Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο ιός τύπου Α του 2009 και πάλι στη ζωή μας

Ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1 έκανε και πάλι την εμφάνισή του τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ευρώπη ως το κανονικό για τη φετινή χειμερινή περίοδο στέλεχος της εποχικής γρίπης.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες, και στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί ήδη 27 θάνατοι ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στη χώρα μας σημειώνονται τον τελευταίο μήνα τα πρώτα κρούσματα...
Η αρχή έγινε τις ημέρες των γιορτών, όπου στην Κίμωλο και την Κάλυμνο επιβεβαιώθηκαν τέσσερα περιστατικά γρίπης τύπου Η1Ν1 σε μαθητές Δημοτικού, χωρίς ωστόσο να έχει κινδυνεύσει η ζωή κάποιο. Έτσι οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν από αυτό το μήνα μέχρι τον Μάρτιο αυξητική πορεία στα νέα κρούσματα γρίπης, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.
Μια 53χρονη γυναίκα, χωρίς βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Σερρών, υπέκυψε από επιπλοκές που προήλθαν από τον ιό της νέας γρίπης στις αρχές του μήνα. Το δεύτερο θύμα της νέας γρίπης για αυτό το χειμώνα είχαμε λίγα 24ώρα μετά, στο ΓΝΝΘ "Σωτηρία", όπου κατέληξε 30χρονος Αιγύπτιος, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Το τελευταίο πιο σοκαριστικό "θύμα", πάντως, ήταν η 14χρονη που έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" την περασμένη Κυριακή.
Σε ότι αφορά τα εμβόλια, για τα οποία η χώρα μας ζημιώθηκε πέρυσι τουλάχιστον κατά 3 εκατομμύρια ευρώ για παρτίδες που δεν χρησιμοποιήθηκαν και τελικώς έληξαν προ μηνών, φέτος κανείς δεν κάνει λόγο...
Όσοι πάντως εμβολιάστηκαν για τον Η1Ν1 πέρυσι είναι καλυμμένοι, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι τον περασμένο μήνα αντιγριπικό εμβόλιο τώρα δεν προλαβαίνουν να αναπτύξουν ανοσία εγκαίρως.
*  Πρόληψη.
Σχετικά με την πρόληψη, ισχύουν τα γνωστά μέτρα που είναι ο βήχας και το φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή το μανίκι μας, το συχνό πλύσιμο των χεριών ειδικά ύστερα από χειραψίες και άγγιγμα αντικειμένων κοινής χρήσης (πόμολα, ακουστικά τηλεφώνου κλπ) αλλά και η παραμονή στο σπίτι την πρώτη μέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων ώστε να προστατευτούν οι συνάδελφοι.
Αλλά και από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος τον ιό της γρίπης, είναι σημαντικό να ζητήσει συμβουλή γιατρού έστω και τηλεφωνικά.
*  Συμπτώματα που μας οδηγούν άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
>  Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά και επιμένει τρίτο 24ωρο.
>  Πόνος ή και δυσφορία στο στήθος μετά το δεύτερο 24ωρ.
>  Σημαντικό αίσθημα κόπωσης, αρθραλγίες και μυαλγίες που επιδεινώνονται μετά το δεύτερο 24ωρο.
>  Γενικά έντονα συμπτώματα που καταβάλλουν τον ασθενή.
*  Άμεσα στο νοσοκομείο επίσης:
>  Παιδιά με έντονα συμπτώματα και ειδικά υψηλό πυρετό.
>  Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή παχυσαρκία.
> Έγκυες γυναίκες.
Μ.Τσιλιμιγκάκη-Health

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια