Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η πόλη που θέλουμε

Η Βαλένθια διαθέτει δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 120 χιλιομέτρων, η Νίκαια υπερισχύει με μικρή διαφορά με δίκτυο μήκους 125 χιλιομέτρων και η Μασσαλία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 250 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό της και τη σύνδεσή τους με ένα ευρύ περιαστικό δίκτυο. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη μετράει μόλις 12 χιλιόμετρα δρόμων για τους ποδηλάτες της! 

    Το παραπάνω είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα που
προκύπτουν από τη σύγκριση της καθημερινής ζωής στη Θεσσαλονίκη και σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις - λιμάνια: τη Βαλένθια, τη Μασσαλία, τη Γένοβα, τη Νίκαια, το Ρότερνταμ και τη Λεμεσό, που πραγματοποίησαν επτά νέοι αρχιτέκτονες υπό την επίβλεψη των καθηγητών του ΑΠΘ, Αναστάσιου Κωτσιόπουλου, Νικόλαου Μουσιόπουλου και Εμμανουήλ Τζεκάκη. 

    Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Θεσσαλονίκη, σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε», που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».
 

    «Ένα από τα ισχυρότερα διδάγματα της έρευνας αυτής είναι ότι οι μικρότερες παρεμβάσεις μπορεί να είναι τελικά μεγάλες», παρατήρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος. 

    Η παραπάνω παρατήρηση προέκυψε από το συμπέρασμα ότι και οι έξι ευρωπαϊκές πόλεις- λιμάνια αξιοποιούν «μικρές» λύσεις για να λύσουν μεγάλα προβλήματα που τις απασχολούν. 
 gkatzios 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια