Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σημαντική ανακάλυψη στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν, με πειράματα σε ζώα, ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα.
Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων.
Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων
πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Γκάρντιαν", δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τρόπο να "ενθαρρύνουν" τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να αναλάβουν την επιδιόρθωση της βλάβης της μυελίνης, μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, όσον αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πιο συχνά ενήλικες 20 έως 40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, θολή όραση, νοητικά προβλήματα και μυικούς σπασμούς.
Στους ανθρώπους με τη νόσο, το ανοσοποιητικό σύστημά τους επιτίθεται στο έλυτρο μυελίνης, ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων γύρω από τα νεύρα, που βοηθά επίσης στην επιτάχυνση της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, τα νεύρα επίσης υφίστανται βλάβες και τα ηλεκτρικά-νευρικά σήματα διαταράσσονται, με πολλαπλές συνέπειες για τον ασθενή.
 pournari Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια