Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πάνω από 1.000 τα θύματα του φονικού σεισμού στην Ιαπωνία

Έχουν ξεπεράσει τους 1.000 οι νεκροί από το φονικό σεισμό ισχύος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News.
Ο σεισμός δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στην ιστορία χτύπησε ήδη τα ιαπωνικά παράλια και
απειλεί ολόκληρο τον ειρηνικό ωκεανό.
Ξένα πρακτορεία μετέδωσαν εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν το τσουνάμι να καταστρέφει κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά του, παρασύροντας σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα, ακόμη και μεγάλα σκάφη, ενώ δραματική είναι η εικόνα των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βιβλική καταστροφή.
Ο σεισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 7,9 ρίχτερ που «αφάνισαν» το Τόκιο το 1923, αφήνοντας πίσω 143.000 νεκρούς, ή το σεισμό των 6,8 ρίχτερ που «χτύπησε» την πόλη Kobe το 1995, προκαλώντας το θάνατο 5.502 ανθρώπων.
Το μέγεθος του σεισμού αρχικά είχε υπολογιστεί σε 7,9 R και αναθεωρήθηκε ανοδικά από το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί από το 1900.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano ανέφερε πως η χώρα ζήτησε από τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν βάση στην Ιαπωνία να βοηθήσουν στις σεισμόπληκτες περιοχές του βόρειου τμήματος.
Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε κηρύξει σε κατάσταση ανάγκης το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi μετά από δυσλειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ωστόσο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.
Περίπου 3.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους κοντά στο εργοστάσιο που βρίσκεται βόρεια του Τόκιο.
www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια