Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το βουνό που σκορπά θάνατο

Ολόκληρα χωριά καταπίνει η ηφαιστειακή τέφρα στην Ινδονησία, µετά τις νέες εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι.
Ο αριθµός των θυµάτων έχει ξεπεράσει πλέον τα 120, σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυµατίες, ενώ δεκάδες πτήσεις µαταιώνονται κάθε µέρα.
Πολλοί ντόπιοι χωρικοί εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στα πνεύµατα.
Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν στα κρεβάτια τους την ώρα που κοιµόντουσαν και πολλοί ακόµη πνίγηκαν από τη σκόνη καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το ξέσπασµα του ηφαιστείου στο όρος Μεράπι την περασµένη Παρασκευή.
Οι νέες εκρήξεις που σηµειώθηκαν χθες και προχθές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασµό στις αρχές της Ινδονησίας.
Το έργο των σωστικών συνεργείων για ανεύρεση επιζώντων πραγµατοποιείται σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες εξαιτίας της καυτής τέφρας.
Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, 128 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυµατίες ξεπερνούν τους 480.
Πάντως, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθµός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση εξαιτίας των συνθηκών.
Ενα από τα χωριά που επλήγη ιδιαίτερα, το Αργκοµίλιο, βρίσκεται 18 χιλιόµετρα από τον κρατήρα, σε µια απόσταση δηλαδή που έως την περασµένη Παρασκευή υποτίθεται ότι βρισκόταν εκτός της ζώνης κινδύνου.
Μετά την επέκταση της ζώνης κινδύνου από τα 15 στα 20 χιλιόµετρα, οι αρχές αποµάκρυναν περίπου 200.000 πολίτες από τις εστίες τους.
Μεράπι στην τοπική γλώσσα σηµαίνει «όρος της φωτιάς».
Οι εκρήξεις του Μεράπι προκαλούν µεγάλες στήλες τέφρας και καυτά αέρια που µπορούν να εξαφανίσουν οτιδήποτε στο πέρασµά τους.
Οι ηφαιστειολόγοι χαρακτήρισαν την ηφαιστειακή έκρηξη της Παρασκευής την πιο ισχυρή των τελευταίων 100 ετών, ενώ εκτιµούν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου θα συνεχιστεί τις επόµενες βδοµάδες.
Εχει διαπιστωθεί εξάλλου ότι το Μεράπι παράγει συνήθως µικρές ακολουθίες εκρήξεων κάθε δύο ή τρία χρόνια, ενώ ακολουθίες ισχυρότερων εκρήξεων σηµειώνονται κάθε δεκαπέντε χρόνια.
Μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις είχε σηµειωθεί το 1930 όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι και είχαν καταστραφεί 13 χωριά.
Η συνεχής δραστηριότητα του ηφαιστείου τις τελευταίες ηµέρες υποχρέωσε τις αρχές της Ινδονησίας να αποφασίσουν τη µαταίωση δεκάδων πτήσεων.
Το Σάββατο µαταιώθηκαν 30 πτήσεις και χθες πενήντα.
Οι πτήσεις αυτές αφορούν τις αεροπορικές εταιρείες: Singapore Αirlines, Αir Αsia, Cathay Ρacific, Εmirates, Μalaysia Αirlines, Τurkish Αirlines και Lufthansa.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια