Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

5 πράγματα που δεν γνώριζες για το Άμστερνταμ

Μπορεί σήμερα το Άμστερνταμ να είναι ευρέως γνωστό για την ανεκτικότητα που δείχνει στο σεξ και τα ναρκωτικά, όμως αυτή η ανοχή ξεκίνησε από την θρησκευτική ελευθερία.
Τον 16ο αιώνα ο William the Silent που θεωρείται ο ιδρυτής της πόλης, ξεκίνησε μια επανάσταση εναντίον των Ισπανών που οδήγησε στην ανεξαρτησία των Ολλανδών από την Βουλή των Αψβούργων.
Η ανεξαρτησία αυτή ακολουθήθηκε από μεγάλη θρησκευτική ανοχή η οποία σύντομα προσέλκυσε κόσμο από όλη την Ευρώπη...
Αυτή η ανοχή σταδιακά επεκτάθηκε για να συμπεριλαμβάνει την πορνεία, την χρήση κάναβης, την ευθανασία και τους ομοφυλικούς γάμους δίνοντας στο Άμστερνταμ μια φήμη που παρόμοια της δεν υπάρχει σε κανένα από τα υπόλοιπα δυτικά αστικά κέντρα. Πέρα από όλα αυτά όμως υπάρχουν και αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την πόλη αυτή.

1) Στο Άμστερνταμ υπάρχει το παλαιότερο χρηματιστήριο στον κόσμο
Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ιδρύθηκε το 1602 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, στην αρχή της περιόδου εκείνης που την αποκαλούσαν «χρυσή εποχή», όταν οι Ολλανδοί έμποροι μετέτρεψαν την πόλη σε ένα τεράστιο Ευρωπαικό οικονομικό κέντρο, ενώ την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση της Ολλανδικής αποικίας ενδιέφερε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις πολλές πρωτιές που διέθετε, το Ολλανδικό χρηματιστήριο ήταν το πρώτο που πραγματοποίησε συναλλαγές με τίτλους και ήταν υπεύθυνο για αυτό που θεωρείται το παλαιότερο μερίδιο του κόσμου. Το μερίδιο αυτό ήταν μια προκαταβολή για το μερίδιο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που εκδίδεται από Camere Amsterdam το 1606. Το 2000 το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ συγχωνεύτηκε με το χρηματιστήριο του Παρισιού και των Βρυξελλών για να δημιουργήσουν την Euronext.

2) 25.000 ποδήλατα καταλήγουν στα κανάλια του Άμστερνταμ
Μπορεί το Άμστερνταμ να περηφανεύεται ότι αποτελεί μια πόλυ ιδιαίτερα φιλική στα ποδήλατα, αλλά ρώτησε κανείς τα ποδήλατα; Αυτά μπορεί να διαφωνούν. Αυτή τη στιγμή στους δρόμους του Άμστερνταμ υπάρχουν χιλιάδες ποδήλατα κι όμως δεν υπάρχει κάποια τοπική εταιρεία που να πραγματοποιεί ενοικιάσεις ποδηλάτων. Η πόλη έχει βρει αρκετούς τρόπους για να ενισχύσει την μετακίνηση δίχως αυτοκίνητα όπως η θέσπιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ίδρυση του προγράμματος carpool και τη δημιουργία δρόμων για τους ποδηλάτες κατά μήκος ολόκληρης της πόλης. Παρόλα αυτά, η αγάπη αυτή για τα ποδήλατα διαθέτει και την σκοτεινή της πλευρά. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 ποδήλατα δηλώνονται ως κλεμμένα και πάνω από 25.000 ποδήλατα καταλήγουν στα κανάλια του Άμστερνταμ.

3) Οι πόρνες στο Άμστερνταμ δεν εξετάζονται
Ένα ακόμα πράγμα που δεν γνώριζες για το Άμστερνταμ και σίγουρα θα πρέπει να το ξέρεις είναι ότι οι πόρνες στο Άμστερνταμ δεν κάνουν εξετάσεις. Εξαιτίας της μεγάλης προβολής και του διεθνούς προφίλ που διαθέτουν θα περιμένε κανείς ότι οι πόρνες θα πραγματοποιούσαν συχνούς ιατρικούς ελέγχους ώστε να είναι σίγουρες ότι δεν κουβαλάνε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρόλα αυτά δεν υποβάλονται σε κανένα έλεγχο. Στην πραγματικότητα είναι η ίδια φιλελεύθερη νοοτροπία που τόσα χρόνια διαθέτουν οι άνθρωποι και οι πολιτικές του Άμστερνταμ που απορρίπτει τους ελέγχους υγείας. Στην ερώτηση εάν οι πόρνες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να ελέγχουν τακτικά την υγεία τους, το κέντρο πληροφοριών για την πορνεία απαντά: « Σε αυτή τη περίπτωση για να είμαστε δίκαιοι θα έπρεπε να εξετάζονται τακτικά και όλοι οι πελάτες. Ευτυχώς στην Ολλανδία αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγκάσεις κάποιον να πάει στο γιατρό. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.»

4) Ο αριθμός ατυχημάτων στον δρόμο είναι ίδιος με αυτός των φόνων
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως το Άμστερνταμ είναι φιλικό προς τα ποδήλατα και εχθρικό απέναντι στα αυτοκίνητα. Ένα από τα αποτελέσματα της προσέγγισης αυτής είναι ότι μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα(το 2007 ήταν μόλις 18) ενώ την ίδια χρονιά ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν σε δολοφονίες ήταν 26.

5) Οι τράπεζες στο Άμστερνταμ είναι κλειστές τις Πέμπτες
Υπάρχουν πολλές εταιρείες στο Άμστερνταμ που δεν επιθυμούν μονάχα τρεις μέρες ρεπό την εβδομάδα αλλά θέλουν τέσσερις. Παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τράπεζες παραμένουν κλειστές τη Δευτέρα ή Παρασκευή και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως τριήμερα σαββατοκύριακα, στο Άμστερνταμ συνηθίζεται να κλείνουν τις τράπεζες τις Πέμπτες. Κι ακόμα και εάν την επόμενη μέρα οι τράπεζες δεν είναι κλειστές κανείς δεν πάει στη δουλειά μέχρι τη Δευτέρα. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια