Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στέλιος Παρλιάρος


Του έχουν αποδώσει, και δικαίως, τον τίτλο του «μάγου της ζαχαροπλαστικής» και φέτος παραδίδει τηλεοπτικά μαθήματα στους απανταχού λάτρεις των γλυκών, που θέλουν να ξεχωρίζουν με τις γλυκές δημιουργίες τους.
Ο λόγος για τον Στέλιο Παρλιάρο, που παρουσιάζει από αυτόν το μήνα την εκπομπή «Γλυκές αλχημείες» στο Mega, μαζί με τους συνεργάτες του.
Ευφάνταστες συνταγές, τρόποι για να
διορθωθούν λάθη στην κουζίνα και, πάνω από όλα, αγάπη για τη δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό· αυτά μας επισημαίνει ο Στέλιος Παρλιάρος μέσα από την εκπομπή του.
Ο «μάγος της ζαχαροπλαστικής» μίλησε στη «C.P.» για την τηλεοπτική του δουλειά, χαρίζοντας ταυτόχρονα στους αναγνώστες μια συνταγή του.

Πώς προέκυψε τη φετινή τηλεοπτική σεζόν η εκπομπή «Γλυκές αλχημείες» στο Mega;
Νομίζω πως η φετινή χρονιά ήταν πλέον η κατάλληλη στιγμή ώστε να ωριμάσει και να γίνει πράξη μία σκέψη πολλών χρόνων.
Άλλωστε τα σεμινάρια «γλυκιάς αλχημείας» είναι κάτι που ήδη κάνω εδώ και 5 χρόνια, και θέλησα με μεγάλη ευχαρίστηση να το μεταφέρω και στο τηλεοπτικό μας μέσο.

Πόσο θεμιτές είναι οι «αλχημείες» στην κουζίνα, δεδομένου ότι μπορεί να μας οδηγήσουν και σε μια αποτυχία;
Καθώς ο αυτοσχεδιασμός στο φαγητό μπορεί να μας αφήσει και... νηστικούς.
Θεωρώ ότι η απάντηση σε αυτή σας την ερώτηση βρίσκεται στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, που ονομάζουμε γλυκές «καταστροφές»…

Σας αποδίδουν τον τίτλο του «μάγου της ζαχαροπλαστικής».
Πώς αποφασίσατε γενικά να ασχοληθείτε με τη μαγειρική, και ειδικότερα με τη ζαχαροπλαστική;
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδέποτε ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη μαγειρική. Όσον αφορά τη ζαχαροπλαστική, θα έλεγα ότι οι επιρροές από το οικογενειακό μου περιβάλλον, με μικρασιατικές καταβολές, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την τέχνη, με οδήγησαν στο να ασχοληθώ με πολύ πάθος με αυτή τη γλυκιά τέχνη.

Ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες συνταγές για γλυκά, τις οποίες δημιουργείτε περισσότερο;
Δεν θα μπορούσα να αναφέρω συγκεκριμένες συνταγές, γιατί πολύ απλά κάθε συνταγή για εμένα αποτελεί μία πρόκληση.

Ποιο είναι το μυστικό για να έχει κανείς επιτυχία στην κουζίνα του;
Το μυστικό είναι ένα: Η αγάπη για αυτό που φτιάχνει. Αυτή είναι η ουσία.

Σκοπός της εκπομπής, που έκανε πρεμιέρα αυτόν το μήνα, είναι να διδάξει στον κόσμο πώς να δημιουργεί ευφάνταστα γλυκά… ακόμα και να διορθώνει αποτυχημένες συνταγές. Πόσο εφικτό είναι αυτό και, κατά τη γνώμη σας, πόση ώρα πρέπει να αφιερώσει κάποιος στην κουζίνα του;
Θεωρώ ότι με τις απαραίτητες γνώσεις όλα είναι εφικτά. Ως προς για το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει κανείς στην κουζίνα του, αυτό εξαρτάται και από άλλους, πολλούς παράγοντες και, πρώτα από όλα, από τις ικανότητες που διαθέτει ο καθένας μας.

Πιστεύετε ότι η μαγειρική απαιτεί και ταλέντο από κάποιον ή όλοι μπορούν με προσπάθεια κάποια στιγμή να μάθουν να μαγειρεύουν νόστιμα; Ισχύει δηλαδή αυτό που επισημαίνουν αρκετοί άνθρωποι ότι δεν μπορούν να μαγειρέψουν τίποτα;
Κατά την άποψή μου, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τέχνη, αλλά μόνο αυτός που έχει το ταλέντο ξεχωρίζει. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα και στη ζαχαροπλαστική. Όποιος πειθαρχήσει σε μία συνταγή, λόγου χάρη, σίγουρα θα έχει νόστιμα αποτελέσματα, αλλά αυτός που διαθέτει ταλέντο θα δημιουργήσει αυτό το κάτι διαφορετικό, που θα τον κάνει να ξεχωρίσει.

Παραδοσιακά η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική γενικότερα θεωρούνται γυναικείο... σπορ, ωστόσο οι διασημότεροι σεφ-μάγειρες στον κόσμο θα έλεγα ότι είναι άνδρες. Πώς εξηγείται αυτό;
Παραδοσιακά η ζαχαροπλαστική θα έλεγα ότι είναι ένα ανδρικό επάγγελμα, λόγω του ότι είναι ένα «βαρύ» επάγγελμα. Απλώς μπορεί να έχει μείνει η εντύπωση ότι η κουζίνα ανήκει στις γυναίκες, γιατί κάποτε ήταν αυτές που έμεναν στο σπίτι και ασχολιούνταν αποκλειστικά με αυτήν.

Tι συνταγές θα δούμε στις επόμενες εκπομπές σας;
Αυτό σας το φυλάω για έκπληξη!
citypress

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια