Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φασολάκια και αμπελοφάσο​υλα

.

Ο κώδικας απλός και δοκιμασμένος στον χρόνο: φρέσκα φασολάκια, ό τι βράζει ο κάθε τόπος, με λάδι, ντομάτα, σκορδοκρέμμυδο, μυρωδικά.

Το αποτέλεσμα;
Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά θερινά φαγητά της πατρίδας μας, η συγκινητική απλότητα των οποίων τα καθιστά εξέχον παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας της ένδειας.
 
*  Γενικά χαρακτηριστικά.
Οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες είναι τα μπαρμπούνια (φαρδιά και πλακέ), τα ανοιχτοπράσινα τσαουλιά (ή τσαλιά), που είναι κυλινδρικά, τα άσπρα βουτυράτα, τα λεπτά και μακριά αμπελοφάσουλα, τα κίτρινα "καναρινιά" της δυτικής Ελλάδας και οι φρέσκες χάντρες μέσα στον ασπροκόκκινο λοβό, που αφαιρούμε για να τις μαγειρέψουμε.
Συγκαταλέγονται στις πιο κλασικές πρώτες ύλες της κουζίνας μας και το φόρτε τους είναι το καλοκαίρι.
Φυσικά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, κατεψυγμένα, ελληνικά ή από το εξωτερικό, συμβατικά και βιολογικά.
Επειδή είναι προϊόν αρκετά επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα, αξίζει να αναζητήσουμε τα βιολογικά στις αντίστοιχες λαϊκές και στα βιολογικά καταστήματα.
*  Μαγείρεμα.
Η πιο συνηθισμένη τους παρασκευή είναι λαδερά, με σκορδοκρέμμυδο, ντομάτα και μαϊντανό ή δυόσμο, συνταγή που μαγειρεύει όλη η χώρα με ελαφρές αποκλίσεις. Ωστόσο, η φαντασία είναι και εδώ πρωταγωνιστής. Τα φασολάκια, ανάλογα με την περιοχή, μπαίνουν σε διάφορα τουρλού κατσαρόλας ή φούρνου, ενώ θαυμάσια είναι και σε καγιανά και σφουγγάτο, ακόμα και σε πίτες με τυριά, όπως συνηθίζουν σε κάποια νησιά (π.χ. στην Πάρο).
*  Τα αμπελοφάσουλα, που κατά μία εκδοχή πήραν το όνομά τους επειδή παλαιότερα καλλιεργούνταν ανάμεσα στα αμπέλια, έχουν λεπτή. ιδιαίτερη γεύση, διαφορετική από τα υπόλοιπα φρέσκα φασόλια του θέρους, και γίνονται θεσπέσια βραστή σαλάτα με λαδολέμονο αλλά συμμετέχουν και σε πολλά άλλα καλοκαιρινά μαγειρέματα.
Σε πολλές περιοχές μαγειρεύουν φασολάκια με κοκκινιστό κρέας (μοσχάρι, κατσίκι ή αρνάκι) ή με κιμά. "Παντρεύονται" με όλα τα θαλασσινά, όπως σουπιές, καλαμάρια και χταπόδι, και αγαπούν τα καλοκαιρινά λευκόσαρκα ψάρια, όπως η σφυρίδα, η συναγρίδα, ο ροφός.
'Ενα από τα νοστιμότερα ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα είναι η απλή σαλάτα με βραστά  αμπελοφάσουλα, σκέτα ή με βλίτα, κολοκυθάκια, ίσως και λίγες πατάτες. 

*  Μυρωδικά και Μπαχαρικά.
Θαυμάσια τους ταιριάζει ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο δυόσμος, η μαντζουράνα, η ρίγανη, τα πιπέρια και το μπαχάρι.
γαστρονόμος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια