Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα Αθλήματα των Special Olympics

Από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 στην Αθήνα, 7.500 αθλητές Special Olympics από 185 χώρες, όλων των επιπέδων ικανότητας, θα λάβουν μέρος σε 21 αθλήματα Ολυμπιακού τύπου.
Το Πρόγραμμα των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 περιλαμβάνει τα ακόλουθα αθλήματα με τα αντίστοιχα αγωνίσματα τους:

1 Υγρός Στίβος (Κολύμβηση)
2 Στίβος
   Μαραθώνιος/Ημι-Μαραθώνιος
3 Αντιπτέριση
4 Καλαθοσφαίριση
5 Μπότσε
6 Μπόουλινγκ
7 Ποδηλασία
8 Ιππασία
9 Ποδόσφαιρο (5x5, 7x7, 11x11)
10 Γκόλφ
11 Γυμναστική
12 Χειροσφαίριση
13 Τζούντο
14 Καγιάκινγκ
15 Δυναμική Άρση Βαρών
16 Πατινάζ επί Δαπέδου
17 Ιστιοπλοΐα
18 Σόφτμπoλ
19 Επιτραπέζια Αντισφαίριση
20 Αντισφαίριση
21 Πετοσφαίριση

* Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης
* Πετοσφαίριση επί Άμμου
* ΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ

Αντιπτέριση (Μπάντμιντον)

Το άθλημα της αντιπτέρισης θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού - Αίθουσα Ξιφασκίας. Θα συμμετέχουν 160 αθλητές, 84 άνδρες και 76 γυναίκες σε 3 αγωνίσματα: 1. Μονό (Ανδρών – Γυναικών) 2. Διπλό (Ανδρών – Γυναικών) 3. Μεικτό διπλό. Η κατηγοριοποίηση  των αθλητών γίνεται ανάλογα με το φύλο, το επίπεδο και την ηλικία. Η αντιπτέριση είναι Ολυμπιακό άθλημα και θεωρείται το πιο γρήγορο άθλημα ρακέτας στον κόσμο. Παίζεται είτε ένας εναντίων ενός, είτε δύο εναντίων δύο. Το γήπεδο είναι ορθογώνιο (13,4μ x 6,10 μ) που διαιρείται με ένα δίχτυ (1,55μ). Ο αθλητής κτυπά το φτερό με την ρακέτα έτσι ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ και να κτυπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου. Ένας αγώνας τελειώνει στα 2 νικηφόρα games των 21 πόντων. Οι αθλητές αντιπτέρισης Special Olympics είναι διεθνώς 90.000. Οι περιοχές μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι: Asia Pacific (38%), East Asia (35%), Europe Eurasia (13%).

Αντισφαίριση (Τένις)

Το άθλημα της αντισφαίρισης θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). Θα συμμετέχουν 164 αθλητές σε 3 αγωνίσματα: 1. Μονό (Ανδρών – Γυναικών) 2. Διπλό (Ανδρών – Γυναικών) 3. Διπλό Μεικτό.
Η αντισφαίριση είναι Ολυμπιακό άθλημα και από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο. Παίζεται είτε ένας εναντίων ενός, είτε δύο εναντίων δύο. Το γήπεδο είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, με διαστάσεις 23,77 x 8,23μ για τα απλά αγωνίσματα και 23,77 x 10,97μ για τα διπλά και χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από ένα δίχτυ ύψους 0,914μ στο κέντρο του και 1,07μ στις άκρες του. Υπάρχουν τέσσερις τύποι γηπέδων, χωμάτινα, γρασιδιού, σκληρής επιφάνειας και συνθετικού τάπητα. Στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011» οι αγώνες θα διεξαχθούν σε γήπεδα σκληρής επιφάνειας. Ο αθλητής κτυπά την μπάλα με την ρακέτα έτσι ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ και να κτυπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου. Ο τρόπος διεξαγωγής του σκορ σε αυτή την διοργάνωση, θα γίνει σε short sets. Όταν ο παίχτης κερδίσει 4 games, ενώ προηγείται με 2 games διαφορά (4-1, 4-2 κλπ) κερδίζει το σετ. Ένα tie break των 7 πόντων παίζεται όταν τα games είναι 4-4. Οι αθλητές παίζουν στα δύο νικηφόρα σετ με ένα tie break των 7 πόντων πόντων στην θέση του τρίτου σετ σε περίπτωση ισοπαλίας (1-1 σετ)

Γκολφ

Το άθλημα του γκολφ θα πραγματοποιηθεί από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο Γκολφ της Γλυφάδας και θα φιλοξενήσει  135 αθλητές σε 5 διαφορετικά αγωνιστικά επίπεδα. Οι αθλητές παίζουν συνήθως σε ομάδες των τεσσάρων (4) ατόμων. Οι κατηγορίες για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011 θα οριστούν εκείνες τις ημέρες ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε αθλητή. Η όλη προσπάθεια του αθλητή είναι να βάλει το μπαλάκι στην ανάλογη τρύπα με τις λιγότερες δυνατόν βολές, ανάλογα με την απόσταση.

Δυναμική Άρση Βαρών

 Η δυναμική άρση βαρών στους Special Olympics σημαίνει πολλά περισσότερα από δυναμικές άρσεις, βαθύ κάθισμα ή πιέσεις στον πάγκο. Σημαίνει προσπάθεια, επιμονή και αφοσίωση. Η κατάρτιση, η αποφασιστικότητα και η συμπεριφορά είναι αυτές που καθορίζουν την ισορροπία μεταξύ επιτυχημένης και αποτυχημένης προσπάθειας. Η μπάρα μπορεί να δοκιμάζει τις φυσικές ικανότητες ενός αθλητή, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει μία εσωτερική επιθυμία για βελτίωση – «να μην συμβιβαστεί με λιγότερα». Το άθλημα της δυναμικής άρσης βαρών θα διεξαχθεί από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και περιλαμβάνει τα αγωνίσματα:  Βαθύ κάθισμα (Squat),  πιέσεις στο πάγκο (Bench Press), δυναμική άρση (Dead lift). Στο άθλημα της άρσης βαρών θα λάβουν μέρος 205 αθλητές, άνδρες και γυναίκες. Το άθλημα διεξάγεται σε δύο περιόδους, μία πρωινή και μία μεσημεριανή. Πριν από κάθε περίοδο οι αθλητές ζυγίζονται ώστε να αναχθούν σε κατηγορίες σωματικού βάρους. Οι αθλητές παίρνουν μέρος σε 3 αγωνίσματα και μπορούν να βραβευθούν για το κάθε ένα ξεχωριστά καθώς και για το σύνολό τους. Στο τέλος της κάθε περιόδου θα γίνονται οι απονομές των μεταλλίων.

Γυμναστική (Ενόργανη και Ρυθμική)

 Το άθλημα της γυμναστικής των Special Olympics , είναι ατομικό και αποτελείται από την ενόργανη γυμναστική ανδρών, ενόργανη γυμναστική γυναικών και την ρυθμική γυμναστική γυναικών. Τα αγωνίσματα της γυμναστικής  συνδυάζουν αντοχή, ευελιξία και τέχνη. Οι άνδρες μπορούν να λάβουν μέρος στα αγωνίσματα ενόργανης γυμναστικής και οι γυναίκες στα αγωνίσματα ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής. Υπάρχουν 6 όργανα/αγωνίσματα για την ενόργανη γυμναστική ανδρών: Ασκήσεις εδάφους, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο και μονόζυγο. Για την ενόργανη γυμναστική γυναικών υπάρχουν 4 όργανα/αγωνίσματα: Άλμα, ασυμμετρικό δίζυγο, δοκός ισορροπίας (χαμηλή και ψηλή) και ασκήσεις εδάφους. Τέλος υπάρχουν 5 όργανα/ αγωνίσματα για τη ρυθμική γυμναστική : Σχοινάκι, στεφάνι, μπάλα, κορύνες και κορδέλα. Οι αθλητές και οι αθλήτριες μπορούν να αγωνιστούν σε όλα τα αγωνίσματα ή μπορεί να είναι εξειδικευμένοι αθλητές που αγωνίζονται σε ένα, δύο ή περισσότερα αγωνίσματα Το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου ενώ το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής θα διεξαχθεί από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου. Και τα δύο αθλήματα θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελληνικού και θα συμμετέχουν 290 αθλητές και αθλήτριες .

Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ Πονγκ)

Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα γρήγορο άθλημα που απαιτεί άριστο συντονισμό χεριού και ματιών. Οι αθλητές των Special Olympics διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία δύναμης και επιδεξιότητας ώστε να μπορούν να παίξουν επιτραπέζια αντισφαίριση. Εκτός από τα παραδοσιακά αγωνίσματα, τα Special Olympics περιλαμβάνουν ατομικά αγωνίσματα δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν οι αθλητές λάβουν μέρος στα αγωνίσματα. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν αναπήδηση στη ρακέτα, βολέ κανονικό και ρεβέρ.
Το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θα συμμετέχουν 297 αθλητές και αγωνισθούν σε 3 αγωνίσματα: 1. Μονό (Ανδρών – Γυναικών) 2. Διπλό (Ανδρών – Γυναικών) 3. Μεικτό διπλό. Η κατηγοριοποίηση  των αθλητών γίνεται ανάλογα με το φύλο, το επίπεδο και την ηλικία.

Ιππασία

Η ιππασία αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα των Παγκόσμιων αγώνων Special Olympics. Η ιδιαιτερότητα του αθλήματος της ιππασίας είναι ότι ο αθλητής θα πρέπει να συνεργαστεί με το άλογό του για να μπορέσει να φέρει το σωστό αποτέλεσμα. Η ισορροπία, η ευστάθεια, και η σωστή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ αλόγου και αθλητή είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να συνυπάρχουν. Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει την διεξαγωγή  πέντε συνολικά αγωνισμάτων : ιππική δεξιοτεχνία (Dressage), ιππική δεξιοτεχνία με υπερπήδηση εμποδίων (Prix Caprilli), εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων με οδηγίες από τον κριτή (English Equitation), ασκήσεις επίπεδης εργασίας (Working Trails), διαγωνισμός-σκυταλοδρομία 2 ατόμων (2 person team relay).
Οι αγώνες της ιππασίας θα διεξαχθούν από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2011 στις Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Δύο αγωνιστικοί χώροι θα χρησιμοποιηθούν οι οποίοι είναι το Κλειστό Ιπποδρόμιο και το Ιπποδρόμιο της Ιππικής Δεξιοτεχνίας. Διαθέσιμα θα είναι επίσης και έξι ιπποδρόμια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών με τα άλογά τους. Στον ίδιο χώρο  πρόκειται να φιλοξενηθούν τα 90 άλογα με τα οποία θα διαγωνιστούν οι Αθλητές στους συγκεκριμένους αγώνες. Τα άλογα αυτά θα βρίσκονται στην περιοχή των Στάβλων η οποία απέχει 200 μέτρα από τους αγωνιστικούς χώρους. Στο άθλημα της ιππασίας πρόκειται να συμμετάσχουν 123 Αθλητές από 36 χώρες

Ιστιοπλοΐα
 

 

Η ταχύτητα, η δύναμη και η εξυπνάδα είναι τέσσερα σημαντικά προτερήματα για την επιτυχία σε οποιοδήποτε άθλημα και η ιστιοπλοΐα των Special Olympics δεν είναι διαφορετική. Οι καλύτεροι ιστιοπλόοι αναπτύσσουν και τα τρία αυτά προτερήματα στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους. Το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα διεξαχθεί από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στην Ακαδημία Ιστιοπλοΐας στο Σχινιά και θα συμμετάσχουν 74 αθλητές οι οποίοι θα αγωνισθούν ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαφών: μονοθέσια (Optimist & Laser 4,7), διθέσια (420), τριθέσια (Laser Bahia). Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες σκαφών.

Καγιάκινγκ

Το καγιάκινγκ είναι ένα άθλημα που διεξάγεται σε επίπεδη υδάτινη επιφάνεια, όπου οι αθλητές διαγωνίζονται σε αποστάσεις των 200μ και 500μ είτε μόνοι τους, είτε ως ζεύγος με έναν άλλο αθλητή. Το καγιάκινγκ είναι ένα από τα νεότερα αθλήματα των Special Olympics και απαιτεί κάποιες θεμελιώδεις δεξιότητες ώστε να είναι ασφαλές και επιτυχημένο. Οι κινήσεις τροφοδοτούνται από μεγάλες μυϊκές ομάδες του κορμού καθώς και των χεριών. Τα σύγχρονα καγιάκ διατίθενται σε μια ευρεία ποικιλία σχεδίων και υλικών για εξειδικευμένους σκοπούς. Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν την τουριστική κατηγορία (με τη χρήση καγιάκ τουριστικού τύπου, που είναι σταθερό και ιδανικό για κωπηλασία σε ήρεμα νερά και είναι άμεσα διαθέσιμο από τους διοργανωτές) και την αμιγώς αγωνιστική κατηγορία (αγωνιστικά καγιάκ που είναι μακρύτερα και στενότερα και ως εκ τούτου πολύ πιο γρήγορα αλλά και πιο ασταθή). Οι αθλητές φορούν σωσίβια γιλέκα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.  Το άθλημα του καγιάκινγκ θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: 1. Μονοθέσιο τουριστικό καγιάκ (single tourist kayak) 500μ  & 200μ ,  2. Διθέσιο τουριστικό καγιάκ (double tourist kayak) 500μ & 200μ και 3. Διθέσιο τουριστικό καγιάκ Unified – ομάδες κοινωνικής ένταξης 500μ & 200μ (double tourist kayak Unified). Στο άθλημα συμμετέχουν 61 αθλητές και η κατάταξη σε σειρές θα γίνεται με βάση την ηλικία, το φύλο και την αγωνιστική τους ικανότητα.

Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ)

Το μπάσκετ είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ των αθλητών των Special Olympics. Στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, το άθλημα της καλαθοσφαίρισης θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 ημέρες με αγώνες κατάταξης σε κατηγορίες και 7 ημέρες με αγώνες ομίλων και αγώνες μεταλλίων. Συμμετέχουν συνολικά 679 αθλητές από 71 ομάδες, οι οποίες παίρνουν μέρος στα τουρνουά Ανδρών, Γυναικών και ομάδες προγράμματος κοινωνικής ένταξης (Unified). Η κατάταξη των ομάδων σε κατηγορίες γίνεται μέσα από μια σειρά προκαταρκτικών αγώνων μικρής διάρκειας, με κριτήριο την αποτίμηση της γενικής αγωνιστικής τους ικανότητας.

Κολύμβηση

Το άθλημα της κολύμβησης θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). Θα συμμετέχουν 673 αθλητές στα ακόλουθα αγωνίσματα : 25μ ελεύθερο, 25μ ύπτιο, 25μ πεταλούδα, 25μ πρόσθιο, 50μ πεταλούδα, 50μ πρόσθιο, 50μ ελεύθερο, 50μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο, 100μ ύπτιο, 100μ πεταλούδα, 100μ πρόσθιο, 100μ μεικτή ατομική, 200μ μεικτή ατομική, 200μ πρόσθιο, 200μ ελεύθερο, 200μ ύπτιο, 400μ ελεύθερο, 800μ ελεύθερο, 1500μ ελεύθερο, 4x25μ ελεύθερο, 4x50μ ελεύθερο, 4x100μ ελεύθερο, 4x50μ μεικτή ομαδική, 4x100μ μεικτή ομαδική.
Το άθλημα της κολύμβησης περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και επιπέδων ικανότητας, καθώς και μια ποικιλία κολυμβητικών στυλ. Η κολύμβηση περιλαμβάνει 25 αγωνίσματα και συμμετέχουν 673 αθλητές από 119 αποστολές. Οι αγώνες της κολύμβησης θα λάβουν χώρα στην κλειστή πισίνα του κολυμβητηρίου, η οποία θα διαμορφωθεί σε  πισίνα 25μ με μια ειδική κατασκευή. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν μία εσωτερική πισίνα 25μ και μία εξωτερική πισίνα 50μ ως πισίνες προθέρμανσης..

Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης

Η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκοσμίων Aγώνων ως άθλημα επίδειξης. Το αγώνισμα θα λάβει χώρα την 1η Ιουλίου 2011 στην Ιστιοπλοϊκή Ακαδημία Σχινιά στο Μαραθώνα και 44 αθλητές θα συμμετάσχουν σε μία ορθογώνια διαδρομή 1.500μ παράλληλα προς την ακτογραμμή του Σχινιά. Η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης έχει παρουσιάσει θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 με τo αγώνισμα των 10χλμ.

Μπόουλινγκ

Το μπόουλινγκ αν και δεν ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα θεωρείται το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο των Special Olympics. Συμμετέχουν περισσότεροι από 100.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία παγκοσμίως και από τις πέντε (5) Ηπείρους. Είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικίας και αθλητικής ικανότητας, γιατί εξασφαλίζει άθληση και ταυτόχρονα συμμετοχή και κοινωνική ένταξη. Το άθλημα του μπόουλινγκ θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο αθλητικό πάρκο Μπλάνος (1ο χλμ. Λεωφ. Πικερμίου, Σπάτα-Αττικής). Τα επίσημα αγωνίσματα που θα λάβουν χώρα στους Παγκόσμιους Αγώνες είναι: ατομικό, διπλό και ομαδικό (ανδρών, γυναικών και μεικτό). Στους αγώνες θα συμμετέχουν 299 αθλητές και το αγωνιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ημέρες κατάταξης σε σειρές και έξι ημέρες αγωνιστικής δραστηριότητας.

Μπότσε

Το άθλημα του μπότσε θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημέρα κατάταξης σε σειρές και εφτά ημέρες αγώνων. Στο άθλημα θα συμμετάσχουν 340 αθλητές στα ακόλουθα αγωνίσματα :  1. Μονό (Ανδρών – Γυναικών) 2. Διπλό (Ανδρών – Γυναικών) 3. Ομαδικό (Ανδρών – Γυναικών) 4. Unified διπλό (Ανδρών – Γυναικών) 5. Unified ομαδικό (Ανδρών – Γυναικών).
Η βασική αρχή του μπότσε είναι η ρίψη μιας μπάλας προς ένα στόχο με σκοπό να φτάσει η μπάλα όσο δυνατόν πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο. Ένα παιχνίδι μπότσε απαρτίζεται από δύο ομάδες και  παίζεται σε ένα γήπεδο Bocce με οκτώ μπάλες (τέσσερις μπάλες για κάθε ομάδα) και ένα μικρότερο μπαλάκι - στόχο που ονομάζεται παλίνα. Με συγκεκριμένη σειρά κάθε ομάδα ρίχνει τις τέσσερις μπάλες της προς την παλίνα και όταν εξαντληθούν οι μπάλες και των δύο ομάδων (τέλος γύρου) η βαθμολογία προσδιορίζεται ως εξής:  Τον πόντο κερδίζει η ομάδα της οποίας η μπάλα είναι πλησιέστερα στην παλίνα σε σχέση με τις μπάλες της αντίπαλης ομάδας. Το μπότσε σαν άθλημα των Special Olympics προσφέρει την δυνατότητα σε άτομα με διανοητική αναπηρία να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου. Μετά το ποδόσφαιρο και το γκολφ, το μπότσε είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο άθλημα και θεωρείται το πιο παλαιό άθλημα στην ιστορία.

Πατινάζ επί δαπέδου

To πατινάζ επί δαπέδου περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα ταχύτητας. Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται έναν αρκετά οικονομικό εξοπλισμό και είναι προσιτό σε όλους. Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, των αρχάριων και των προχωρημένων αθλητών. Τα αγωνίσματα των αρχάριων περιλαμβάνουν τα 30μ και των 30μ σλάλομ, ενώ αυτά για τους προχωρημένους αθλητές τα 100μ, 300μ, 500μ, 1000μ και τις σκυταλοδρομίες των 2χ100μ, 2χ200μ και 4χ100μ. Το άθλημα του πατινάζ επί δαπέδου θα διεξαχθεί στην κεντρική αρένα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας από 26 έως 30 Ιουνίου και θα συμμετάσχουν 122 αθλητές.

Πετοσφαίριση (Βόλεϊ)

Η πετοσφαίριση (βόλεϊ) είναι από τα ομαδικότητα αθλήματα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011. Οι αθλητές και οι αθλήτριες, συμμετέχουν στους αγώνες, έχοντας να συνεργαστούν απαραίτητα με τους συναθλητές/συναθλήτριές τους, αφού καμία ομάδα δεν μπορεί να στηριχθεί σε ατομικές ενέργειες αθλητών/τριών. Το άθλημα της πετοσφαίρισης, θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2010, στην Κλειστή Αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), όπου θα δημιουργηθούν τρεις αγωνιστικοί χώροι πετοσφαίρισης, κάτω από την ίδια «στέγη». Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετάσχουν, θα αγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών και ομάδες προγράμματος κοινωνικής ένταξης (Unified). Στην κατηγορία Unified, αγωνίζονται τρείς αθλητές/αθλήτριες Special Olympics και τρείς αθλητές/αθλήτριες πετοσφαίρισης, οι οποίοι αποκαλούνται “συνοδοί αθλητές” (partners) . Θα προηγηθεί η κατηγοριοποίηση των αθλητών, ανάλογα με την αγωνιστική ικανότητα των αθλητών κάθε ομάδας. Στην διοργάνωση της πετοσφαίρισης έχουν δηλώσει συμμετοχή 294 αθλητές και αθλήτριες σε 27 ομάδες.

Πετοσφαίριση Άμμου (Μπιτς Βόλεϊ)

Το μπιτς βόλεϊ έχει συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των θερινών αγώνων των Special Olympics, ως άθλημα επίδειξης. Το άθλημα θα φιλοξενηθεί στο Προπονητήριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο Φάληρο Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Τετάρτη 29 Ιουνίου και θα συμμετάσχουν οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και στο αγώνισμα της πετοσφαίρισης  (βόλεϊ) κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Το μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθεί ως unified άθλημα (αγώνας κοινωνικής ένταξης) με ομάδες τεσσάρων (4) αθλητών (3 αθλητές Special Olympics και ένας συνοδός -partner) και έως δύο (2) αναπληρωματικούς. Οι διαστάσεις του γηπέδου θα είναι έξι μέτρα (6μ) πλάτος και 12 μέτρα (12μ) μήκος, με το φιλέ να έχει ύψος 2,24μ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Για τους αγώνες θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί της πετοσφαίρισης (βόλεϊ) ώστε να αποφευχθούν προβλήματα προσαρμογής στους μετέχοντες αθλητές. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα ομίλων, σε ένα (1) σετ των 21 πόντων.

Ποδηλασία

 Η ποδηλασία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, ισορροπία, αντοχή και τακτική. Γυμνάζει τους μυς και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι Αγώνες των Special Olympics περιλαμβάνουν αγωνίσματα ατομικής χρονομέτρησης και αγωνίσματα αντοχής σε διάφορες αποστάσεις. Εκτός των επίσημων αγώνων, θα διεξαχθούν και αγωνίσματα με τη συμμετοχή επισήμων, προπονητών και συνοδών των αποστολών.
Το άθλημα της ποδηλασίας θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ Ελληνικού, ενώ ο αγωνιστικός χώρος θα περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα χώρο (Common Domain) του Ελληνικού. Ο συνολικός αριθμός των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες είναι 194.

Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα των Special Olympics και το μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων άθλημα στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011. Οι αθλητές μπορούν να βελτιώσουν τη γενική φυσική τους κατάσταση μέσω της προπόνησης και του ανταγωνισμού. Εκτός από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, οι Special Olympics περιλαμβάνουν διαγωνισμούς επιμέρους δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες  του ποδοσφαίρου. Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν ντρίπλα, σουτ, τρέξιμο και λάκτισμα. Η τελική βαθμολογία ενός παίκτη καθορίζεται από το άθροισμα των βαθμολογιών που επετεύχθησαν σε κάθε ένα από τα αγωνίσματα. Το ποδόσφαιρο θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί σε 3 εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Κοσμά/Ελληνικού. Το άθλημα αποτελείται από 3 αγωνίσματα: ποδόσφαιρο 11Χ11, ποδόσφαιρο 7Χ7, ποδόσφαιρο 5Χ5 και θα λάβουν μέρος 1.387 αθλητές.

Στίβος

Το άθλημα του στίβου  θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και περιλαμβάνει 26 αγωνίσματα ανδρών και γυναικών τα οποία είναι τα ακόλουθα: Δρόμοι: 25μ , 50μ , 100μ βάδην, 100μ , 200μ, 400μ, 4x100μ σκυταλοδρομία, 4x400μ σκυταλοδρομία, 400μ , 800μ , 1500μ ,  100μ σε αμαξίδιο, 200μ σε αμαξίδιο, 400μ βάδην, 800μ βάδην, 1500μ , 3,000μ ,  5,000μ, 10,000μ, Μαραθώνιος και Ήμι-Μαραθώνιος (Παναθηναϊκό Στάδιο), σφαιροβολία, μίνι ακόντιο, άλμα σε μήκος, άλμα σε μήκος άνευ φόρας, άλμα σε ύψος,  πένταθλο. Στα αγωνίσματα θα συμμετάσχουν 1107 αθλητές και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε δυο αγωνίσματα και μια σκυταλοδρομία ή δύο σκυταλοδρομίες και ένα αγώνισμα. Στις 4 πρώτες ημέρες έχουμε τους αγώνες κατάταξης και τις επόμενες 4 τους τελικούς και τις απονομές.
Τα αγωνίσματα του στίβου των Special Olympics καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγωνισμάτων Στίβου , από τα 100μ  έως τον Μαραθώνιο, τις σκυταλοδρομίες και τα αγωνίσματα με αμαξίδιο, το άλμα σε ύψος, το άλμα σε μήκος, και τη σφαιροβολία. Επιπλέον, οι αγώνες  Special Olympics περιλαμβάνουν αγωνίσματα, όπου αθλητές με μικρότερες δυνατότητες μπορούν να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του Στίβου. Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι απαραίτητη πριν από τη συμμετοχή σε πιο απαιτητικά αγωνίσματα.

Τζούντο

Το τζούντο είναι ένα άθλημα που απαιτεί φυσικές δεξιότητες και πνευματική πειθαρχία. Προήλθε από την Ιαπωνία ως παράγωγο των πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι και ιδρύθηκε το 1882 από τον Jigoro Cano. Πιάνοντας τη στολή τους ή αλλιώς το Judogi, οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν κατάλληλα τη δύναμη και την ταχύτητα σε συνάρτηση με τα σωματικά
χαρακτηριστικά του αντιπάλου τους, προκειμένου να του επιβληθούν ανατρέποντάς τον στην όρθια στάση ή με διάφορα άλλα κριτήρια  (π.χ. καθηλώσεις, στρεβλώσεις) στην ύπτια στάση.  Επειδή διάφορες τεχνικές (π.χ. τεχνικές αυτοθυσίας,) δεν επιτρέπονται στην προπόνηση και τα αγωνίσματα των Special Olympics, το τζούντο είναι ένα άθλημα ασφαλές για τους αθλητές που έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Το άθλημα του Τζούντο θα διεξαχθεί από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (DEREE Gym). Η μορφή των αγώνων θα είναι ατομική και ο σχηματισμός των κατηγοριών των αθλητών θα γίνει με βάση την ηλικία, το φύλλο, το βάρος και τις ικανότητες του κάθε αθλητού.

Χειροσφαίριση (Χάντμπολ)

Το χάντμπολ (χειροσφαίριση) είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Special Olympics. Παίζεται σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 20μ Χ 40μ από δύο αντίπαλες ομάδες. Κάθε ομάδα αποτελείται από επτά παίκτες (ένα τερματοφύλακα και έξι παίκτες γηπέδου) και αντικειμενικός τους σκοπός είναι η επίτευξη τέρματος στην εστία των αντιπάλων. Είναι ομαδικό άθλημα έντονης σωματικής επαφής και οι αθλητές του διακρίνονται για την ταχύτητα, την ευκινησία, τη σωματική τους δύναμη και την αντοχή. Το χάντμπολ των Special Olympics περιλαμβάνει εκπαίδευση σε βασικές ατομικές δεξιότητες,  η ανάπτυξη των οποίων είναι αναγκαία πριν τη συμμετοχή των αθλητών σε μια ομάδα. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν στοχευμένη πάσα, ντρίμπλα 10 μέτρων και σουτ.
Το άθλημα της χειροσφαίρισης θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Ξιφασκίας, με δύο κατηγορίες, ανδρών και γυναικών, και ένα σύνολο 14 ομάδων, 11 ανδρών και 3 γυναικών.

Σόφτμπολ

Το άθλημα του σόφτμπολ θα διεξαχθεί από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ Ελληνικού, με δύο κατηγορίες, ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα και κάθε ομάδα μπορεί να έχει 10 ή 11 παίκτες. Το σόφτμπολ είναι γνωστό και ανεπτυγμένο άθλημα σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και ο κύριος εξοπλισμός του είναι το γάντι, το ρόπαλο, η μπάλα και οι βάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια