Στους έξι ορόφους ενός από τα πιο γνωστά μνημεία της Ελλάδας ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της Νύμφης του Βορρά.
Ο Λευκός Πύργος, που αποτελούσε μαγευτικό φόντο για τις φωτογραφίες των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, προσφέρεται πλέον και για επισκέψεις στο εσωτερικό του, όπου η
ατμόσφαιρα "κουβαλά" κάτι από τους 23 αιώνες ιστορίας της πόλης.
Κλειστός επί σειράν ετών για το κοινό, ο Λευκός Πύργος δείχνει να παίρνει την ...εκδίκησή του. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 λειτουργεί στο εσωτερικό του έκθεση που "κόβει" κάθε μέρα εκατοντάδες εισιτήρια. Η μόνιμη έκθεση που λειτουργεί στον Λευκό Πύργο αποτελεί πρόσκληση για μια πιο στενή γνωριμία με τη συμπρωτεύουσα. Οι διοργανωτές έφτιαξαν μια έκθεση που παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης διαχρονικά. Ο στόχος τους ήταν να διαφημίσουν ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα μουσεία της.
* Στο ισόγειο του Λευκού Πύργου το θέμα είναι "Ο χώρος και ο χρόνος".
Στο κέντρο του χώρου παρουσιάζονται με βιντεοπροβολή στο διαμορφωμένο δάπεδο ο περιβάλλων γεωγραφικός χώρος της Θεσσαλονίκης και οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν σε αυτόν, καθώς και η ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο με τον συνοικισμό 26 οικισμών.
* Το θέμα του 1ου ορόφου με τίτλο "Μεταμορφώσεις"
αφορά την πολεοδομική ιστορία της Θεσσαλονίκης και τις απαραίτητες υποδομές, όπως η οχύρωση, η ύδρευση, το λιμάνι. Μπροστά από το έκθεμα υπάρχει βιντεοπροβολή στο δάπεδο, στην οποία παρουσιάζεται η πολεοδομική ιστορία της.
* Το θέμα του 2ου ορόφου με τίτλο "Μνημεία και Ιστορία" αφορά
την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Στον κεντρικό χώρο του ορόφου σε 7 οθόνες προβάλλονται 7 βίντεο, τα οποία έχοντας ως αφετηρία ισάριθμα μνημεία της πόλης σχολιάζουν σημαντικές περιόδους της ιστορίας της.
* Το θέμα του 3ου ορόφου με τίτλο "Πατρίδα των ανθρώπων"
αναφέρεται σε αυτούς που την είχαν προγονική πατρίδα και σε εκείνους που ήρθαν από άλλους τόπους. Στο κέντρο του χώρου προβάλλεται σύντομη ταινία, η οποία παρουσιάζει αναμνήσεις παλιών και εντυπώσεις νέων.
* Το θέμα του 4ου ορόφου με τίτλο "Στους δρόμους του εμπορίου"
αφορά το εμπόριο και την οικονομία της Θεσσαλονίκης, τους ανθρώπους και τους τόπους του εμπορίου, τα προϊόντα και τις παραγωγικές δραστηριότητες.
* Το θέμα του 5ου ορόφου με τίτλο "Το τερπνόν μετά του ωφελίμου"
αφορά την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης στον 19ο και τον 20ο αιώνα.
* Ο 6ος όροφος αφορά τις γεύσεις της Θεσσαλονίκης,
στις οποίες καθρεπτίζεται η ποικιλία των ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης και κουλτούρας που έζησαν σ αυτήν. Το βίντεο στα τραπέζια παρουσιάζει τη διαδικασία παρασκευής χαρακτηριστικών φαγητών.
Κανόνες.
Προκειμένου οι επισκέπτες να μην προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στον Λευκό Πύργο, που έχει ύστερα από τόσους αιώνες περιορισμένη αντοχή, γίνεται αυστηρός έλεγχος της ροής των επισκεπτών.
Κατά τις διεθνής πρακτικές και σύμφωνα με ειδική μελέτη, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο μνημείο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 70, προκειμένου να διατηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Έτσι, η επίσκεψη οργανωμένων ομάδων (σχολείων, γκρουπ) θα γίνεται μόνο έπειτα από συνεννόηση και κράτηση-ραντεβού. Η έκθεση στον Λευκό Πύργο είναι ανοιχτή από Τρίτη έως Κυριακή, με ωράριο λειτουργίας 08.30 - 15.00.
Την περιήγηση στον Λευκό Πύργο συμπληρώνει ένα DVD-ROM που δίνεται στους μαθητές των σχολείων, ενώ το ίδιο υλικό υπάρχει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.lpth.gr.
Ιστορία.
Η ακριβής χρονολόγηση του Λευκού Πύργου δεν είναι γνωστή, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Στη μεγάλη ιστορία του ο πύργος έχει αλλάξει κατά καιρούς ονόματα και χρήσεις.
Το 18ο αιώνα αναφέρεται ως Φρούριο της Καλαμαριάς, ενώ το 19ο αιώνα ως Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του Αίματος. Τα δύο τελευταία ονόματα οφείλονται στο γεγονός ότι ήταν φυλακή βαρυποινιτών και η όψη του βαφόταν με αίμα από τις συχνές εκτελέσεις των φυλακισμένων από τους Γενιτσάρους.
Το 1890 ένας κατάδικος, για να αποκτήσει την ελευθερία του, άσπρισε με ασβέστη τον πύργο και από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία του Λευκός Πύργος.
Αριθμοί.
33,90 μέτρα είναι το ύψος του. 22,70 μέτρα έχει διάμετρο. 23 αιώνες ιστορίας της Θεσσαλονίκης κουβαλά το μνημείο. 6 ορόφους έχει ο Λευκός Πύργος. 237.000 άτομα (πλην των σχολείων) έχουν επισκεφθεί το μουσείο. 70 επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο μνημείο για την αποφυγή ζημιών.
npitsiakidis@dimokratianews.gr
0 Σχόλια