Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ας μιλήσουμε για τα σκουπίδια...

Η τριτοκοσμική εικόνα των γεμάτων σκουπιδιών ελληνικών μεγαλουπόλεων, η ύπαρξη παράνομων χωματερών που αποτελεί όνειδος για μια ανεπτυγμένη χώρα, η επιβολή προστίμων από την ΕΕ, η ανυπαρξία συστήματος διαχείρισης και απόρριψης βιομηχανικών απορριμμάτων συνιστούν ένα οξύτατο ζήτημα για την Ελλάδα.
Η διαχείριση των αστικών και
βιομηχανικών απορριμμάτων απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις και κεντρικό σχεδιασμό, καθώς έτη φωτός χωρίζουν τη χώρα μας από τους περισσότερους κοινοτικούς εταίρους, όπου η ανακύκλωση των σκουπιδιών και η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τους ενεργειακά και θερμικά αναπτύσσεται συνεχώς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία, την πιο ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά χώρα στον κόσμο, η αξιοποίηση των σκουπιδιών αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας. Τόσο δυναμικό, που  υποδέχεται τα σκουπίδια των καθυστερημένων περιβαλλοντικά χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ωστόσο, σε αυτήν την οικονομική συγκυρία "σπανιότητας των πόρων" δεν αρκεί μόνο αυτό.
Η Ελλάδα των παράνομων χωματερών και των κορεσμένων ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) οφείλει να προχωρήσει με διαφορετικούς ρυθμούς. Όχι απαραίτητα πιο γρήγορους. Βασικές συνισταμένες αποτελούν η χρήση νέων τεχνολογιών στο μοντέλο της διαχείρισης και της επεξεργασίας των απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης. Και οι δύο έχουν ένα κοινό σκοπό: τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού ιστού ανάπτυξης.
Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μετατρέπει τα "περιβαλλοντικά αδιέξοδα" από προβλήματα σε πλεονεκτήματα μιας περιοχής, δημιουργεί ειδική τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, αλλά και νέες συνειδήσεις στην τοπική κοινωνία.
Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην εγχώρια αγορά, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανιών, αφού οι πρώτες ύλες όπως και η παραγωγή των προϊόντων θα γίνονται στην Ελλάδα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία και την κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας ενός προϊόντος να δημιουργείται εντός της χώρας.
Στην εποχή των παράνομων χωματερών και των κορεσμένων ΧΥΤΑ το ενδιαφέρον όλων μας δεν πρέπει να εξαντλείται στο "πότε" και "από ποια γειτονιά" θα περάσει το απορριμματοφόρο.
Χρήστος Καραγιάννης
Γενικός Δντης ΣΕΒΙΑΝ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια