Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλευρό των ασθενών με Αλτσχάιμερ​

Το θέατρο στην υπηρεσία της επιστήμης, με στόχο την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Η κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος "Θέατρο κατ΄Οίκων" βοήθησε μία 80χρονη ανοϊκή από τη Θεσσαλονίκη να "ταξιδέψει" στα
 παιδικά της χρόνια, τότε που γινόταν ο πόλεμος του '40.
Με επιτυχία λοιπόν ξεκίνησε η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά επισκέψεων από την ομάδα κατ οίκον της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, οι οποίοι πηγαίνουν στον χώρο ασθενών με άνοια και τους κρατούν συντροφιά διαβάζοντάς τους θεατρικά κείμενα, μονολόγους και παραμύθια.
Η περίπτωση της 80χρονης υπήρξε χαρακτηριστική και ικανοποίησε τους ιθύνοντες του προγράμματος. "Η ανταπόκριση της ασθενούς ήταν εντυπωσιακή. Είχε εστιασμένη την προσοχή της στους ηθοποιούς για περίπου 10 λεπτά συνεχώς και συμμετείχε με ερωτήσεις και απαντήσεις. Όταν άρχιζε να "χάνεται", εμείς την επαναφέραμε και στρέψαμε πάλι την προσοχή της στο δρώμενο" δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος της Εταιρείας Ευγενία Γκαβοπούλου.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τέχνη βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και κάνει τους ασθενείς πιο κοινωνικούς. Στο πλαίσιο των δράσεών της λοιπόν, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών την έχει εντάξει στις δραστηριότητές της, τόσο στο σκέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στους ασθενείς, αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
Οι κατ οίκων θεατρικές παραστάσεις αφορούν κυρίως τους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ που τις επιμελούνται έχουν προηγουμένως πάρει πληροφορίες από την ομάδα της Εταιρείας για το νοητικό επίπεδο του εκάστοτε ασθενή, τον τόπο καταγωγής και τις μουσικές προτιμήσεις του.
δημοκρατία

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια