Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γυμνάστε το μυαλό σας με ασκήσεις ευφυΐας

Η πρώτη της εμφάνιση ανάγεται στα βάθη της αυτοκρατορικής Κίνας, όταν χρησιμοποιήθηκε από τις Αρχές για να επιλέγονται με αξιόπιστο τρόπο οι κρατικοί αξιωματούχοι: η αρχαιότερη κλίμακα μέτρησης της ευφυΐας γεννήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ και έζησε για περίπου 1.300 χρόνια.
Πολύ αργότερα, μεσούντος του 19ου αιώνα, έκανε δειλά την εμφάνισή της στη Γαλλία εγκαινιάζοντας τη χρήση της στην Ευρώπη.
Ο δείκτης ευφυΐας ή IQ απασχολούσε, όπως φαίνεται, ανέκαθεν τους ανθρώπους.
Σήμερα έχουν πλέον βρεθεί οι μέθοδοι για
να τον βελτιώσετε. Η αύξηση της ευφυΐας με μεθόδους εκγύμνασης του μυαλού είναι, σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, μια εφικτή διαδικασία και συνιστά την τελευταία τάση της εποχής.
Παιχνίδια μνήμης, sudoku, νέες γνωριμίες και η εκμάθηση καινούργιων εννοιών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό καθώς παιδεύουν το μυαλό κρατώντας το σε διαρκή εγρήγορση. Ενδεικτικές είναι διεθνείς επιστημονικές έρευνες οι οποίες αποφαίνονται ότι το διάβασμα βιβλίων αυξάνει τα νοητικά κύτταρα κι ότι η συστηματική επίλυση σταυρολέξων μειώνει κατά 47% την πιθανότητα άνοιας.
Οι μη φαρμακολογικές μέθοδοι αύξησης του ΙQ έχουν όμως επεκταθεί και σε πιο οργανωμένες λύσεις. Κάποιοι επιλέγουν ιδιωτικά ιατρεία όπου οι ειδικοί, συνήθως ψυχίατροι, τους υποβάλλουν σε ασκήσεις αύξησης ευφυΐας, ενώ τελευταία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στη χώρα μας και εξειδικευμένα κέντρα εκγύμνασης του μυαλού.
Στην πλειονότητά τους τα μαθήματα απευθύνονται σε ενηλίκους που επιθυμούν να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τις νοητικές δυνατότητές τους, ενώ τα ίδια κέντρα δέχονται και παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές.
Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 15 ευρώ ανά ώρα και τα μαθήματα, όπως εξηγεί η κ. Μαρία Καρακοστάνογλου, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Κιναισθητικής Νοημοσύνης στην Ακρόπολη, είναι ομαδικά.
«Επιχειρούμε μέσω σωματικών ασκήσεων να βελτιώσουμε τον δείκτη ευφυΐας», εξηγεί. «Γυμνάζοντας τα μάτια ή το σώμα με συγκεκριμένο τρόπο βελτιώνουμε τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την ακοή. Οταν γυμνάζεις τα αντανακλαστικά και τις αισθήσεις σου, όταν ?καθαρίζεις? τους διαύλους από τους οποίους διέρχονται τα μηνύματα για να φτάσουν στον εγκέφαλο, έχεις καλύτερα νοητικά αποτελέσματα», λέει.
«Πρόκειται για κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, δουλεμένο, όμως, από παλιά στο εξωτερικό. Ακολουθούμε μεταξύ άλλων τη μέθοδο Bal-A-Vis-X η οποία συνίσταται σε ασκήσεις κλιμακωτής δυσκολίας -έχουμε ένα τμήμα για αρχάριους και ένα για προχωρημένους-, ασκήσεις που βασίζονται στον ρυθμό και στοχεύουν στον συντονισμό του σώματος και στη διεύρυνση του φάσματος της προσοχής. Χρησιμοποιούμε σακουλάκια με άμμο, μπαλάκια και σανίδες ισορροπίας. Τα μαθήματα διαρκούν μία ώρα και γίνονται μία φορά την εβδομάδα».
Η κ. Καρακοστάνογλου έχει σπουδάσει κινησιολογία και έχει παρακολουθήσει περίπου 2.000 ώρες εκπαίδευσης σε αρκετά μέρη του κόσμου. Αποφοίτησε από την αγγλική φιλολογία και είναι κάτοχος 2 μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ εργάστηκε για χρόνια ως διερμηνέας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μέχρι τη στιγμή που προσέγγισε την Κιναισθητική νοημοσύνη ως πελάτισσα. Εκτός από την ενδυνάμωση της ευφυΐας, όπως υποστηρίζει, τα οφέλη της μεθόδου είναι πολλαπλά.
«Είδα πολύ μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορούσα να διαχειριστώ καταστάσεις άγχους και επικοινωνίας συναισθημάτων και στην ευελιξία διαχείρισης οτιδήποτε μου προέκυπτε», λέει η ίδια.
Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που δεν αμφισβητούν ότι ο IQ αποδεικνύει την εξυπνάδα ενός ανθρώπου, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Η ΜENSΑ, ο παγκόσμιος οργανισμός ανθρώπων των οποίων ο δείκτης ευφυΐας είναι τόσο υψηλός όσο στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού, αναμένει να πολλαπλασιάσει τα μέλη της...

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
Ενας Ελληνας με δείκτη IQ υψηλότερο του Αϊνστάιν
Eχει δείκτη IQ ίσο με 189, σχεδόν διπλάσιο από του μέσου ενήλικα και τόσο υψηλό ώστε να συναντάται σπανιότατα: μία φορά στους 80 εκατομμύρια ανθρώπους... Ο 43χρονος Νίκος Λυγερός είναι ο Eλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας στην κλίμακα Stanford- Binet. Είναι ο άνθρωπος που, όπως λέγεται, διάβασε το σχέδιο Ανάν και εντόπισε τις αντιφάσεις του, τις οποίες κατέγραψε σε σύντομη έκθεση πριν την παραδώσει στον αείμνηστο πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο.
Eλκοντας την καταγωγή του από τον Βόλο, εγκαταστάθηκε στη Λυών με την οικογένειά του σε ηλικία 12 ετών, ενώ αργότερα ως ερευνητής ασχολήθηκε με την Αλγεβρα, τη Θεωρία Αριθμών και τη Συνδυαστική. Συμμετείχε στις επιστημονικές ομάδες που ανακάλυψαν το 1998 δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης του Ramanujan. Σήμερα ο πολυπράγμων επιστήμονας εργάζεται ως καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Αμυνας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συγγράψει άρθρα για πληθώρα θεμάτων όπως φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, μυθολογία, θρησκεία, ιστορία, αρχαιολογία, κινηματογράφο, ζωγραφική, μουσική, πολιτική, κοινωνιολογία, στρατηγική, management, οικονομία και έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, σενάρια και δεκάδες βιβλία.
Τέλος, ο Νίκος Λυγερός ίδρυσε την οργάνωση The Pi Society, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με IQ μεγαλύτερο του 176, βαθμός νοημοσύνης ο οποίος, σύμφωνα με στατιστικές, αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο...
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Οι κινητικές ασκήσεις απελευθερώνουν τις νοητικές ικανότητες
«Οι ασκήσεις εκγύμνασης μυαλού δεν σε βοηθούν να γίνεις εξυπνότερος από ό,τι είσαι, αλλά σε βοηθούν να απελευθερώσεις το 100% των νοητικών δυνατοτήτων που διαθέτεις.
Συνήθως οι δυνατότητες αυτές παρεμποδίζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι ασκήσεις είναι κινητικές καθώς φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως όταν έχεις πλήρη αίσθηση του σώματός σου μπορείς να αποδώσεις και πνευματικά».
Με τα λόγια αυτά συμπυκνώνει την προσωπική της εμπειρία η 33χρονη Μαρία Ιωάννου, η οποία έχει παρακολουθήσει ατομικές συνεδρίες αλλά και ομαδικά μαθήματα εκγύμνασης μυαλού στο Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης.
«Προσέγγισα το Κέντρο πριν από έναν χρόνο αναζητώντας λύση σε προβλήματα συγκέντρωσης. Στη συνέχεια έκανα εκγύμναση μυαλού με σεμινάρια μέσα από τα οποία έμαθα πώς να χρησιμοποιώ μόνη μου αυτές τις 26 ασκήσεις. Αλλωστε μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει και σε άλλες συγκυρίες, όπως για να βοηθήσει τον εαυτό του να χαλαρώσει πριν από εξετάσεις ή πριν από μία δημόσια ομιλία», συνεχίζει η κ. Ιωάννου, η οποία εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη.
«Διαπίστωσα πως αν δεν έχεις μια πλήρη ελευθερία στο σώμα σου δεν μπορείς να αποδώσεις πλήρως νοητικά. Οταν δοκίμασα για πρώτη φορά τη μέθοδο Bal-A-Vis-X που γίνεται με μπαλάκια μου φάνηκε ακατόρθωτη. Για τις ασκήσεις αυτές χρειάζεται ένας απόλυτος έλεγχος των χεριών και των ματιών ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν και τα δύο μέρη του εγκεφάλου. Οταν όμως τα καταφέρνεις αισθάνεσαι μια απίστευτη ικανοποίηση».
Το παίδεμα του μυαλού και η εκμάθηση της διαχείρισής του είναι, άλλωστε, αυτό που αυξάνει το ΙQ σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Επειδή διδάσκω εθελοντικά ελληνικά σε ξένα παιδάκια και έχω δοκιμάσει αρκετές από αυτές τις ασκήσεις στο μάθημα, έχω διαπιστώσει και σε άλλους τα θετικά αποτελέσματα της μεθόδου», καταλήγει η κ. Ιωάννου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια