Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λιτόχωρο , του μύθου και της ιστορίας

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ξακουστό σε όλο τον κόσμο, καθώς στην κορυφή του, στον Μύτικα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των δώδεκα θεών τους.
Το Λιτόχωρο βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 24 χλμ από την Κατερίνη, και είναι χτισμένο σε ύψος τριακοσίων μέτρων, δίπλα στο ποταμό Ενιπέα, ενώ έχει θέα τον Θερμαΐκό και τις κορυφές του Ολύμπου.
Αποτελεί ένα παραθεριστικό κέντρο και μία από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις τους Νομού Πιερίας.
Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό, ενώ η "στρατηγική" του θέση το καθιστά δημοφιλή προορισμό.
Η θέα από την κωμόπολη προς τις κορυφές του Ολύμπου είναι μαγευτική, ενώ στα παράλια της βρίσκεται μεγάλος αριθμός τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών οικισμών, που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, όλο το χρόνο.
Η ιστορία του Λιτόχωρου είναι μακραίωνη, συνεχής και αδιάσπαστη στο πέρασμα του χρόνου.
Πηγές της είναι ο μύθος και η παράδοση.
Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους κατοίκους της αρχαίας Πίμπλειας, μικρής πόλης νοτιότερα, λατρευτικού κέντρου των Πιμπλειάδων Μουσών.
Με το μύθο και την ιστορία αλλά και με το φυσικό περιβάλλον είναι συνδεδεμένη και η ονομασία της πόλης.
Κατά μία εκδοχή η γραφή Λιτόχωρο οφείλεται στο λιτό χώρο ή στη βυζαντινή λέξη "λιτή", που σημαίνει προσευχή.
Ίσως όμως να προήλθε από το όνομα Λιθόχωρο, δηλαδή "πετρότοπος".
Άλλωστε τα σπίτια του Λιτόχωρου έχουν όλα τα γνωρίσματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, καθώς οι Λιτοχωρίτες οικοδόμοι και τεχνίτες της πέτρας και του ξύλου είναι ξακουστοί.
Αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις όχι μόνο στον Όλυμπο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, το τοποθεσίες με φυσική ομορφιά, αλλά και σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Πολλά τα αξιοθέατα στο Λιτόχωρο, όπως η μαγευτική κοιλάδα του Ενιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, σχηματίζοντας μικρές λίμνες, χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες.
Εδώ, σύμφωνα με το μύθο, οι Μαινάδες σπάραξαν το μάγο μουσικό Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο.
https://www.ellinikifoni.gr/images/pieria3.jpg 
Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που έχτισε ο όσιος Διονύσιος γύρω στα 1500, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον.
Εκεί έχει διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 1.500 στρεμμάτων σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Πιο ψηλά, θα βρείτε τον Προφήτη Ηλία, χτισμένο πάνω στο λόφο.
Από εδώ θα έχετε πανοραμική θέα του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πιερικού κάμπου μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα.
Είναι μια μικρή πόλη με μεγάλη ιστορία.
Μια πόλη γραφική και φιλόξενη όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς εκεί η φύση είναι πάντα όμορφη.
Χρήσιμα
* Ορειβατική πεζοπορία, mountain bike, αναρρίχηση και παραπέντε στις πλαγιές του Ολύμπου και canyoning στο φαράγγι του Ενιπέα.
* Εξόρμηση στα διάφορα καταφύγια του Ολύμπου, όπως στη θέση "Πριόνια" και στα γραφικά χωριά της Πιερίας, όπως στον Παλαιό Παντελεήμονα, στους Παλαιούς και Νέους Πόρους και την Άνω Σκοτίνα.
* Η πρόσβαση είναι εύκολη τόσο σιδηροδρομικώς όσο και οδικώς. Το Λιτόχωρο απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας - Θεσσαλονίκης (92 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 24 απο τη Κατερίνη και 65 από τη Λάρισα)
Η Αθήνα απέχει από το Λιτόχωρο 424 χλμ.
Road+Travel

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια