Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πεινασμένο​ι για...γη

Η εξαγορά τεράστιων εκτάσεων γης από ξένους επενδυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ένα θέμα που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παγκοσμίως.
Η γνωστή και ως πρακτική της "αρπαγής γης" εγείρει σημαντικές απειλές για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και για την ίδια την επιβίωση των μικροκαλλιεργητών, των κτηνοτρόφων, των ιθαγενών κοινοτήτων και γενικότερα όλων εκείνων των ευάλωτων ομάδων του αναπτυσσόμενου κόσμου που απειλούνται από μία τέτοια τακτική.
Μια πρόσφατη έκθεση (Responding to land grabbing' and promoting responsible investment in agriculture" του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι εγχώριες ελίτ, καθώς επίσης και τις αδυναμίες που εμφανίζουν τα επιμέρους αναπτυσσόμενα κράτη να προχωρήσουν στη δημιουργία λειτουργικών συστημάτων διαχείρισης των εθνικών εκτάσεων.
Ωστόσο, δεν μονιμοποιείται ο ρόλος των ξένων επενδυτών, τους οποίους θεωρεί ικανούς να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών.
www.ifad.org

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια