Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ActionAid: Επιτυχημένη η πρώτη βραδιά «Ελλήνων Αναδόχων»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 υπό την αιγίδα της ActionAid Ελλάς και της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων  η «Βραδιά Ελλήνων Αναδόχων».

Η ανταπόκριση των υποστηρικτών ήταν συγκινητική με τους
Αναδόχους που παρευρέθησαν στην εκδήλωση να φτάνουν τους 1.200.
 
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του έργου της Οργάνωσης, που αποτελεί ενεργό μέλος του Διεθνούς Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων κρατών του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.

 Η ActionAid Ελλάς αριθμεί 45.000 υποστηρικτές από την έναρξη της δράσης της  το 1998, οι οποίοι με την προσφορά τους βοηθούν στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε 54 πολύ φτωχές κοινότητες, 16 χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

 Μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, ως ενεργό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης επηρεάζοντας την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ActionAid έχει καταφέρει να εξισορροπήσει τα δύο φύλα σε αρκετές από τις 54 κοινότητες, πράγμα εξωπραγματικό αν αναλογιστεί κανείς τη μηδαμινή θέση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε αυτές τις περιοχές πριν μερικά χρόνια.
  
«Όραμα και αποστολή της ΑctionAid είναι ένας κόσμος χωρίς απόλυτη φτώχεια, ανισότητα και αδικία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν αξιοπρεπώς και θα απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991 ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πρακτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας», τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Τεχνόπολις» κ. Φώτης Ιγνατίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Sahr Malbayo που μας εξήγησε πώς ξεκίνησε ξανά τη ζωή του στη Σιέρρα Λεόνε μετά τον πόλεμο χάρη στη δράση της ActionAid. Ο Sahr είναι σήμερα 27 ετών, πατέρας δύο παιδιών που καταφέρνουν να πηγαίνουν σχολείο και εκπαιδεύει εθελοντικά νέους ως ξυλουργούς σε ένα κέντρο επανένταξης του Οργανισμού, για θύματα του εμφυλίου πολέμου. Ο ίδιος έχει κατορθώσει με την εργασία του να κερδίζει τα προς το ζην ικανοποιώντας τόσο τις δικές του ανάγκες όσο και της οικογένειάς του.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της βραδιάς ήταν οι εμπειρίες δυο αναδόχων, της Φωτεινής Σκανδαλή και του Κυριάκου Πίσσαρη που επισκέφτηκαν και γνώρισαν από κοντά τα κοριτσάκια στα οποία είναι ανάδοχοι στην Ινδία και το Νεπάλ αντίστοιχα.

Μέσα από τις περιγραφές και το πλούσιο φωτογραφικό τους υλικό, μας μετέφεραν τη συγκίνηση αυτής της συνάντησης καθώς και τη σημασία που έχει να είσαι ανάδοχος γονέας και να βοηθάς έστω και έναν άνθρωπο σε μια φτωχή χώρα να σταθεί γερά στα πόδια του παρέχοντάς του τη δυνατότητα να πάει σχολείο και να αποκτήσει τη στοιχειώδη μόρφωση αλλά παράλληλα εξασφαλίζοντας του πραγματικές συνθήκες διαβίωσης όπου το σπίτι του θα είναι σταθερό και θα μπορεί να πιει νερό χωρίς να χρειάζεται να διανύσει ολόκληρα χιλιόμετρα για να το μεταφέρει.

 
Τέλος, στην εκδήλωση μίλησαν για το έργο της ActionAid Ελλάς η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του ΔΣ της ActionAid Ελλάς και ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου τονίζοντάς μας κάθε στιγμή τη σημασία και την αξία που έχει η σωτηρία κάθε ανθρώπινης ψυχής με λίγα μόλις χρήματα.

 
Αξίζει να αναφέρουμε πως τέτοιου είδους ενέργειες υποστηρίζουν και άνθρωποι από την ελληνική showbiz ανάμεσά τους η Σμαράγδα Καρύδη, η Κατερίνα Λέχου, ο Θοδωρής Αθερίδης και η Ναταλία Δραγούμη με μια εκστρατεία πώλησης ρούχων, τα έσοδα των οποίων πάνε στις 54 πιο φτωχές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα η τελευταία όπως και η Μαρίκα Μητσοτάκη παρευρέθηκαν και στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

 
Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Το θέμα είναι να θελήσει ο κάθε άνθρωπος να επικοινωνήσει με έναν τέτοιο τρόπο και να προσφέρει στο συνάνθρωπό του αυτό που η ζωή δεν του χάρισε απλόχερα, δηλαδή την ευκαιρία να ζήσει με τους ίδιους όρους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και να καταπολεμήσουμε τη φτώχια. Απλά ας το αποφασίσουμε και ας βάλουμε ένα τέλος στη δυστυχία και την μιζέρια που ταλανίζει τους γύρω μας. Μπορούμε αρκεί να το θέλουμε!
Επιμέλεια: Αγγελική Ψωμαδέλλη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια