Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το προφίλ του καλού παίκτη στο πόκερ

Το πόκερ είναι σίγουρα ένα παιχνίδι ικανοτήτων, με την τύχη να παίζει τον ρόλο της βραχυπρόθεσμα.
Σε βάθος χρόνου όμως, ένας καλός παίκτης θα καταφέρει να μετατρέψει το πλεονέκτημα γνώσης που κατέχει σε νίκες και κέρδη.
Για να χαρακτηριστεί κάποιος «καλός παίκτης» στο πόκερ και να καταφέρνει να έχει θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό του επί μακρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να παίζει απόλυτα συγκεντρωμένος, να λειτουργούν οι αισθήσεις του και η παρατηρητικότητά του στο 100%, να μην είναι προβλέψιμος και να ξέρει να διαχειρίζεται με σύνεση τα χρήματά του.
Σήμερα θα αναλύσουμε τις βασικότερες, κατά την ταπεινή μας γνώμη, ικανότητες, που πρέπει να κατέχει ένας παίκτης του πόκερ σαν βάση, για να οδηγηθεί με επιτυχία στα κέρδη.

Πειθαρχία και υπομονή
Προκειμένου ένας παίκτης να κερδίζει σταθερά στο πόκερ, η σημαντικότερη ικανότητα που πρέπει να κατέχει είναι η πειθαρχία. Όλες οι άλλες δεξιότητες εξαρτώνται από την πειθαρχία. Πρέπει να έχετε την πειθαρχία και την υπομονή να περιμένετε ένα καλό φύλλο, ένα καλό παιχνίδι, τη σωστή ευκαιρία, κ.τ.λ. Πειθαρχία σημαίνει ότι δεν συμμετέχετε στις παρτίδες όπου στερείστε το πλεονέκτημα, ότι αποχωρείτε με πάσο από τις παρτίδες που πιθανώς να σας δημιουργήσουν πρόβλημα, ότι διαχειρίζεστε τα χρήματά σας επιδέξια και ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας. Είναι επιτακτικό το να κρατάτε τις συγκινήσεις σας υπό έλεγχο πάντα και να είστε ήρεμος. Μην παίξτε ποτέ πιωμένος ή όταν είστε κουρασμένος ή ακόμα και όταν δεν είστε πολύ καλά συναισθηματικά. Επίσης, πρέπει συνεχώς να αναρωτιέστε εάν παίζετε το καλύτερο παιχνίδι που μπορείτε.

Παρατηρητικότητα
Μελετώντας συνεχώς τους αντιπάλους σας, αποκομίζετε χρήσιμα στοιχεία. Θα υπάρξουν πολλές στιγμές σε ένα παιχνίδι πόκερ, όπου δεν θα συμμετέχετε σε παρτίδες. Αντί να βαριέστε αποσπώντας την προσοχή σας, ψάχνοντας κάτι να απασχολήσετε τον εγκέφαλό σας εκτός τραπεζιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό τον χρόνο για να παρατηρείτε τους αντιπάλους σας. Προσέξτε πώς ο κάθε παίκτης παίζει ένα συγκεκριμένο φύλλο και χρησιμοποιήστε εκείνες οι πληροφορίες εναντίον τους. Συνεπώς, όταν παίζετε σε μια παρτίδα μαζί τους, μπορείτε περίπου να ξέρετε τι σημαίνουν τα check τους, τα πονταρίσματά τους, πότε κάνουν call και κατά πόσο αυξάνουν κατά μέσο όρο. Δώστε αντίστοιχη προσοχή όμως και στο δικό σας παιχνίδι και πάντα να σκέφτεστε την εικόνα σας στο τραπέζι. Με τον ίδιο τρόπο που ψάχνετε για σημάδια που να προδίδουν έναν παίκτη, έτσι ακριβώς πρέπει να αναζητάτε αυτά τα σημάδια και στον δικό σας τρόπο παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, όταν βρείτε μια αδυναμία σε κάποιο παίχτη, αναρωτηθείτε εάν επιδεικνύετε και εσείς αυτήν την αδυναμία.

Προσαρμόζοντας τον ρυθμό στο εκάστοτε παιχνίδι
Ένας καλός παίκτης πόκερ είναι απρόβλεπτος και είναι σε θέση να αλλάξει τον ρυθμό παιξίματός του. Ο τρόπος που πρέπει να το κάνετε αυτό εξαρτάται από τους αντιπάλους σας και την εικόνα σας στο τραπέζι. Εάν έχετε παίξει το «σωστό» πόκερ και δεν σας έχουν πιάσει να μπλοφάρετε, έχετε ουσιαστικά μεγάλο πλεονέκτημα για μπλόφα γιατί δεν το περιμένει κανείς. Εάν από την άλλη έχετε παίξει πολύ χαλαρά, κάνοντας πολλές μπλόφες και συμμετέχοντας σε πολλές παρτίδες, θα είστε σε θέση να πληρωθείτε πολύ καλά όταν θα κρατάτε ένα καλό φύλλο. Προσπαθήστε πάντα να είστε ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους σας. Η δυνατότητα να ισορροπείτε το παιχνίδι με την αλλαγή στο στυλ σας στη σωστή στιγμή είναι αυτό που σας καθιστά απρόβλεπτους. Γι αυτό πρέπει περιστασιακά να ‘διαφημίζετε’ ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού (όταν ξέρετε ότι θα παίζετε με τους ίδιους παίκτες για αρκετή ώρα), να τους παρουσιάσετε φύλλα που δεν θα παίζατε κανονικά και αλλάζοντας έτσι το ρυθμό του παιχνιδιού σας να επωφεληθείτε κάποιες παρτίδες αργότερα.

Διαχείριση χρημάτων
Εάν δεν είστε ικανός να διαχειριστείτε τα χρήματά σας, είναι αδύνατο να είστε σταθερά νικητής ανεξάρτητα από το πόσο καλός παίκτης είστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίζετε μόνο στα παιχνίδια που μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά και γνωρίζοντας πόσο αναμένετε να κερδίσετε μακροπρόθεσμα. Ο λόγος που τόσοι πολλοί έμπειροι παίκτες χρεοκοπούν είναι ότι παίζουν συνεχώς σε τραπέζια με όρια που είναι παραπάνω από τις χρηματικές τους δυνατότητες. Είναι δεδομένο ότι θα έρθουν οι καιροί που θα είστε άτυχοι για μια μεγάλη χρονική περίοδο, αν και παίζετε καλά. Πρέπει να έχετε ένα χρηματικό απόθεμα αρκετά μεγάλο για να χειριστείτε σωστά αυτές τις περιόδους και να βγείτε από αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Παραδείγματος χάριν, όταν παίζετε limit Holdem πρέπει να έχετε ένα bankroll 300 φορές του big blind των τραπεζιών που συνηθίζετε να παίζετε. Εάν είστε καλός παίκτης στο limit Hold’em και έχετε διαθέσιμο ποσό μόνο 100 φορές το big blind στο bankroll σας, και εξαργυρώνετε πάντα τα κέρδη σας ή χρησιμοποιείτε τις νίκες σας για άλλες δαπάνες και δεν αφήνετε ποτέ το bankroll σας να αυξηθεί, αναπόφευκτα θα χρεοκοπήσετε. Η διαχείριση χρημάτων στο πόκερ αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο σίγουρα χρίζει περαιτέρω ανάλυσης. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον.

Οι ικανότητες τις οποίες ανέφερα, είναι κατά γενική ομολογία, οι βασικότερες που πρέπει να κατέχει κάποιος παίκτης που φιλοδοξεί να αποκομίζει κέρδη από το παιχνίδι του πόκερ. Η πορεία προς την κατάκτηση αυτών των ικανοτήτων περνάει υποχρεωτικά μέσα από πολλές ώρες εμπειρίας και τριβής με το αντικείμενο. Σε αυτήν την πορεία, είναι σημαντικό να σχεδιάζετε καλά όλα τα βήματά σας, ώστε να μην βρεθείτε με μεγάλες απώλειες από νωρίς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια