Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ορισμένες ημέρες του μήνα, οι περισσότερες γυναίκες......

Ορισμένες ημέρες του μήνα, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ένα ανεξήγητο εκνευρισμό, η διάθεση τους αλλάζει (κατάθλιψη-κλάμα), καθώς και η όρεξη με μια τάση να τρώνε περισσότερο με αποτέλεσμα να παρατηρούν ότι το σώμα τους έχει πρηστεί και να μη χωράνε στα ρούχα τους.

Τότε πιθανότατα αντιμετωπίζουν το σύνδρομο προεμμηνορρυσιακής τάσης (ΠΕΣ), το οποίο παρατηρείται, με διαφορετική ένταση, στις περισσότερες από τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Εάν λοιπόν ταλαιπωρείστε από προβλήματα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη (κύριες γυναικείες ορμόνες) και μπορούν να σας ανακουφίσουν.

Το ασβέστιο περιορίζει τις μεταπτώσεις στη διάθεση:
Ένα επιπλέον ποτήρι γάλα ή ένα επιπλέον γιαούρτι την ημέρα, που διπλασιάζει την συνηθισμένη πρόσληψη ασβεστίου, φαίνεται να ανακουφίζει από τις συναισθηματικές διαταραχές και τις ενοχλήσεις πριν ή και κατά τα διάρκεια της περιόδου.

Μαγγάνιο, το μυστικό για την αυξημένη ροή:
Για την αποφυγή της απώλειας υπερβολικής ποσότητας αίματος, συνίσταται η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε μαγγάνιο, όπως είναι ο ανανάς, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί καθώς και το τσάι.

Επαρκής κατανάλωση λίπους:
Μεγάλη απειλή για την εμμηνόρροια, αλλά και γενικά για την αναπαραγωγική λειτουργία, αποτελεί η έλλειψη λίπους, τόσο από τη διατροφή, όσο και από το σώμα.
Γυναίκες με πολύ χαμηλή LDL - χοληστερόλη, χορτοφάγοι ή αθλήτριες που γυμνάζονται εξαντλητικά, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν άστατο κύκλο. Αυτό συμβαίνει γιατί ή παραγωγή οιστρογόνων επηρεάζεται και από τον λιπώδη ιστό.
Συνεπώς, πρέπει να καταναλώνεται ποσότητα λίπους ικανή να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τα αποθέματα λίπους και χοληστερόλης του οργανισμού. Ιδανικότερη πρόταση, φυσικά το ελαιόλαδο!

Αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων:
Ευρήματα πρόσφατων ερευνών συγκλίνουν στην άποψη ότι όντως οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης και της σοκολάτας, βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της περιόδου, όπως θυμός, κατάθλιψη, νευρικότητα, αίσθημα κόπωσης κτλ.
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αμυλούχων υδατανθράκων (πατάτες, ρύζι, ψωμί κτλ), κάθε 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, βοηθά να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, οπότε ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση.
Αντίθετα, όταν παραλειφθούν γεύματα για πολύ μεγάλα διαστήματα, συνεπάγεται μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος, υπερέκκριση αδρεναλίνης και κατ' επέκταση εμπόδιση της αξιοποίησης της γυναικείας ορμόνης προγεστερόνης.
Η επιθυμία λοιπόν για ένα γλυκό λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ενδεχομένως μία προσπάθεια του οργανισμού να αυξήσει το σάκχαρο αίματος, επαναφέροντας την προγεστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που ανακουφίζει τα συμπτώματα. Επιπλέον, θεωρείται ότι οι υδατάνθρακες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστική ουσία), που βελτιώνει τη διάθεση.

Καφεΐνη, ίσως η ένοχη:
Εάν τα συμπτώματα του προεμμηνορροικού συνδρόμου είναι έντονα, δοκιμάστε να διακόψετε για 2-3 μήνες τη λήψη καφεινούχων ροφημάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες την ίδια ευαισθησία στην καφεΐνη, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι υπέρμετρη κατανάλωση της, ενδέχεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Τέλος η ελάττωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μετεωρισμού της κοιλίας και του οιδήματος των άκρων.
Διατηρήστε θετική στάση και περιορίστε τους πόνους της περιόδου με μία σωστή διατροφή!!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια