Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στην Ελλάδα το πρώτο από στόματος χορηγούμενο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Τέλος στις επώδυνες θεραπείες με ενέσεις αναμένεται να δώσει ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) που χορηγείται από το στόμα.
Το φάρμακο αυτό που έχει δραστική ουσία τη φινγκολιμόδη έχει εγκριθεί το Σεπτέμβριο του
2010 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA) και τον Μάρτιο του 2011 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ σύντομα θα πάρει τιμή και στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας που φέτος είναι στις 25η Μαϊου.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς πλησιάζουν τους 10.000. Πρόκειται για μία αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού της οποίας η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως "εισβολείς".

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί η οριστική θεραπεία, υπάρχουν όμως φάρμακα, που μειώνουν τη συχνότητα των υποτροπών, θεραπεύουν κάποια συμπτώματά της και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ οι πειραματικές και εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ Ωρολογάς. Πρόσθεσε ότι οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες πρώτης γραμμής, που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια (Ιντερφερόνη) σε ήπιες μορφές της νόσου, είναι γνωστά και ασφαλή φάρμακα, αλλά λιγότερο δραστικά.

Το φάρμακο δεύτερης γραμμής που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα, natalizumab. «Είναι το φάρμακο της τελευταίας πενταετίας. Είναι περισσότερο δραστικό και χρησιμοποιείται, αν αποτύχουν τα πρώτης γραμμής, σε πολύ ενεργές μορφές της νόσου. Η ασφάλειά του σε βάθος χρόνου δεν είναι ακόμα γνωστή. Η φινγκολιμόδη είναι η πρώτη ανοσορυθμιστική θεραπεία, που χορηγείται από το στόμα, που πήρε έγκριση για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο για τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών, όσο και για την καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας, σημείωσε ο κ Ωρολογάς.

Ζώντας συντροφιά με τη ΣΚΠ

Η Δήμητρα Καλογιάννη ήταν μια υγιής γυναίκα 34 ετών που ασχολούταν με το εμπόριο όταν μια ημέρα αισθάνθηκε να μουδιάζει το πόδι της. Στην αρχή το απέδωσε στην κούραση. Στη συνέχεια άρχισε να μουδιάζει και το άλλο πόδι και μέσα σε τέσσερις μήνες δεν μπορούσε ούτε καν να περπατήσει. Η διάγνωση ήταν σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Μία μέρα αισθάνθηκα μούδιασμα στο πόδι σα να με τσίμπησε μέλισσα, μετά άρχισε να μουδιάζει και το άλλο, αναγκαζόμουν να πηγαίνω 30 φορές την ημέρα στην τουαλέτα. Ήταν από τη νόσο. Η ζωή μου άλλαξε 100%. Άφησα τη δουλειά μου και περιορίστηκα στο σπίτι, δεν μπορούσα να πάω ούτε στην τουαλέτα. Πέρασα δύσκολα, έκανα θεραπείες αποκατάστασης, φυσιοθεραπεία , aqua aerobic, η κινητικότητά μου αποκαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό. Οι θεραπείες με έβγαλαν από τη μιζέρια, όμως δεν είναι εύκολο να κάνεις ενέσεις. Φοβάμαι όμως τις υποτροπές. Στην Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, της οποίας είμαι μέλος και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη ΣΚΠ, βρήκα ανθρώπους με τους οποίους μπορούσα να συνεννοηθώ, ανθρώπους που είναι ενημερωμένοι για την πάθησή τους», ανέφερε η κ Καλογιάννη. Στην ερώτηση αν θα ακολουθήσει την από στόματος θεραπεία όταν κυκλοφορήσει το νέο φάρμακο στη χώρα μας απάντησε ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού της.
(Α.Φωτοπούλου)
 efagonizesthe.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια