Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με οδηγό το θάρρος του Οδυσσέα

Από τις 25 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου 2001 όσοι περνούν έξω από το Καλλιμάρμαρο, στην Αθήνα, θα βλέπουν έξω από το πέταλο του Παναθηναϊκού Σταδίου μια μεγάλη οθόνη, διαμέτρου 22,80μ.
Πρόκειται για μέρος του σκηνικού που θα εξυπηρετήσει τις τελετές έναρξης και λήξης των Special Olympics 2011.
Η οργανωτική επιτροπή ζήτησε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - τα μέλη του οποίου συμφώνησαν ομόφωνα - για τη φιλοξενία των τελετών και των σκηνικών που
θα τις συνοδεύουν.
Όσο για τα πρόσωπα πίσω από τις τελετές: ο Φωκάς Ευαγγελινός ανέλαβε το δημιουργικό της κεντρικής ιδέας των τελετών, την καλλιτεχνική επιμέλεια των οποίων έχει ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Στέφανος Κορκολής τη μουσική, ο Ηλίας Λεδάκης τα σκηνικά, η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου τα κοστούμια και ο συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης τα κείμενα.
Για τις ανάγκες των τελετών έναρξης και λήξης θα στηθεί εξέδρα σε όλο το μήκος του στίβου, η οποία θα στηρίζεται σε κατασκευή από σκαλωσιά.
Εκατέρωθεν της εξέδρας θα στηθούν δύο σκηνές, ενώ σε όλο το μήκος της θα υπάρχουν εννέα ανυψωτικές πλατφόρμες (ράμπες).
Πρόκειται για μια μεγάλου μεγέθους σκηνογραφική κατασκευή, η οποία θα συνοδεύεται από τέσσερις εναέριες σκηνικές κατασκευές, με ηλεκτρομηχανική κίνηση, για όσους ή όσα θα χρειαστεί να αιωρούνται στη διάρκεια των τελετών.
Ποιος θα είναι ο άξονας και το περιεχόμενο των τελετών όμως;
Μια σύγχρονη αφήγηση της Οδύσσειας, ενός εμβληματικού ελληνικού μύθου, αφού σε κάθε χώρα που φιλοξενεί τους Special Olympics αντλεί και αφηγείται ιστορίες θάρρους και κουράγιου μέσα από δημοφιλείς μύθους της.
Και υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την περιπέτεια της Οδύσσειας;
"Η προσπάθεια είναι να αποδώσουμε ένα παραμύθι που να παραπέμπει στο κόμικ.
Για να χαρούν τα παιδιά", λέει ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης.
Και οι φιγούρες που θα ίπτανται πάνω από τους θεατές θα είναι ο Ποσειδώνας, ο Πολύφημος, το άρμα του Ήλιου κ.α.
Στις 25 Ιουνίου, λοιπόν, θα ακουστεί η ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα στους 7.500 αθλητές των Special Olympics από όλο τον κόσμο που θα φτάσουν στην Ελλάδα, στους 2.500 συνοδούς και προπονητές τους, στα χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους που θα έρθουν στην Ελλάδα και στους 3.000 εκπροσώπους των ΜΜΕ από όλο τον κόσμο.
Όλγα Σέλλα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια