Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εξειδικευμ​ένη εκπαίδευση για....νεα​ρούς παραβάτες

Τους προβολείς της παγκόσμιας προσοχής έστρεψε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (www.ilo.org) με την προχθεσινή ανακοίνωση της παγκόσμιας έκθεσής του για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος αναπήρων και άλλων μειονεκτούντων και ευάλωτων ομάδων που αναζητούν μια
κατάλληλη και αξιοπρεπή εργασία.
Κι όμως, ο εργασιακός ρατσισμός, οι προκαταλήψεις και αλλά απάνθρωπα κοινωνικά στερεότυπα, τους κρατούν στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας και της ενεργού ζωής.
Επίκαιρη είναι στη χώρα μας και η ανακοίνωση της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας (www.akep.eu) για το νέο Ευρωπαϊκό Εργο Fresh Start (www.freshstartproject.eu - υπό κατασκευή για λίγες ακόμη ημέρες) που έχει στόχο να καταστήσει την επιχειρηματικότητα μια βιώσιμη επιλογή για νεαρούς παραβάτες που, μετά την αποφυλάκισή τους, προσπαθούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, επειδή οι επαγγελματικές επιλογές τους έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία, που δεν τους επιτρέπουν να ανανήψουν από το στίγμα της παρανομίας.
Πέρα όμως από τον κοινωνικό στιγματισμό, συνεπικουρεί και η έλλειψη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που δυσχεραίνει την αναζήτηση και την εξεύρεση εργασίας.
Και, ακριβώς στο σημείο αυτό, παρεμβαίνει το Ευρωπαϊκό Εργο Fresh Start που συγχρηματοδοτεί η Kομισιόν.
Αρχίζει, δηλαδή, από την εκπαίδευση των Ευρωπαίων εκπαιδευτών επαγγελματικής κατάρτισης, που και αυτοί έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη κατάρτιση.
Συγκεκριμένα, τους εκπαιδεύει σε ένα βιώσιμο εκπαιδευτικό μοντέλο, βάσει του οποίου θα εκπαιδεύουν τους νεαρούς παραβάτες ηλικίας 18-25 ετών σε θέματα επιχειρηματικότητας, σαν μια εναλλακτική επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης.
Η Ε.E. έχει ήδη από το 2007 εκδώσει τη σχετική «Σύσταση για την Επανένταξη πρώην Καταδίκων» την οποία και απευθύνει σε δημόσιους και ιδιωτικούς εργοδοτικούς φορείς, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν προς αυτό τον στόχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας διέθεσε το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Εργου Fresh Start (info@akep.euκαι www.militos.org) το έργο υλοποιείται από διακρατική κοινοπραξία επτά εταίρων από πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Ρουμανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πορτογαλία, Εσθονία).
Χρ.Δαμουλιάνος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια