Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ούτε ευρώ από την Πολιτεία για τα κέντρα φροντίδας 1.000 ΑμεΑ

Συστάθηκαν με σκοπό να παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες. Ανάλαβαν μεγάλο μέρος της ευθύνης του κράτους για την ειδική αγωγή παιδιών με νοητική υστέρηση και σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν από το περιθώριο, επιβιώνοντας χάρη στις
δωρεές και τις φιλανθρωπίες.
Η συνέχιση της λειτουργίας κέντρων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ) που φροντίζουν πάνω από 1000 ΑμεΑ σ όλη τη χώρα τίθενται εν αμφιβόλω, αφού όχι μόνο δεν έχει κατατεθεί ούτε μισό ευρώ από τη Πολιτεία για το 2011, αλλά και οι τελευταίες επιχορηγήσεις του 2010 έφτασαν περικομμένες κατά το ήμισυ.
Παράλληλα, οι ελλείψεις σε επιστημονικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα ιδρύματα παραμένουν τεράστιες, ενώ οι υπάρχοντες εργαζόμενοι σε πολλά από αυτά είναι για μήνες απλήρωτοι.
"Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση στα οικονομικά μας προβλήματα, ούτε στα θέματα βιωσιμότητας των χώρων εργασίας μας", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΜΕΑ), καλώντας τα μέλη της σε απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 5 Μαΐου, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής.
"Ο Καλός Σαμαρείτης"
Το "κούρεμα" της χρηματοδότησης στα προνοιακά ιδρύματα χτύπησε ακόμα και τα πιο μικρά εξ αυτών. Στη χειρότερη κατάσταση των 33 χρόνων λειτουργίας του βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης ΑμεΑ "Ο Καλός Σαμαρείτης" στην Αργυρούπολη, το οποίο "φλερτάρει" με το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο μετά τις...γενναιόδωρες περικοπές στην επιχορήγηση που λαμβάνει ως φορέας γενικής κυβέρνησης από την Πολιτεία.
Το Κέντρο έχει την ευθύνη 35 ατόμων κάθε ηλικίας με εγκεφαλική παράλυση, στα οποία προσφέρει 5νθήμερη ειδική αγωγή (εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία κλπ), ενώ απασχολεί 20 τακτικούς υπαλλήλους. Παρά τις οικονομικές και "χωροταξικές" δυσκολίες - δεδομένου ότι στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο για τις αυξημένες ανάγκες του - προσφέρει βοήθεια στην καθημερινή φροντίδα ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
Ωστόσο, η μείωση της επιχορήγησης κατά 25% είχε αποτέλεσμα το τσεκουρεμένο ποσό που έφτασε στο ταμείο του να καλύψει μόνο το 1/3 της συνολικής δαπάνης για τα λειτουργικά του έξοδα, τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού.
"Ο Καλός Σαμαρείτης" προσφέρει κοινωνικό έργο, αλλά έχει καταλήξει να ζει από φιλανθρωπίες", καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του σωματείου, Ζαχαρίας Πρατσίνης. "Για το 2010 λάβαμε λιγότερα από 185.000 ευρώ, την ώρα που συνολικά τα έξοδα αγγίζουν τα 430.000 ευρώ, συμπληρώνει.
Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος επισημαίνουν πως, πέρα από τα 35 άτομα που ήδη επισκέπτονται το κέντρο, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 50-60 που περιμένουν ν αδειάσει κάποια θέση.
"Η κυβέρνηση πετσοκόβει χρήματα από την επιχορήγηση για την φροντίδα ατόμων με αναπηρία, ενώ την ίδια ώρα προτίθεται να δαπανήσει 26 εκατομμύρια για τους αγώνες των Special Olympics. Μόνο για την τελετή έναρξης θα ξοδέψει 7 εκατομμύρια - δηλαδή το ποσό που "έκοψε" από το σύνολο των προνοιακών ιδρυμάτων της Αττικής για τα έτη 2010 - 2011", λένε χαρακτηριστικά.
Κάτια Αντωνιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια