Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θεσσαλονίκη - Εκδήλωση αγάπης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Θεσσαλονίκη - Εκδήλωση αγάπης από το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
Ο Τάσος, πριν ακόμη μάθει να διαβάζει και να γράφει, πήγαινε μαζί με τη μητέρα του στο σούπερ μάρκετ κρατώντας τη λίστα με τα ψώνια που είχαν φτιάξει μαζί.
Η λίστα δεν είχε τίποτε γραμμένο, μόνο εικόνες από τα
 πράγματα που χρειαζόταν η οικογένεια.
Έτσι έβλεπε τα τρόφιμα στα ράφια και γέμιζε ο ίδιος το καρότσι.
Όταν άρχισε να μιλάει, στα 3,5 του χρόνια η πρώτη φράση που είπε στη μαμά του ήταν «σ αγαπώ».
Στα τέσσερά του ξεκίνησε ιππασία και είναι μέχρι και σήμερα, πάρα πολύ καλός.

Σε ένα μήνα θα κλείσει τα 18 του χρόνια, και ως ενήλικας πλέον θα αντιμετωπίσει και αυτός τα ίδια βασικά προβλήματα που συναντούν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό: την έλλειψη κάποιας μορφής απασχόλησης, την αδυναμία αυτόνομης διαβίωσης και την ανυπαρξία μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης που θα απαντά στο ερώτημα «τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά όταν δεν θα έχουν πια δίπλα τους τους γονείς τους».

«Όταν γίνεται η πρώτη διάγνωση, ένας γονιός καλείται να επεξεργαστεί το πρόβλημα νοητικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Το σοκ είναι μεγάλο, αλλά μεγαλύτερη είναι η αγάπη ενός ανθρώπου για το παιδί του. Έτσι με το χρόνο ξεπερνιέται, και αυτό που μένει είναι η ανησυχία για το μέλλον ενός ατόμου που, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, δεν θα αυτονομηθεί ποτέ», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

Μιλώντας για τα παιδιά με αυτισμό, αναφέρει ότι μπορεί να μην έχουν καθόλου κοινωνικότητα όμως όταν εμπιστευτούν κάποιον και τον προσεγγίσουν του δείχνουν πλήρη, ανιδιοτελή και απόλυτη αγάπη. «Βλέπουν το περιβάλλον ως έναν χαοτικό κόσμο, χρειάζονται απόλυτα ένα οργανωμένο πρόγραμμα. Χωρίς αυτό αναστατώνονται και αποδιοργανώνονται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσφέροντας διεξόδους στις 150 οικογένειες ατόμων με αυτιστική διαταραχή, το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων έχει θέσει σε λειτουργία, εδώ και δύο χρόνια, ένα Κέντρο Ημέρας, στο οποίο απασχολούνται καθημερινά τριάντα περίπου άτομα, ηλικιών από 7 έως 40 χρόνων. Παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε προεπαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και δράσεις κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας. Παράλληλα κάθε εβδομάδα προγραμματίζονται έξοδοι στην πόλη, επισκέψεις στο πλανητάριο και σε μουσεία, εκδρομές εκτός πόλεως, διαλέξεις και σεμινάρια για παιδιά και γονείς.

«Η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή, είναι η διατήρηση της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας και η χορήγηση σε αυτό άδειας από το υπουργείο Υγείας. Αυτό το έχουμε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια και ήδη πληρούμε τις προϋποθέσεις καθώς έχει ολοκληρωθεί έλεγχος από ειδική επιτροπή που γνωμοδότησε θετικά» τονίζει η κ. Ζαφειροπούλου. Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της εξασφάλισης και διατήρησης της λειτουργίας του κέντρου διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη στη μουσική σκηνή «Βάρδια», φιλανθρωπική εκδήλωση με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του Κέντρου Ημέρας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς η θεσσαλονικιά ρεμπέτισσα Μαριώ, ο Νίκος Κατσίκας, ο Βασίλης Πρατσινάκης, η Μαρία Φραγκούλη, ο Αλέξης Γούδας, η Εύη Σαρμή και άλλοι καλλιτέχνες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια