Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γνώσεις από το μεγάλο και όμορφο κόσμο των λουλουδιών και των φυτών

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να διατηρείτε μέσα στο σπίτι, στο γραφείο ή έξω στον κήπο ή στην βεράντα φυτά που σας αρέσουν, αρκεί να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την σωστή περιποίηση και υγεία τους.

Τι πρέπει να ξέρετε :
* Μην αφήνετε νερό στον πάτο της γλάστρας, διότι θα δημιουργηθούν μύκητες στην ρίζα του και το φυτό θα σαπίσει.....:
* Μην μεταφυτεύεται σε πολύ μεγαλύτερες γλάστρες. Το πολύ χώμα δημιουργεί μεγάλη ρίζα με αποτέλεσμα το φυτό να "τεμπελιάζει" και να μην αναπτύσσεται κανονικά. Αρκεί μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη.
* Πλένετε τακτικά τα φύλλα με νερό, μετά τη δύση του ηλίου. Για να γυαλίζουν τα φύλλα, αφαιρείτε την σκόνη από πάνω τους και τα ψεκάζεται με μείγμα 1 λίτρου νερού με ένα κουταλάκι θερινό πολτό.
* Όταν τα φύλλα λυγίζουν προς τα κάτω και χάνουν την στιβαρότητά τους, είναι ένδειξη ότι διψούν και θέλουν περισσότερο νερό, είτε διότι είναι απότιστα είτε επειδή έκαναν πολλή ρίζα και θέλουν μεταφύτευση. Μέχρι το φυτό να πάρει τ απάνω του, βάλετε την γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με πολύ νερό για μια μέρα, για να απορροφήσει όσο χρειάζεται.
* Εάν δεν βρίσκεται γνήσιο καστανόχωμα (για γαρδένιες, ορτανσίες, καμέλιες κλπ) χρησιμοποιήστε καλό φυλλόχωμα βάζοντας τακτικότερα οργανικό ή χημικό σίδηρο.
* Προτιμάτε λίπασμα XL60. Αντίθετα οι μπλε κόκκοι του COMPLEZAL συνιστώνται μόνο για δέντρα ή φυτά που είναι φυτεμένα στο χώμα διότι οι διάλυσή τους είναι βραδεία και σε γλάστρα μπορεί να προξενηθεί ζημιά.
Φως - νερό - προσαρμογή.
* Το φως και το νερό παίζουν βαρυσήμαντο ρόλο στη ζωή του φυτικού βασιλείου.
'Ολα τα φυτά και ιδίως των εσωτερικών χώρων, έχουν ανάγκη από το φως της ημέρας, χωρίς όμως να πέφτουν πάνω στα φύλλα τους οι ακτίνες του ηλίου.
* Όταν αποκτούμε ένα φυτό δεν του αλλάζουμε γλάστρα αμέσως μέχρι να προσαρμοστεί στον καινούργιο του χώρο. Αντίθετα, χρειάζεται κάθε 10-15 μέρες υγρό λίπασμα (XL60) όχι όμως και τον χειμώνα που είναι σε χειμερία νάρκη ή σε πολλή ζέστη. Σε καύσωνα καταβρέχομαι τα φύλλα του για να διατηρεί το υγρό του περιβάλλον.
* Όταν ποτίζουμε χρειάζεται το νερό να πηγαίνει σε όλο το χώμα της γλάστρας και όχι μόνο επιφανειακά.
* Το καλοκαίρι βγάζετε έξω τα φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά σε μέρος προφυλαγμένο από τον ήλιο.
* Καλό είναι οι γλάστρες να είναι συγκεντρωμένες, διότι έτσι δημιουργείται ένα μικροκλίμα και αλληλοβοηθούνται στην ανάπτυξή τους.
* Εννοείται πως τα φυτά που είναι έξω, το καλοκαίρι χρειάζονται τακτικότερα πότισμα (λόγω εξάτμισης του νερού) και πλύσιμο των φύλλων τους από την σκόνη και τα καυσαέρια.
*Όταν θέλουμε να ψεκάσουμε για ασθένεια ή για λίπανση, πρέπει το φυτό να το έχουμε ποτίσει τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
* Αντίθετα σε κάθε μεταφύτευση πρέπει το χώμα της γλάστρας να είναι στεγνό, για να μην διαλυθεί η "μπάλα" (το ριζικό του σύστημα)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια