Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εφιάλτης στη Ρωσία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ στα Ουράλια, εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή. "Οι κυβερνητικοί επικεφαλής των επιχειρήσεων αντιμετώπισης των πυρκαγιών κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, όπου βρίσκεται το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, "Μαϊάκ". Στο γιγάντιο αυτό εργοστάσιο, όπου το 1957 είχε σημειωθεί μια πυρηνική καταστροφή, επεξεργάζονται τουλάχιστον 400 τόννοι πυρηνικών αποβλήτων ετησίως, ενώ εκεί υπάρχει και χώρος αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων.
Εφιάλτης στη Ρωσία Σημειώνεται ότι και σε άλλες ρωσικές περιοχές, που απειλούνται από τις φωτιές, υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες των ρωσικών αρχών, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ίδιες για μερικές ημέρες ακόμα... Στις 557 ανέρχονται οι ενεργές εστίες φωτιάς σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτων. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα. Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Την Τρίτη, ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία. Κατά τη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής, στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού, ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.
Διπλάσιοι οι θάνατοι Στο διπλάσιο αυξήθηκε η θνησιμότητα στη Μόσχα εξαιτίας του καύσωνα και του τοξικού νέφους, με 700 θανάτους να καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, έναντι 360-380 που καταγράφονται συνήθως, όπως δήλωσε ο Αντρέι Σελτσόφσκι, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του δήμου της Μόσχας. Ο Σελτσόφσκι πρόσθεσε ότι 1.300 πτώματα έχουν μεταφερθεί στα νεκροτομεία της Μόσχας, τα οποία μπορούν να δεχτούν 1.500 νεκρούς. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτικής Αμυνας, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στη Μόσχα είναι εξαπλάσια και πλέον του ανωτάτου ορίου ασφαλείας. Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο. Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες "ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους" εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.
Μειώνεται η παραγωγή σιτηρών Οπως ανακοινώθηκε εξάλλου από τον πρωθυπουργό Βλαντιμήρ Πούτιν, για φέτος μειώνεται επιπλέον κατά 10 εκατομμύρια τόννους η επίσημη πρόβλεψή για τη συγκομιδή δημητριακών. Αυτό σημαίνει ότι από 90 εκατομμύρια τόννους που ήταν η πρόβλεψη, μειώνεται σε 60-65 εκατ. τόννους, μετά τον τραγικό συνδυασμό του καυσωνα και των μεγάλων πυρκαγιών. Αμέσως, ανεξαρτήτως των αποθεμάτων που υπάρχουν, μετά από έντονη κερδοσκοπία η τιμή του σιταριού κι άλλων δημητριακών στις διεθνείς αγορές "πήρε την ανηφόρα". Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εντός ρωσικών συνόρων η κατανάλωση δημητριακών φθάνει και τους 78 εκατομμύρια τόννους. Σχετικά διευκρινίστηκε ότι υπάρχουν "στρατηγικά" αποθέματα του είδους, που ανέρχονται στα 9,5 εκατ.τόννους, αλλά και περισσεύματα από την περσινή σοδειά, που αγγίζουν περίπου τα 21 εκατ.τόννους. Αποσαφηνίστηκε ακόμη ότι "το επίσημο εμπάργκο εξαγωγών δημητριακών δεν πρόκειται να αρθεί σύντομα".
Ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 1.000 ετών Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατάσταση δεν αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολή πριν από την Τετάρτη.
Πρόκειται για τον χειρότερο καύσωνα στην Ρωσία τα τελευταία 1.000 χρόνια. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι ο καύσωνας, που πλήττει τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις εδώ και 130 χρόνια. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.
Τί αναπνέουν οι πολίτες της Μόσχας Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Mosecomonitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια , μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων. Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο. Σύμφωνα με τον γιατρό Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. "Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα", ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι", εξηγεί ο γιατρός Λογκίνοφ.
Τηλεγράφημα Παπανδρέου Σε τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, στέλνοντας παράλληλα τα συλληπητήρια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων. "Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί τους" τόνισε ο κ.Παπανδρέου. ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια