Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιώργος Δερμιτζάκης - όταν το χασάπικο συναντά το τάνγκο.

Τι γίνεται όταν το χασάπικο συναντά το ταγκό;
Ο νους ταξιδεύει στην Ελλάδα, στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Ζορμπά τον Έλληνα, αλλά και στο παθιασμένο αργεντίνικο τάνγκο.
Αυτούς τους ρυθμούς κατάφερε να παντρέψει αρμονικά επί σκηνής του
θεάτρου "Γκλόμπο" του Μπουένος Άιρες ο 77χρονος πολιτικός μηχανικός Γιώργος Δερμιτζάκης, γιος μεταναστών από την Κρήτη, που το πάθος του για τον χορό τον ανέδειξε σε σημαντικό δημιουργό της τέχνης της Τερψιχόρης.
Τις χορογραφίες του εμπνεύστηκε από το σάουντρακ της ταινίας "Τα πέτρινα χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη, που του είχαν στείλει από την πατρίδα.
Για τις ανάγκες της παράστασης "Τάνγκο - Χασάπικο", που ανέβηκε το περασμένο φθινόπωρο, ο Δερμιτζάκης έντυσε τις χορογραφίες του με τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και του Άστρο Πιατσόλα, που έχουν "σχεδόν όμοια κοινωνικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, που συνδέουν άρρηκτα τους αστικούς αυτούς χορούς που κινούνται στους ρυθμούς των δύο τετάρτων", όπως δήλωσε ο ίδιος.
Η παράσταση έχει άρωμα Ελλάδας.
Ένας Έλληνας ναύτης, φορώντας μαύρο κασκέτο, χορεύει χασάπικο σε ένα λιμάνι. Ίσως να είναι αυτό του Πειραιά...
Η παράσταση αυτή γνώρισε πιένες και στάθηκε αφορμή να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ που μέσω του χορού συνδέει την ελληνική και αργεντίνικη κουλτούρα και μέσω τους Ελληνικού Πολιτισμικού Κέντρου "Νόστος" του Μπουένος Άιρες, που το γύρισε θα κάνει τον γύρο του κόσμου.
"Μέσα από τον χορό μεταδίδονται οι δύο πολιτισμοί, τα συναισθήματα των δύο λαών, οι δύο ζωτικές ενέργειες, που έχουν ως αποτέλεσμα να παράγεται η συμβίωση του ταγκό με το χασάπικο" είπε ο Γιώργος Δερμιτζάκης δίνοντας το στίγμα της παράστασης.
efagonizesthe.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια