Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φλώρινα η πόλη των ζωγράφων, των συγγραφέων και των πλεκτών κεριών!

Στολίδια της Φλώρινας, η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου να "ταξιδεύει" στα γαλήνια νερά της, το μαγευτικό Νυμφαίο, ο γραφικός Αετός και οι λίμνες Ζάχαρη, Χειμαδίτιδα και Βεγορίτιδα.
Η πόλη της Φλώρινας είναι σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του όρους Βιτσίου και τη διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας.
Περπατώντας στις όχθες του, θαυμάζουμε τα παλιά αρχοντικά της πόλης. Το Λαογραφικό Μουσείο της στεγάζεται πάνω από το παραδοσιακό καφενείο "Διεθνές".
Ωστόσο, η Φλώρινα είναι η πόλη των ζωγράφων, των γλυπτών, των συγγραφέων και των λαογράφων.
Ένα παραδοσιακό επάγγελμα που αντέχει ώς σήμερα είναι η παρασκευή χειροποίητων πλεκτών κεριών! Αυτή την παράδοση συνεχίζει ο κηροπλάστης Δημήτρης Τσούκας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών Κηροπλαστών (IGCA), βραβευμένος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.
Κάθε κερί του έχει συμβολισμό: Το "Νυφικό" δωριζόταν από τους πεθερούς στις νύφες την Ανάσταση. Το "Κουβάρι" ανάβεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το "Ευαγγέλιο" και το "Αβγό - Κρεβατάκι" το κρατούν τα κορίτσια στην Ανάσταση, ενώ την "Κουλούρα" οι ηλικιωμένοι. Το "Καλαθάκι" χαρίζεται από γονείς ή νονούς στα παιδιά για να βάζουν μέσα το κόκκινο αβγό πριν πάνε στην Ανάσταση. (Πληροφορίες: τηλ: 23850 29129).
Στις λίμνες του νομού ψαρεύονται πολλά ψάρια (γριβάδια, πέστροφες, τσιρόνια, χέλια, κυπρίνοι και μπράνα, είδος που ζει μόνο στις Πρέσπες). Το εύφορο έδαφος και το ιδιαίτερο κλίμα στις Πρέσπες ευνοούν την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, όπως τα φημισμένα φασόλια τους (πλακέ μικρά, "γίγαντες" και "ελέφαντες"), αναγνωρισμένα ως Προϊόντα Προστατευομένης Ονομασίας Προέλευσης.
Ονομαστές για τη νοστιμιά τους είναι και οι κόκκινες πιπεριές, τις οποίες θα απολαύσουμε τουρσί, σε σαλάτες, ψητές, τηγανητές, γεμιστές με τυριά στον φούρνο κ.α. Παράδοση είναι να αποξηραίνουν τα λιμνίσια ψάρια και τις κόκκινες πιπεριές, που θα τα δούμε να κρέμονται σε αρμαθιές στις προθήκες των καταστημάτων διατροφής. Σε όλο το νομό θα δοκιμάσουμε διάφορες πίτες (τσουκνιδόπιτα, πρασόπιτα, λαχανόπιτα, τυρόπιτα κ.α), λαχταριστούς γιαουρτοκεφτέδες, γίγαντες με πιπεριές, πιπεροκαυτερή, τραχανά, παιδάκια, λουκάνικα.
Το Αμύνταιο φημίζεται για τα εκλεκτά κρασιά και το ντόπιο τσίπουρο.
Το Πάσχα στη Φλώρινα γιορτάζεται με κατανυκτικές Λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, με μεζεδάκια με λιμνίσια ψάρια, πιπεριές τουρσί, γίγαντες πλακί με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και σπιτικό τσίπουρο. Οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από τα αφράτα τσουρέκια που φτιάχνονται με τέχνη σε διάφορα σχήματα, στολισμένα πάντα με κόκκινα αβγά.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στο τραπέζι "πρωταγωνιστεί" η μαγειρίτσα. Την Κυριακή του Πάσχα, την οποία οι ντόπιοι προτιμούν να περνάνε στην ύπαιθρο, το αρνί δεν ψήνεται μόνο στη σούβλα, αλλά και στον φούρνο με παλιές παραδοσιακές συνταγές, όπως το πλούσιο σε γεύση "Γιαουρτλί ταβά" (αρνάκι γάλακτος με ρύζι, γιαούρτι και αβγά).
Από το τραπέζι της γιορτής δεν λείπουν οι παραδοσιακές πίτες, ενώ για το γλυκό "τέλος", θα φάμε ραβανί με μπόλικο σιρόπι και παγωτό βανίλια, καρυδόπιτα ή γαλακτομπούρεκο.
Ιωάννα Παραβάλου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια