Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο έρωτας βλάπτει σοβαρά τις φιλίες....

Κάθε νέα σχέση είναι και δύο χαµένοι φίλοι, σύµφωνα µε βρετανική έρευνα
Οέρωτας έρχεται, δυο φίλοι φεύγουν
Πού θα καταλήξει µια νέα ερωτική σχέση είναι άγνωστο.
Βέβαιο όµως είναι πως οι άρτι ερωτευθέντες θα χάσουν τουλάχιστον δύο στενούς φίλους, σύµφωνα µε νέα έρευνα του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης.
Σύµφωνα µε τον επικεφαλής της έρευνας και διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Ρόµπιν Ντούνµπαρ, ο πυρήνας των φίλων αποτελείται κατά µέσο όρο από πέντε µέλη, τα οποία µειώνονται τουλάχιστον κατά δύο όταν ένας νέος ερωτικός σύντροφος εισβάλει στην καθηµερινότητά µας
. «Στους ανθρώπους που συνάπτουν µια νέα ερωτική σχέση, ο τυπικός πυρήνας των πέντε ατόµων συρρικνώνεται... στους τέσσερις. Από αυτούς, ο ένας είναι το νέο πρόσωπο», εξηγεί στην «Γκάρντιαν» ο καθηγητής.

Ο λόγος είναι πολύ απλός και σχετίζεται µε το πώς διαχειρίζονται τον ελεύθερο χρόνο τους οι ερωτοκεραυνοβοληµένοι, οι οποίοι ως γνωστόν ασχολούνται αποκλειστικά µε το νέο έτερον ήµισυ παραµελώντας τους κολλητούς τους. Σε προηγούµενη µελέτη, ο Ντούνµπαρ είχε αποδείξει ότι οι άνθρωποι µπορούν να έχουν το πολύ 150 φίλους. Στο Facebook, για παράδειγµα, κάθε χρήστης έχει περίπου 120 - 130 φίλους. Αυτός ο αριθµός µπορεί σταδιακά να διαιρεθεί σε µικρότερες οµάδες, στις οποίες περιλαµβάνεται και η οµάδα της «συµπόνοιας»: οι άνθρωποι που συναντάµε τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα, εκείνοι που ανατρέχουµε στα µεγάλα µας προβλήµατα, που η απώλειά τους θα µας στοιχίσει πολύ.

Στην ίδια έρευνα εξετάστηκε µε ποιο κριτήριο κάνουν φίλους στο Facebook οι άνδρες και οι γυναίκες. Οπως προέκυψε, οι φίλοι των γυναικών προέρχονται κυρίως από την καθηµερινή τους ζωή, ενώ οι άνδρες έχουν την τάση να κάνουν όσο περισσότερους φίλους µπορούν, έστω και αν τους γνωρίζουν ελάχιστα.

Στην τελευταία έρευνα συµµετείχαν 428 γυναίκες και 112 άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών που κλήθηκαν να απαντήσουν σε µια σειρά ερωτήσεων για τις ερωτικές τους σχέσεις και κατά πόσο επηρεάζουν τις φιλίες τους. Αρκετοί ήταν εκείνοι που απάντησαν πως εκτός από τον σύντροφό τους, τακτικά έβλεπαν κάποιο µέλος της οικογένειας κι έναν συγκεκριµένο φίλο.

Τέτοιου είδους πρακτικές όµως τελικά σκοτώνουν τον έρωτα, προειδοποιεί ο Ντούνµπαρ: «Εάν δεν βλέπουµε διαφορετικούς ανθρώπους, το συναισθηµατικό δέσιµο αρχίζει να χαλαρώνει, και µάλιστα µε ταχύ ρυθµό».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια