Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σφουγγάτο - κολοκυθάκια​ από τη Σαντορίνη

Σφουγγάτο
Προετοιμασία: 30'
Ψήσιμο: 35'
* Υλικά για 1 ταψάκι 22 εκ.1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα.
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ.
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά.
λίγο αλεύρι για το ταψί.
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και βασιλικού.
120 γρ. γλυκιά γραβιέρα Νάξου.
10 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά.
300 γρ. ξινομυζήθρα ή μαλακή φέτα.
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, μέχρι να ροδίσει.
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι.
* Διαδικασία.
Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα κρεμμύδια, και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και το αλευρώνουμε ελαφρώς.'
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στημένα κολοκυθάκια, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, την πάπρικα, τα μυρωδικά και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα αυγά, μέχρι να ασπρίσουν και τα ρίχνουμε στο μείγμα των κολοκυθιών, ανακατεύοντας απαλά, για να μην "κάτσει" το μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε και πάλι, απαλά, ώστε να μην ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αδειάζουμε στο ταψί, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα για να έχει παντού το ίδιο πάχος και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι (αν το χρησιμοποιήσουμε).
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι να πήξουν τα αυγά και η επιφάνεια να ροδίσει. Αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη για 15 λεπτά πριν το ξεφουρνίσουμε, ώστε να "σταθεί" λίγο.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με γιαούρτι και ντοματοσαλάτα.
Νένα Ισμυρνόγλου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια