Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 08.20 έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, στους Αμπελόκηπους. Ένα αυτοκίνητο τινάχθηκε στον αέρα, από την έκρηξη, και προσγειώθηκε στο οδόστρωμα, φλεγόμενο ενώ αντικείμενα και τζάμια εκτινάχθηκαν σε απόσταση 100 μέτρων.
Το σημείο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Η πρόσοψη του
κτιρίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα κοντινά κτίρια που στεγάζονταν η Νομαρχία Αθηνών και το Εφετείο καθώς και παρακείμενες πολυκατοικίες. Πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Άγνωστος προειδοποίησε για την τοποθέτηση βόμβας με τηλεφωνήματα, στις 07.28, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και σε απογευματινή  εφημερίδα. Τα δύο τηλεφωνήματα καθώς και τα 40 λεπτά χρόνου δόθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανδρών της αντιτρομοκρατικής, για να σιγουρεθούν ότι δεν θα υπάρξουν θύματα.
Ο άγνωστος διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μοτοσικλέτα έξω από το διοικητικό πρωτοδικείο και για την αποφυγή λάθους έδωσε ακόμα και την πινακίδα της μηχανής, η οποία είχε κλαπεί την Τετάρτη. Ο άγνωστος ζήτησε να εκκενωθεί και η διπλανή ιδιωτική κλινική εκτός του κτιρίου του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Το τηλεφώνημα δεν είναι φάρσα, επισήμανε ο άγνωστος πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή ενώ αμέσως εκκένωσαν το κτίριο.
Η έκρηξη έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αθήνας.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.
Πυροτεχνουργοί συλλέγουν τα υπολείμματα του ωρολογιακού μηχανισμού ελπίζοντας ότι θα τους "δείξουν" την οργάνωση που τοποθέτησε την βόμβα. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής μιλούν με κατοίκους της περιοχής ελπίζοντας κάποιος να είδε τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που άφησαν τη μοτοσικλέτα στο σημείο.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει τηλεφώνημα που έγινε το πρωί σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου ένας άνδρας που δήλωσε πρώην αστυνομικός είπε ότι γύρω στις 06.20 είδε δύο νεαρούς άνδρες ηλικίας 25-26 χρονών, ντυμένους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν εξάρτηση και έφεραν οπλισμό, δύο πιστόλια. Ο φερόμενος πρώην αστυνομικός υποστήριξε ότι άφησαν το μηχανάκι μικρού κυβισμού δίπλα στο Πρωτοδικείο, μίλησε μαζί τους και αφού τηλεφώνησαν από διπλανό καρτοτηλέφωνο επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό βαν όπου οδηγούσε άλλο άτομο και εξαφανίστηκαν.
Οι άνδρες της ασφάλειας εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες επέλεξαν συμβολικό χτύπημα. Κοντά στο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου βρίσκεται και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Όλα συνάδουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιτρομοκρατικής ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".
"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη δημοκρατία" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης που επισκέφθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, λίγο πριν τις 11 το πρωί.
"Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες -υποστήριξε ο κ. Καστανίδης- εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε".
Φοβούμενοι "πιθανό πλιάτσικο", ο κ. Καστανίδης αποφάσισε μαζί με τους εργαζόμενους του Πρωτοδικείου να συστηθεί άμεσα μια ομάδα εργαζομένων έτσι ώστε να διαφυλαχθούν οι δικογραφίες και άλλα επίσημα έγγραφα.
Για ελλιπή μέτρα ασφαλείας έκαναν λόγο πολλοί εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο. Εξωτερικά του κτιρίου δεν υπάρχουν κάμερες αλλά ούτε και σκοπός. Ένας σκοπός υπάρχει μόνον ανάμεσα στα δύο κτίρια ενώ εσωτερικά υπάρχει ένας φρουρός σε κάθε αίθουσα μόνον όταν γίνονται συνεδριάσεις.
Θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει θύματα, λένε οι δικαστές οι οποίοι ζητούν εδώ και χρόνια τη φρούρηση των δικαστηρίων, την τοποθέτηση καμερών καθώς και μηχανημάτων εντοπισμού εκρηκτικών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια