Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σου κάνει "κλικ"

Η επέκταση του χεριού όλων όσοι είναι μανιακοί με τους υπολογιστές, το ποντίκι, έκλεισε ήδη 42 χρόνια.
Ωστόσο, πόσο ακόμα θα αντέξει απέναντι στις νέες τεχνολογίες;
* Όλα ξεκίνησαν το 1961...
...όταν ο Αμερικανός Ντάγκλας Ένγκελιμπαρτ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, έβγαλε ένα μπλοκάκι από τη τσέπη του και σχεδίασε μια συσκευή, με την οποία ένας χρήστης θα μπορούσε να "επικοινωνήσει" με την οθόνη ενός υπολογιστή.
Ονόμασε, δε, τη συσκευή αυτή "pointer".
* Κανείς δεν ξέρει τον νονό
Το 1964, ο αρχιμηχανικός Μπιλ Ίνγκλις πήρε τα σχέδια του Ένγκελμπαρτ και κατασκεύασε την πρώτη συσκευή "pointer">
¨Ηταν από ξύλο, διέθετε μια ρόδα και ένα μηχανισμό που μετέφερε την κίνηση του χεριού στην κίνηση ενός κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή. Επίσης είχε ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί στη ράχη της και ένα καλώδιο που εξείχε από την πίσω μεριά για να συνδέεται με τον υπολογιστή.
Όταν έγινε η πρώτη επίδειξη στο εργαστήριο του Ένγκελμπαρτ, κάποιος από τους παρευρισκόμενους σχολίασε ότι το "pointer" μοιάζει με ποντίκι. Και έτσι "βαφτίστηκε"!
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο μηχανικός του οποίου το σχόλιο πέρασε στην ιστορία.
Η πρώτη δημόσια επίδειξη του "pointer" έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 1968.
* Τα κάνει όλα !
Στο πέρασμα των χρόνων το ποντίκι άλλαξε πολύ.
Στρογγύλεψε, μίκρυνε, άλλαξε χρώματα, συνδέθηκε με usb, έγινε οπτικό (optical mouse), όλα τα έκανε. Μέχρι που έχασε και την ουρά του. για να μην μπερδευόμαστε με τα καλώδια, και βγήκε σε ασύρματο. Κάθε χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει απαραίτητα ένα ποντίκι. Μερικοί έχουν και δύο. Ένα για το παιχνίδι και ένα για όλα τα άλλα. ¨Εχει συνδεθεί τόσο έντονα με τη χρήση του υπολογιστή, που αναγκαστικά δημιουργήθηκαν καινούργιες λέξεις, όπως:
"κλικάρω" και το "ρολάρω" (clik and roll).
Φαντάζεστε να πρέπει να κάνετε μια εργασία στον υπολογιστή ή να σεργάρετε στο Ίντερνετ και να μην έχετε ποντίκι. Απλώς δεν γίνεται. Ή μήπως γίνεται;
* Ποιο είναι το μέλλον του "ποντικιού";
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία κάνει άλματα. Έτσι κάποιοι ισχυρίζονται πως ο μικρός "ποντικός" θα καταργηθεί.
Τα νέα μοντέλα laptopb και pc έχουν ήδη οθόνες αφής και μικρές πλατφόρμες διαχείρισης, όπως αυτές των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς.
Μόλις πριν από έναν χρόνο ο μεγιστάνας των υπολογιστών, ο Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε ότι πλησιάζει η εποχή που το ποντίκι θα περάσει στο χρονοντούπαλο της ιστορίας. Λένε ότι - στη θέση του - μια κάμερα με ενσωματωμένο λογισμικό και σύνδεση με τον υπολογιστή θα αντιγράφει τις κινήσεις του χρήστη και θα τις εφαρμόζει στο αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει τη λειτουργία. Τελείως hi - tech, δηλαδή. Με αυτό τον τρόπο το ποντίκι δε θα είναι πια απαραίτητο.
Και αναρωτιέται κανείς; Αν δεν υπάρχει το ποντίκι, τι θα μας κάνει "κλικ"; 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια