Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θετική ενέργεια & σωστή διατροφή για αντιμετώπιση της κρίσης!

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα ζούμε μία δύσκολη οικονομικά και ψυχολογικά περίοδο.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν συνεχώς με τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, οι τιμές των προϊόντων ολοένα και  ανεβαίνουν, ο κόσμος γύρω μας, ίσως κι εμείς χάνουμε την δουλειά μας.
Τα συναισθήματα είναι αρνητικά: φόβος, άγχος, οργή, απελπισία, ανασφάλεια...
Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα πολλές φορές μας οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές, σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στο υπερβολικό κάπνισμα και στην αποχή από την άσκηση.
Ως αποτέλεσμα η υγεία μας και η φυσική μας κατάσταση χειροτερεύουν αφήνοντάς μας πιο κουρασμένους, απαισιόδοξους και ευάλωτους σε ασθένειες.

Η υγεία μας όμως είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να το προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια. Έχοντας ένα γερό σώμα και ένα καθαρό μυαλό θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας.
Η θετική ενέργεια, η αισιοδοξία και η έμπνευση μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοί μας ώστε να βγούμε από αυτή την δύσκολη περίοδο όχι μόνο υγιείς αλλά και πιο δυνατοί και έμπειροι από πριν.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να ανεβάσουμε την θετική μας ενέργεια με τις κατάλληλες τροφές:
  •  Αποφύγετε τα βαριά φαγητά, τα τηγανητά, το πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά. Όσο κι αν νομίζετε ότι το ανθυγιεινό φαγητό θα σας χαλαρώσει, στην πραγματικότητα θα σας ρίξει χαμηλά την ενέργεια κατά την διάρκεια της χώνεψης και θα σας φορτώσει με κενές θερμίδες και ανεπιθύμητα κιλά.
  • Καταναλώστε ανάλατα και άψητα αμύγδαλα και καρύδια. Οι ξηροί αυτοί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και πολλά αντιοξειδωτικά. Μία χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια είναι ικανή να σας ανεβάσει την διάθεση και να σας προσφέρει ανακούφιση από το άγχος. Είναι ιδανικά για το απογευματινό σας σνακ μαζί με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και λίγες σταφίδες ή μέλι.
  • Πιείτε γάλα. Ένα ποτήρι χλιαρό, ελαφρύ γάλα είναι ικανό να προκαλέσει χαλάρωση στον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόνης, της ορμόνης του άγχους. Αποτελεί μία καλή επιλογή για να χαλαρώσετε το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.
  • Δώστε βάση στα Ω3 λιπαρά οξέα. τα Ω3 λιπαρά οξέα χρησιμεύουν μεταξύ άλλων στην προστασία του νευρικού συστήματος από το οξειδωτικό στρες. Βρίσκονται κυρίως και σε μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, σε σπόρους όπως το λινάρι, στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και σε λαχανικά όπως η γλυστρίδα.
  • Βάλτε τη βιταμίνη C σε προτεραιότητα: Η βιταμίνη C, βοηθάει στην μείωση της κορτιζόνης, της ορμόνης του άγχους και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο βάλλεται ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες. Οπότε καταναλώστε άφθονα ωμά φρούτα και λαχανικά που θα σας εφοδιάσουν με άφθονη βιταμίνη C.
Εκτός από τα παραπάνω, καλό θα ήταν, να μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε έστω και λίγο μέσα στην ημέρα  παίρνοντας διαδοχικές και πλήρεις αναπνοές, το επιπλέον οξυγόνο θα σας δώσει θετική ενέργεια και θα ξεκουράσει τον εγκέφαλό σας.
Μία άλλη καλή ιδέα για να βελτιώσετε την διάθεσή σας είναι να αντικαταστήσετε την βραδινή ώρα μπροστά στην τηλεόραση με έναν περίπατο, έτσι θα ασκηθείτε ενώ ταυτόχρονα θα αποφύγετε τον τηλεοπτικό ψυχολογικό πόλεμο. Τέλος, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε θετικές και αισιόδοξες σκέψεις για τον εαυτό μας και το μέλλον μας οι οποίες θα μας δώσουν τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να διεκδικήσουμε τα όνειρά μας.
Κυριακή Ζακχαίου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια