Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νόμος Πλαίσιο Παιδεία Α.Ε.

Νόμος Πλαίσιο: Παιδεία Α.Ε.
Ως και απόλυση των πανεπιστημιακών σε περίπτωση κακής αξιολόγησης προβλέπει ο νέος νόμος πλαίσιο που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο ΚΤΕ Παιδείας.

Όπως προβλέπει ο νόμος, οι καθηγητές πλέον δεν θα
βρίσκονται στο απυρόβλητο, καθώς θα αξιολογούνται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια.

Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, οι Πρυτάνεις πλέον θα παίρνουν το αξίωμα μετά από διεθνή διαγωνισμό, και θα διορίζεται από το ΔΣ. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.

Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.

Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.

Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι Έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».

Επιπλέον, καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του. Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους. Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.

Τέλος, «συμβόλαια» θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους.

Ο νέος νόμος πλαίσιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ενώ θα δοθεί στους πρυτάνεις το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων στο Βόλο.

Από τη στιγμή της ψήφισης του, οι πρυτάνεις θα έχουν ένα χρόνο διορία να τον εφαρμόσουν.
πηγη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια