Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ενδοοικογενειακή βία: Σκοτώνει μία γυναίκα τη βδομάδα 2010

Ένας θάνατος την εβδομάδα. Αυτό είναι το τραγικό συμπέρασμα από τα στοιχεία του Κέντρου Ψυχολογικής Κακοποίησης Γυναικών στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, 48 γυναίκες το χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας. Απίστευτο κι όμως αληθινό, εν έτει 2010…
Σαφώς και είναι ενδεικτικό του ότι -δυστυχώς- το συγκεκριμένο θέμα παραμένει θέμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία και τροφοδοτείται από παλαιότερα στερεότυπα και συμπεριφορές, η οποία δεν περιορίζεται απαραίτητα στην φυσική βία.
Όπως έχει επισημάνει το Κέντρο Ψυχολογική Κακοποίηση Γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να είναι και λεκτική, συναισθηματική ή ψυχολογική. Συνήθως, όμως, είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών. Εκεί έγκειται εξάλλου και το γεγονός ότι μόνο οι μισές από τις γυναίκες που ζητούν βοήθεια το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι υπόλοιπες μισές το κάνουν μετά από προτροπή φίλων, συγγενών ή γνωστών. Δεν έχουν προφανώς την ψυχολογία, το θάρρος ή την αυτοπεποίθηση να πάρουν μόνες τους την απόφαση…
Από το 1998 που ιδρύθηκε, έχουν περάσει το κατώφλι του Κέντρου και έκαναν χρήση των υπηρεσιών του συνολικά 1.100 γυναίκες-θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Κέντρο λειτούργησε μέχρι το 2002 υπό την σκέπη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που κάλυπτε και το κόστος λειτουργίας του. Από το 2004, όμως, λειτουργεί υπό το καθεστώς της αυτοχρηματοδότησης έχοντας έτσι να αντιμετωπίσει εκτός από τα περιστατικά των κακοποιημένων γυναικών και τα οικονομικά προβλήματα που σύντομα έγιναν χρέη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια