Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελληνικό νοσοκομείο στα Τίρανα

Ενας  δυναμικός, και προσώρας μονοπωλιακός, Έλληνας  «παίκτης»  εισήλθε στον ιδιωτικό τομέα της υγείας  στην Αλβανία. Ο όμιλος MIG  εγκαινίασε στη γειτονική χώρα μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις  -ύψους 60 εκατ ευρώ-  που έχουν γίνει στον τομέα της υγείας αλλά και ένα πρότυπο νοσηλευτικό ίδρυμα που φιλοδοξεί να γίνει
σημείο αναφοράς  στο συγκεκριμένο πεδίο στην περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ των Τιράνων (Hygeia Tirana)  εκτιμάται ότι θα ανακόψει σημαντικά το  ισχυρό και ολοένα διογκούμενο  μεταναστευτικό ρεύμα Αλβανών ασθενών που κατευθύνονται προς Τουρκία και Ιταλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους.

Το «καλύτερο νοσοκομείο στα Βαλκάνια», όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ομίλου MIG και αντιπρόεδρος του ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Βγενόπουλος το ΥΓΕΙΑ των Τιράνων, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα και πλήθος εκπροσώπων του ιατρικού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών. Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του κ. Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του Έλληνα Πρωθυπουργού στον χώρο των εγκαινίων,  καθώς και οι χαιρετισμοί που αντάλλασε με Αλβανούς αξιωματούχους  –ωστόσο δεν αποσαφηνίσθηκε εάν επρόκειτο για θεσμική εκπροσώπηση του κ. Παπανδρέου, στα Τίρανα και στην τελετή εγκαινίων του Hygeia Tirana, στο πλαίσιο των ειδικών «επενδυτικών αποστολών» που φέρεται να οργανώνει για λογαριασμό της κυβέρνησης σε συνεργασία με τον κ. Χάρη Παμπούκη.

Ιδιαίτερα υπερήφανος δήλωσε κατά την ομιλία του ο κ. Βγενόπουλος για την ολοκλήρωση και την παράδοση του Hygeia Tirana, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως «η Αλβανία είναι μια φιλόξενη και φιλική χώρα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων». Επίσης, ευχαρίστησε και την ελληνική κυβέρνηση που, όπως ανέφερε,  ενθαρρύνει ένα μεγάλο όμιλο όπως είναι αυτός της MIG να επεκτείνεται διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί  Μπερίσα ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Βγενόπουλο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αλβανία προκειμένου να υλοποιήσει μια τόσο μεγάλη επένδυση , και μάλιστα στον τομέα της υγείας, ο οποίος διανύει όπως επισήμανε μια δύσκολη περίοδο με πολλά προβλήματα. Σημεωτέον ότι στην Αλβανία το σύστημα δημόσιας υγείας καταλαμβάνει σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για δομικές αλλαγές και αναδιάρθρωση του.

Πρότυπο νοσοκομείο των Βαλκανίων

Το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Τιράνων ξεκίνησε  τη λειτουργία του στις αρχές Αυγούστου με αρχική δυναμικότητα 120 κλινών. Περιλαμβάνει  Γενικό Νοσοκομείο, Παιδιατρική Κλινική και Μαιευτική κλινική και καλύπτει όλα τα περιστατικά από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία τους. Σε πλήρη ανάπτυξη θα διαθέτει 220 κλίνες, 12 χειρουργικές αίθουσες, 5 αίθουσες τοκετών, 16 κλίνες Μ.Ε.Θ.

Διαθέτει τους δύο πρώτους στη χώρα γραμμικούς επιταχυντές, - πρόκειται για  μηχανήματα ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς -  καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο ογκολογικό κέντρο στην Αλβανία, όπου σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου θα εφαρμόζονται τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας καθώς και οι τελευταίες τεχνικές χειρουργικής ογκολογίας.

Επίσης, διαθέτει πλήρες Καρδιοχειρουργικό κέντρο και κέντρο Επεμβατικής Καρδιολογίας, Μαιευτική κλινική με έμφαση στον προγεννητικό έλεγχο και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή  (Εξωσωματική Γονιμοποίηση) και Παιδιατρική κλινική με ολοκληρωμένη διαχείριση των παιδιατρικών νοσημάτων.

Οι εγκαταστάσεις του αναπτύσσονται σε πολυώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 25.000τ.μ. στην περιοχή Kashar των Τιράνων με εύκολη πρόσβαση καθώς περιβάλλεται από τις Εθνικές Οδούς που συνδέουν την πρωτεύουσα της Αλβανίας με το Δυρράχιο και τη Βόρεια Αλβανία.

 Απασχολεί 400 εργαζόμενους, διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με περίπου 1.000 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας στην Αλβανία. Στην παρούσα φάση, την λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζουν ουσιαστικά οι Έλληνες επαγγελματίες υγείας από τα νοσοκομεία του ομίλου ΥΓΕΙΑ στην χώρα μας, καθώς μέσω αυτών υλοποιείται πρόγραμμα «μεταφοράς τεχνογνωσίας » στους Αλβανούς συναδέλφους τους.

Υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου

Έντεκα καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, 110 χειρουργικές πράξεις, 16 τοκετοί, 16 ακτινοθεραπευτικά προγράμματα σε ισάριθμους ογκολογικούς ασθενείς: αυτός είναι ο απολογισμός της λειτουργίας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ στα Τίρανα (Hygeia Tirana) του ομίλου MIG  μέσα στις πρώτες επτά εβδομάδες της λειτουργίας του.

Στόχος του νοσοκομείου, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου ΥΓΕΙΑ, ήταν η κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από τα έσοδα του μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη λειτουργία του, δηλαδή περί τον Νοέμβριο, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν τηρήθηκε  επιφυλάσσοντας ευχάριστες ανατροπές στους υπεύθυνους: τα έσοδα από τη κίνηση ασθενών και τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επέτρεψαν την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον δεύτερο κιόλας μήνα της λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αλβανία ο ιδιωτικός τομέας υγείας αποτελεί «παρθένο» επιχειρηματικό πεδίο. Το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Τιράνων αποτελεί την πρώτη μεγάλη και ολοκληρωμένη επένδυση σε αυτόν τον χώρο –ο μοναδικός «ανταγωνιστής» του  είναι μία μεμονωμένη πτέρυγα παθολογικής και χειρουργικής ιατρικής τουρκικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αλβανίας.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια