Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εθισμένος στον τζόγο!

Στις δυτικού τύπου κοινωνίες είναι πλέον κάτι σαν "γούρι" τις μέρες των εορτών - και κυρίως στο ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου - η πράσινη τσόχα και ευρύτερα ο τζόγος (από την ιταλική λέξη "giuoco", που σημαίνει παιχνίδι) να έχουν την τιμητική τους.
Ωστόσο, κάποιες φορές είναι επίφοβο το όριο ανάμεσα στο παραδοσιακό παιχνίδι "31" το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και στα
ποσά που χάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα καζίνο ή και στα ιντερνικά τυχερά παιχνίδια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται ότι αυτό που ικανοποιεί ακόμη περισσότερο τον παίκτη, πέρα από τα κέρδη, είναι το ρίσκο και η αναμονή για την εύνοια της τύχης. Σύμφωνα με την κ. Όλγα Μουλάκη, MSc ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, είναι σαφές πως ορισμένοι παίζουν τυχερά παιχνίδια περιστασιακά για να διασκεδάσουν, κάποιοι άλλοι παίζουν πιο συστηματικά, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που είναι εθισμένοι.
Η διαφορά γίνεται αντιληπτή από το ότι το άτομο που έχει αποκτήσει εξάρτιση από τον τζόγο παίζει πολύ συχνά - ακόμα και μόνο του - ποντάροντας ολοένα και περισσότερα χρήματα, και μάλιστα ποσά τα οποία δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να διαθέσει. Διακατέχεται από συνεχείς σκέψεις για το πού θα βρει απόθεμα για το επόμενο παιχνίδι. Επιπλέον είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να κερδίσει και να "ρεφάρει" τα χαμένα, παραβλέποντας την κοινή λογική που υπαγορεύει ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι η αβεβαιότητα.
Την ώρα του παιχνιδιού είναι απόλυτα αφοσιωμένο, ενώ μπορεί να εκδηλώνει και σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία).
Λέει συνεχώς ψέματα προκειμένου να κρατήσει κρυφό τόσο το πάθος του όσο και τις συνέπειες του εθισμού, αποδίδει τα πάντα στην "καλή" ή την "κακή" τύχη, ενώ δεν μπορεί να σταματήσει, ακόμα και αν βλάπτει σε σημαντικό βαθμό τον ίδιο ή και τους οικείους του.
Τι μπορώ να κάνω.
*  Ο εξαρτημένος παίκτης:
είναι δύσκολο να ξεπεράσει μόνος τον εθισμό του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απεξάρτηση είναι να αποδεχτεί ότι έχει πρόβλημα και να θελήσει πραγματικά να απαλλαγεί από αυτό.
*  Το "κλειδί" στην απεξάρτηση:
η αποχή από τα τυχερά παιχνίδια, ενώ, αντίθετα, η "ελεγχόμενη ενασχόληση" (π.χ. να παίζει συγκεκριμένα ποσά ορισμένες ημέρες την εβδομάδα) είναι επίφοβη. Ο παίκτης μπορεί να χάσει ξανά τον έλεγχο.
*  Κλείσιμο λογαριασμών:
Είναι απαραίτητο ο πρώην παίκτης να φροντίσει σταδιακά για την αποπληρωμή των χρεών του, να περιορίσει την πρόσβασή του σε μετρητά χρήματα και να αποφεύγει φίλους ή γνωστούς που εξακολουθούν να παίζουν.
Χρήσιμα τηλέφωνα.
*  Πρόγραμμα "ΑΛΦΑ" - Απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια:
"ΚΕΘΕΑ" Τηλ: 210 - 92.15.776, 210 - 92.37.777.
Ψυχοκοινωνικός - Θεραπευτικός και Συμβουλευτικός Σταθμός για άτομα Εξαρτημένα από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια. Του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Τηλ: 2310 - 542.141.
*  "ΟΑΣΙΣ": Μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε από πρώην εξαρτημένους και μέλη των οικογενειών τους. Οργανώνει ομάδες αλληλοβοήθειας για παίκτες και συγγενείς τους. Τηλ: 2310 - 508.598.
΄Ελενα Κιουρκτσή "Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια