Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τους έδειξαν...​.τι τραβάνε!

Είδαν, έστω και για λίγο, με τα μάτια της...ψυχής. Σε έναν περίπατο που διήρκεσε μόλις 20 λεπτά, βίωσαν το Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά οι τυφλοί συμπολίτες μας, αφού ακόμη και σήμερα - παρά τις εκκλήσεις των συλλόγων τους - δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να
μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, χωρίς να κινδυνεύουν στους δρόμους της Αθήνας.
Ο αρχηγός της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών, Στέλιος Κρασάς, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Αντωνόπουλος και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο για την προσβασιμότητα που διοργάνωσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη "Επιμένουμε Αθήνα"
Ζούγκλα
Φόρεσαν μια μάσκα, περπάτησαν γύρω από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου στην οδό Ακαδημίας, συνοδευόμενοι από τυφλούς, και συνειδητοποίησαν πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δίνουν αγώνα να επιβιώσουν στη "ζούγκλα" της πόλης...
"Τρομακτική" χαρακτήρισε την εμπειρία ο αρχηγός της Δημοτικής Αστυνομίας κ.Κρασσάς: "Θα στείλουμε μια επιστολή και από ένα ανάγλυφο σήμα της Δημοτικής Αστυνομίας στους συλλόγους των ανθρώπων με προβλήματα όρασης έτσι ώστε η προσέγγιση των τυφλών πολιτών από τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας να αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης", είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Αθήνας κ. Αντωνόπουλος ανέφερε πως "σήμερα κατάλαβα ότι πρέπει να είμαι ευτυχής που βλέπω...", ενώ ο επικεφαλής της παράταξης "Επιμένουμε Αθήνα" και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι "είμαστε ξεροκέφαλοι και δεν πρόκειται να ησυχάσουμε αν δεν δούμε τα πεζοδρόμια ελεύθερα από όλα τα εμπόδια που τα κατακλύζουν"
'Ομως, για τους τυφλούς συμπολίτες μας που αναγκάζονται να βιώνουν καθημερινά δυσκολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας τα πράγματα είναι διαφορετικά:
τραπεζοκαθίσματα, γραμματοκιβώτια, καρτοτηλέφωνα, κολονάκια της Τροχαίας, ψυγεία περιπτέρων είναι τα πιο επικίνδυνα εμπόδια στα πεζοδρόμια. Και εξαιτίας αυτών, πολλές φορές τραυματίζονται.
Γι αυτό ένα από τα βασικά τους αιτήματα είναι η τοποθέτηση ηχητικών σημάτων σε φανάρια και διαβάσεις και πινακίδων γραμμένες με τη γραφή Braille με ενημερωτικές πληροφορίες.
* Σε ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης αναφέρθηκε η πρόεδρος του Φόρουμ Τυφλών Δήμητρα Ασιδέρη, η οποία αποφεύγει να χρησιμοποιεί το λεωφορείο για τις μετακινήσεις της καθώς "δεν υπάρχει αναγγελία της στάσης και δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τη στάση στην οποία θέλω να κατέβω".
* Το φόβο ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να μείνει στο σπίτι λόγω της έλλειψης υποδομών εξέφρασε η φοιτήτρια Νικολέτα Μπακοπάνου, που έχει ολική απώλεια όρασης.
* Παράπονα εξέφρασε η Μάρθα Γούναρη, φοιτήτρια, για την απουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη στην εκδήλωση και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:
"Τα τελευταία πέντε χρόνια ως τυφλή πέφτω πάνω σε γραμματοκιβώτια και καρτοτηλέφωνα, έχω σχίσει τα φρύδια μου, πέφτω πάνω σε αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια..."
Βεβαίως, στα 20 λεπτά της ώρας, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν τη βόλτα, δεν έλειψαν και τα ....εμπόδια, απόρροια της έλλειψης ενημέρωσης για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε και να στηρίζουμε τα τυφλά άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά αυτοκίνητα κινούνταν παρανόμως πάνω στο πεζοδρόμιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς, ενώ άλλα είχαν παρκάρει πάνω στον οδηγό των τυφλών.
Την πρόσβαση εμπόδιζαν επίσης ορισμένοι παράνομοι μικροπωλητές που είχαν "στήσει" τα εμπορεύματά τους πάνω στα πεζοδρόμια
vnikolaou@e-typos.com.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια