Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΟΝΕΙΡΑ με SEX

ΟΝΕΙΡΑ με SEX DREAM Το κάθε όνειρο έχει να μας αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό μας- ιδιαίτερα αυτά που αρνιόμαστε να δεχτούμε σαν μέρη του εαυτού μας και τα έχουμε καταχωνιάσει στις πιο σκοτεινές γωνιές του ψυχισμού μας.
Μια σεμνότυφη γυναίκα για παράδειγμα μπορεί να δει τον εαυτό της να φέρεται προκλητικά, να κάνει πράγματα πού ούτε θα της περνούσαν από το μυαλό να τα κάνει στην καθημερινή της ζωή.
Στα όνειρα δοκιμάζουμε εμπειρίες πού ποτέ δεν θα βιωθούν στην καθημερινότητα, ακόμα και αν το επιδιώκαμε.
Δεν είναι εύκολο να αντικρίσουμε τον εαυτό μας κατάματα.
Όπως πίστευε ο Φρόιντ, γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο τα όνειρα λειτουργούν με μια συμβολική γλώσσα: μας παρουσιάζουν μεταμφιεσμένο αυτό που έχουμε εξορίσει από την συνείδησή μας, γιατί δεν θα μπορούσαμε να το δεχτούμε διαφορετικά.
Ο Φρόιντ πίστευε επίσης ότι όλα τα όνειρα έχουν σαν βάση απωθημένα συναισθήματα και τραυματικές εμπειρίες που σχετίζονται με το πώς βιώσαμε την σεξουαλικότητά μας, ιδιαίτερα στα πρώτα παιδικά χρόνια. Αν και αυτή η άποψη έχει διευρυνθεί και επεκταθεί, παραμένει το γεγονός ότι η σεξουαλική μας ζωή και συμπεριφορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα όνειρά μας.

ΕΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ: Ο ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ
Τα σεξουαλικά όνειρα αποκαλύπτουν πολλά για το σεξ αυτό καθαυτό, για την σεξουαλική μας συμπεριφορά, αλλά όχι μόνο. Έχουν να μας πουν πολλά για τον χαρακτήρα μας, τι μας λείπει για να βιώνουμε πληρότητα και ολοκλήρωση και μπορούν να μας υποδείξουν αυτά που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε όλο το δυναμικό μας και να κάνουμε ισορροπημένες και δημιουργικές σχέσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως την συμβολική πλευρά του ονείρου. Έτσι, το σεξ χρησιμοποιείται και για σύμβολο που παραπέμπει σε κάτι άλλο. Το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί το σεξ για να μας δείξει τι περιμένουμε από τον άλλον, τι μας λείπει, αλλά και το τι συμβαίνει μέσα μας, ποια είναι η κατάσταση μεταξύ των ¨αρσενικών¨ και των ¨θηλυκών¨ πλευρών που έχουμε μέσα μας.
Έτσι, το σεξ με κάποιο γνωστό άτομο στο όνειρο, πέρα από μια πιθανή έλξη που μπορεί να υπάρχει στην πραγματικότητα, μπορεί να δηλώνει ότι επιζητάμε κάποια χαρακτηριστικά του ατόμου αυτού που νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη και μας λείπουν. Η πράξη της ερωτικής επαφής είναι η απόλυτη και πλήρης επαφή με ένα άλλο άτομο που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Κάνω έρωτα με το άλλο μου μισό, αυτό που με συμπληρώνει, αυτό που μου λείπει και δεν είναι τυχαίο που ο οργασμός μπορεί να ειδωθεί σαν ολοκλήρωση.
Όταν κάτι για μας είναι ιδανικό και άπιαστο λέμε πώς « μόνο στα όνειρά μας» μπορούμε να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε. Στα όνειρά μας θα ζήσουμε την τέλεια ερωτική επαφή, θα βρούμε τον τέλειο σύντροφο και εραστή.
Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί πως τα σεξουαλικά όνειρα είναι όχι μόνο απόλυτα φυσιολογικά, αλλά και απαραίτητα για την ψυχολογική μας ισορροπία. Ας εξετάσουμε μερικά από αυτά τα ονειρικά ερωτικά σενάρια, κυρίως την συμβολική και την αλληγορική τους πλευρά, χωρίς να ξεχνάμε πως σχεδόν πάντα υπάρχει μια σύνδεση με την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής .

ΣΕΞ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ
Μια και το σεξ προϋποθέτει ερωτική έλξη, το ονειρικό σεξ με κάποιον άγνωστο μπορεί να παραπέμπει σε μια εσωτερική αναζήτηση κάποιων χαρακτηριστικών του ατόμου αυτού. Αν δηλαδή το άτομο αυτό έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορεί να σημαίνει πως θέλετε να αποκτήσετε κάποια απ΄ αυτά.
Για παράδειγμα, αν δείτε ότι κάνετε σεξ με ένα άτομο που είναι μεγάλης ηλικίας ή φοράει στολή - αστυνομικός, στρατιωτικός κλπ.- μπορεί να δείχνει μια ανάγκη για καθοδήγηση ή προστασία ή ακόμα και την ανάγκη αυτοκυριαρχίας. Αν είστε σε μια σχέση εκείνη την περίοδο που είδατε ένα τέτοιο όνειρο, μπορεί να σημαίνει ότι σας λείπει η ασφάλεια και η σιγουριά από την σχέση σας. Αντίστοιχα, το σεξ με ένα γιατρό μπορεί να παραπέμπει στο γεγονός ότι νιώθετε έντονα την ανάγκη για φροντίδα και θεραπεία, ενώ σεξ με ένα διευθυντή τράπεζας μπορεί να σημαίνει πολύ απλά ανάγκη για επίλυση οικονομικών προβλημάτων.
Οι συνευρέσεις γενικά με αγνώστους στα όνειρα δείχνουν περισσότερο την έλξη για κάτι που λείπει στις σχέσεις σας ή στον εαυτό σας.

Αγκαλιά με έναν άγνωστο
« Πριν από δυο μήνες χώρισα από μια σχέση που κράτησε δυόμισι χρόνια και με απογοήτευσε. Ονειρεύτηκα ότι βρισκόμουν στο κρεβάτι με έναν άγνωστο άντρα και μόλις είχαμε κάνει έρωτα. ¨ηταν ψηλός, μελαχρινός και μεγαλόσωμος. Με κρατούσε αγκαλιά, ακουμπούσα στις τεράστιες πλάτες του και ένιωθα γαλήνη και ασφάλεια..» Ελένη Τρ., 32 χρόνων.
Το όνειρο επικεντρώνεται όχι τόσο στο σεξ, αλλά στο συναίσθημα που ακολουθεί μετά, την γαλήνη και την ασφάλεια. Χαρακτηριστικό του άγνωστου άντρα είναι οι μεγάλες πλάτες του, που δείχνουν έναν άντρα στον οποίο μπορεί να στηριχτεί κανείς. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο λείπει από την ζωή της Ελένης, κάποιος τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί και να ακουμπήσει επάνω του. Η ανάλυση του ονείρου έδειξε επίσης ότι η Ελένη είχε κάποιες ενοχές μέσα της για την σχέση που είχε. Έχοντας πιστέψει για τον εαυτό της ότι είναι μια « δύσκολη» γυναίκα, αισθανόταν ότι μόνο ένανς άντρας με μεγάλη υπομονή θα μπορούσε να την « αντέξει» δίπλα του. Το όνειρο την βοήθησε να ξεκαθαρίσει τα αισθήματά της σχετικά με το τι ήταν αυτό που αναζητούσε από μια σχέση και να επεξεργαστεί τις ενοχές και τα αισθήματα υποτίμησης που ένιωθε για τον εαυτό της.
ΟΝΕΙΡΑ με SEX DREAM ΣΕΞ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ
Το σεξ με κάποια διασημότητα μπορεί να δείχνει την ανάγκη για αναγνώριση και κοινωνική καταξίωση. Έχει μεγάλη σημασία ποιο είναι το ταλέντο ή το στοιχείο που μπορεί να έχετε κοινό με το διάσημο πρόσωπο που ονειρευτήκατε. Αν έχετε κάποιο ταλέντο που έχετε αρχίσει να καλλιεργείτε, το γεγονός ότι κάνετε σεξ με ένα άτομο που είναι διάσημο γι΄ αυτό το ταλέντο ή το χαρακτηριστικό, δείχνει την ανάγκη για επιβεβαίωση από τους γύρω σας.
Στο κρεβάτι με διάσημο ηθοποιό
« Στο όνειρό μου είδα ότι βρισκόμουν στα γυρίσματα μιας ταινίας που πρωταγωνιστούσε ο Χρ. Παπ.. Εκείνος μου έριχνε ματιές γεμάτες νόημα και μετά βρεθήκαμε σε ένα ξενοδοχείο και κάναμε παθιασμένο έρωτα. Μου έδειξε τρυφερότητα και μοναδικό πάθος. Μου είπε ότι είμαι η γυναίκα της ζωής του. Είδα ότι με σύστηνε στους φίλους του και εκείνοι αμέσως με δέχτηκαν στον κύκλο τους..» Ανίτα Κ., 22 χρόνων.
Η Ανίτα βρισκόταν στην αρχή μιας πολύ όμορφης σχέσης όταν είδε αυτό το όνειρο, και ένιωθε πολύ καλά σχετικά με τον εαυτό της και την ζωή της. Την παραξένεψε το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο ηθοποιός που ονειρεύτηκε δεν της αρέσει καθόλου!
Το όνειρο χρησιμοποιεί το σεξ σαν σύμβολο οικειότητας και τον ηθοποιό σαν σύμβολο κοινωνικής αποδοχής. Σημείο κλειδί του ονείρου είναι η αποδοχή της Ανίτας από το περιβάλλον του τραγουδιστή, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι το σεξ αυτό καθαυτό που έχει ανάγκη η Ανίτα, αλλά η δυνατότητα να ανελιχτεί κοινωνικά μέσα από την σχέση της.

ΣΕΞ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Τα ερωτικά όνειρα με συνεργάτες και συναδέλφους συνήθως αναδεικνύουν αυτό που τονίσαμε στην αρχή, ότι δηλαδή το σεξ πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν σύμβολο εγγύτητας και αλληλοαποδοχής.
Μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε μια καλή φιλική και ανθρώπινη σχέση με το συγκεκριμένο άτομο ή ότι το άτομο αυτό διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που σας λείπουν από την σχέση σας, όπως ανάλαφρο χιούμορ, φιλική διάθεση κλπ.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την προγνωστική και αποκαλυπτική διάσταση των ονείρων. Αυτό σημαίνει ότι αν δείτε ότι κάνετε έρωτα με έναν συνάδελφο στο γραφείο σας, για τον οποίο εσείς δεν έχετε καθόλου ενδιαφέρον, μπορεί η διαίσθησή σας να σας δείχνει κάτι που σας διαφεύγει και δεν το έχετε προσέξει : ότι δηλαδή το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να έχει κάποιο ερωτικό ενδιαφέρον για σας το οποίο δεν το έχει εκδηλώσει ακόμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην καταλήγετε σε βιαστικά συμπεράσματα όσον αφορά την ερμηνεία ενός ονείρου με σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά να αφήνετε το μυαλό σας ανοιχτό για πολλές προσσεγγίσεις.

Έρωτας στο γραφείο
«Είμαι 25 χρόνων και εργάζομαι με μερική απασχόληση. Μόνιμο δεσμό δεν έχω και πρόσφατα χώρισα από μια τρίχρονη σχέση. Η ανασφάλεια μου όμως είναι κυρίως στα επαγγελματικά. Εδώ και μήνες βλέπω στον ύπνο μου κάποιον μόνιμο υπάλληλο του οργανισμού πού εργάζομαι, ένα συνάδελφό μου δηλαδή, να προσπαθεί να με βοηθήσει. Το παράξενο είναι ότι με αυτόν τον άνθρωπο δεν έχω κάνει κάποια προσωπική επαφή, ούτε υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του. Κάποιες φορές, τον βλέπω να συνευρίσκεται μαζί μου σεξουαλικά ..Μήπως υπάρχει κρυφό ενδιαφέρον από την πλευρά του και δεν το έχω καταλάβει;» Νάγια Λ.
Το όνειρο αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως το υποσυνείδητο θα χρησιμποιήσει τον συμβολισμό της σεξουαλικής πράξης με αφορμή τα συναισθήματα ανασφάλειας που νιώθει η Νάγια, τόσο στην δουλειά της όσο και στην προσωπική της ζωή, μετά το τέλος της σχέσης της. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον για την ίδια και να μην το έχει εκδηλώσει φανερά, εν τούτοις το γεγονός ότι η ίδια η Νάγια τονίζει πως αισθάνεται ανασφάλεια δείχνει ότι η προσέγγιση της ερμηνείας θα πρέπει να εστιαστεί στα δικά της συναισθήματα.

Κατάλληλες συνθήκες
«,.Βλέπω κάποιες φορές στον ύπνο μου ένα συνάδελφό μου. Όταν είχαμε γνωριστεί, είμαστε και οι δύο νέοι στην δουλειά. Ήταν αρκετά γοητευτικός και μου άρεσε πολύ. Με φλέρταρε, αλλά βέβαια δεν έγινε τίποτα μεταξύ μας γιατί ήταν παντρεμένος. Στην συνέχεια εγώ άλλαξα υπηρεσία. Από τότε που χαθήκαμε όμως, άρχισα να τον βλέπω έντονα ερωτικά όνειρα με εκείνον πρωταγωνιστή. Το περίεργο είναι ότι κάθε φορά που έβλεπα στον ύπνο μου ότι κάνω έρωτα μαζί του, την επόμενη μέρα μάθαινα νέα του. Έχω μάθει ότι χώρισε με την γυναίκα του και τώρα είναι μόνος του…» Κωνσταντίνα 36 χρ.
Ένα όνειρο που από την μια παραπέμπει σε μια κρυφή επιθυμία, από την άλλη όμως έχει έντονη την διαισθητική διάσταση της Κωνσταντίνας. Το σεξ εδώ βέβαια είναι κυριολεκτικό μεν, από την άλλη είναι και ένα σύμβολο της δυνατότητας για μια στενή σχέση με ένα πρόσωπο, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΕΞ
Τα όνειρα που υπάρχει σεξουαλική επαφή με άτομα για τα οποία οι ηθικοί κανόνες της κοινωνίας που ζούμε δεν μας επιτρέπουν ούτε καν να τα σκεφτούμε ερωτικά, συνήθως είναι πολύ έντονα και αφήνουν στον ονειρευόμενο ανάμικτα συναισθήματα απόλαυσης και ενοχής.
Μιλάμε φυσικά για όνειρα που υπάρχει ερωτική επαφή με συγγενείς μας, με άτομα που έχουμε σχέσεις εξ αγχιστείας ή πολύ κοντινές.
Ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να φέρνει στην επιφάνεια κάποια μορφή σεξουαλικής έλξης και διάθεσης, που έχει απωθηθεί από το συνειδητό σας , όμως στις περισσότερες περιπτώσεις σχηματοποιούν μια ανάγκη για συναισθηματική τροφή.
Τα προεφηβικά ή εφηβικά όνειρα που περιλαμβάνουν ερωτικές σκηνές με τον γονιό του αντίθετου φύλου ή με κάποιο αδελφό ή αδελφή, θεωρούνται από τους ψυχολόγους όχι μόνο φυσιολογικά, αλλά και απαραίτητα για την ψυχολογική ισορροπία και την συνειδητοποίηση της σεξουαλικής ταυτότητας των νεαρών ατόμων. Το πρόβλημα είναι οι ενοχές που δημιουργούν αυτά τα όνειρα, μια και το πρόσωπο που τα βλέπει δεν μπορεί να τα τοποθετήσει στην σωστή τους προοπτική.

Απαγορευμένη επιθυμία
« Βλέπω συχνά στον ύπνο μου ότι κάνω έρωτα με τον μεγαλύτερό μου αδελφό. Βλέπω ότι έρχεται στο κρεβάτι μου και εγώ τον δέχομαι ανυπόμονα.. Πάντα όμως όταν ξυπνάω νιώθω πολύ άσχημα.. Πρέπει να σας πω ότι ο αδελφός μου τώρα σπουδάζει σε μια άλλη πόλη απ΄ αυτή πού μένουμε.» Λία Παρ. 17 χρ.
Στο όνειρο της Λίας φαίνεται καθαρά ότι το σεξ συμβολίζει την επιθυμία της να επιστρέψει σε μια εποχή, πριν φύγει ο αδελφός της για σπουδές, που ένιωθε συναισθηματική ασφάλεια από την παρουσία του στην ζωή της.
Είναι καλό να θυμάστε ότι τα σεξουαλικά όνειρα με γονείς ή αδέλφια δείχνουν περισσότερο ψυχολογικές καταστάσεις μέσα στο υποσυνείδητο του ονειρευομένου, παρά μια εξωτερική πραγματικότητα. Ο γονιός ή ο αδελφός δεν είναι παρά σύμβολα που διαλέγει το υποσυνείδητο να τα τοποθετήσει στο όνειρο, ακριβώς γιατί περιέχουν ιδιαίτερες σημασίες. Θα πρέπει λοιπόν να τα βλέπετε σαν πλευρές του εαυτού σας οι οποίες σας λείπουν και έχετε την ανάγκη τους.

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ
Για τα ομοφυλόφιλα άτομα είναι πολύ λογικό τέτοια όνειρα να εκφράζουν τις ερωτικές τους επιλογές και γενικά την ερωτική τους ζωή. Για ένα ετερόφυλο άτομο όμως, το να δεί στον ύπνο του ότι διεγείρεται ή ότι κάνει έρωτα με ένα άτομο του ίδιου φύλου, μπορεί να είναι πηγή απορίας, ντροπής και αμηχανίας, ενοχής ή ακόμα και αηδίας.
Πολλά από αυτά τα όνειρα έχουν μια συμβολική σημασία. Ένα άτομο του ίδιου φύλου μπορεί μεταφορικά να συμβολίζει μια πλευρά του εαυτού μας. Έτσι, ένα ερωτικό ομοφυλοφιλικό όνειρο πιθανόν να υποκρύπτει και μια τάση ναρκισσισμού ή ακόμα και εγωπάθειας. Επίσης μπορεί να εκφράζει μια ανάγκη να συνδέσουμε, να ενοποιήσουμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας. Για παράδειγμα, πολλά κορίτσια στην εφηβεία τους βλέπουν όνειρα στα οποία ο ερωτικός παρτενέρ είναι μια γυναίκα. Η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής όπου συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογική συγκρότηση ενός ατόμου. Το σώμα ξυπνάει και αρχίζει να κοιτάει τον κόσμο με μια ματιά τελείως διαφορετική από την μέχρι τότε παιδική, μια ματιά που χαρακτηρίζεται από το ξύπνημα της σεξουαλικότητας. Υπάρχει ένα ψάξιμο της ερωτικής ταυτότητας που, για κάποια άτομα, αργεί να κατασταλάξει. Το όνειρο της έφηβης όπου κάνει έρωτα με μια άλλη γυναίκα, στην ουσία είναι ένας συμβολισμός μιας ψυχολογικής κατάστασης. Η άλλη γυναίκα συμβολίζει την ίδια την έφηβη που έχει εκδηλώσει πλήρως την ερωτική της προσωπικότητα. Κάνοντας έρωτα με αυτήν, είναι ένας τρόπος να συμβολιστεί ο πόθος της έφηβης να μεγαλώσει, να γίνει ολοκληρωμένη και ώριμη ερωτικά γυναίκα. Το όνειρο γενικά δείχνει μια πορεία προς την ωρίμανση, και όχι μια ομοφυλόφιλη τάση.

Ερωτικά συμπλέγματα
Βλέπω συχνά σεξουαλικά όνειρα και τώρα τελευταία βλέπω μια σκηνή πού με έχει προβληματίσει. Βρίσκομαι σε ένα σαλόνι και υπάρχει εκεί ένα ζευγάρι. Ο άντρας είναι μεσόκοπος και δεν μου αρέσει πολύ, ενώ η γυναίκα του είναι πολύ όμορφη και πιο νέα. Χωρίς να το καταλάβω, βρισκόμαστε σε ένα κρεβάτι και οι τρεις. Όμως, όσο περίεργο και αν φαίνεται, απολαμβάνω περισσότερο την επαφή με τον άντρα, παρά με την γυναίκα. Για να μην παρεξηγηθώ, πρέπει να σας πω ότι, αν και δεν έχω κάνει σχέση με κοπέλα μέχρι σήμερα, σίγουρα δεν είμαι ομοφυλόφιλος… Πέτρος
Ο φόβος ότι κάποιος μπορεί να είναι ομοφυλόφιλος μπορεί να κρύβει μια άρνηση να δεχτεί τις θηλυκές και παθητικές πλευρές της προσωπικότητάς του. Η καταπίεση αυτών των στοιχείων δίνει την αφορμή στο υποσυνείδητο να κατασκευάσει ένα όνειρο όπου τα στοιχεία αυτά βρίσκουν την έκφραση τους. Έτσι, το όνειρο του Πέτρου δεν σχετίζεται με κάποιες κρυφές και ανομολόγητες ερωτικές επιθυμίες για το ίδιο φύλο, αλλά με την ανάγκη να εναρμονίσει κάποιες πλευρές της προσωπικότητάς του που έχει αρνηθεί την ύπαρξη τους, όπως οι ευαισθησίες του και η παθητικότητά του σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν ένα τέτοιο όνειρο γεννάει συναισθήματα αποστροφής ή αηδίας, ίσως να αποκαλύπτει ότι πιθανόν να υπάρχουν μέσα μας κάποιες ομοφυλόφιλες τάσεις πού αρνούμαστε να τις αποδεχτούμε. Όσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα, τόσο πιο πολύ φαίνεται ότι προσπαθούμε να απωθήσουμε αυτές τις τάσεις. Είναι δύσκολο για έναν αρρενωπό άντρα να δεχτεί ότι μπορεί να κρύβει κάποιες θηλυκές πλευρές μέσα του. Είναι όμως απαραίτητο για την δική του ωρίμανση και ανάπτυξη να τις κατανοήσει, γι΄ αυτό φαίνεται ότι το υποσυνείδητο επιμένει να στέλνει τέτοια όνειρα, όσο το μήνυμά τους δεν γίνεται αντιληπτό και κατανοητό. Για την ερμηνεία λοιπόν των ομοφυλοφιλικών ονείρων είναι σημαντικό να εστιάζουμε στα συναισθήματα που γεννούν αυτά, όπως επίσης και το τι συμβαίνει στην ζωή του ατόμου, κάτι άλλωστε πού πρέπει να κάνουμε για όλα τα όνειρα, αν θέλουμε να τα αναλύσουμε και να κατανοήσουμε το μήνυμά τους.

ΒΙΤΣΙΟΖΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ
Ο σαδισμός και ο μαζοχισμός είναι συμπεριφορές πού εκφράζονται μεν με την ερωτική πράξη, αλλά συνήθως αντανακλούν δύο έννοιες πού μόνο έμμεσα συνδέονται με καθαυτή την σεξουαλική πράξη : την δύναμη και την εξουσία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρα τέτοιου τύπου.
Όλοι μας έχουμε μέσα μας μια σαδιστική και μια μαζοχιστική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αυτή εκφράζεται μόνο στο σεξ και στην ερωτική πράξη, ούτε ότι είμαστε ψυχολογικά ανισόρροποι. Δεν μιλάμε εδώ για άτομα πού πράγματι έχουν αναπτύξει μια παθολογική σαδομαζοχιστική συμπεριφορά, και έχουν ανάγκη ψυχιατρικής παρακολούθησης. Σε κάποιες ήπιες μορφές όμως, όλοι και όλες είμαστε λίγο σαδιστές και λίγο μαζοχιστές. Αυτό μπορεί να φανεί ακόμα και από τις γλωσσικές εκφράσεις μας, τον τρόπο πού μιλάμε. Απλά θυμηθείτε το πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα- όχι απ’ όλους ευτυχώς- η γνωστή αργκό λέξη πού αρχίζει από γ… και συμβολίζει την ερωτική συνουσία.
Ένα όνειρο λοιπόν όπου βλέπετε τον εαυτό σας να κάνει σαδιστικές ερωτικές πράξεις μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει μια επιθετικότητα μέσα σας, προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μια κατάσταση, πού δεν έχει εκφραστεί και δεν έχει βρει διέξοδο στην εξωτερική πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να είναι ένα όνειρο πού λειτουργεί σαν μια αναπλήρωση ενός στοιχείου που σας λείπει. Είναι αυτό πού λέμε ¨ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται¨. Ένα καταπιεσμένο και παθητικό άτομο- και ίσως όλοι μας να έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση κατά περιόδους- μπορεί να δει στον ύπνο του ότι κάνει σαδιστικές πράξεις, ότι έχει την δύναμη να επιβάλλει εξουσία στους άλλους. Η ανάλυση και η ερμηνεία ενός τέτοιου ονείρου δεν πρέπει να εστιαστεί στην ερωτική πράξη, αλλά στην έννοια εξουσία.
Αναλογικά, ένα μαζοχιστικό όνειρο, όπου βλέπετε τον εαυτό σας σαν υποκείμενο ερωτικής βίας, μπορεί να δείχνει την παρουσία ενοχών και την ανάγκη αυτοτιμωρίας, πού θα παίξει τον ρόλο της κάθαρσης και θα πάρει το βάρος των ενοχών από μέσα σας. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα όνειρα τέτοιου τύπου είναι αρκετά πιο συχνά από τα σαδιστικά.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι πολλά όνειρα πού περιέχουν ερωτική βία, μπορεί να αντανακλούν όχι μια μαζοχιστική συμπεριφορά δική μας, αλλά μια επιθετική στάση του συντρόφου μας ή γενικά του περιβάλλοντός μας. Τέτοια είναι τα ιδιαίτερα αγχωτικά, στα όρια του εφιάλτη, όνειρα βιασμού πού βλέπουν αρκετές γυναίκες, αλλά και κάποιοι άντρες. Εάν δείτε στον ύπνο σας ότι σας βιάζουν, αναρωτηθείτε σε ποια κατάσταση στην καθημερινή σας ζωή, έχετε το συναίσθημα ότι σας εκμεταλλεύονται ή ότι σας αδικούν. Μήπως μέσα στην σχέση σας έχετε ένα πολύ παθητικό ρόλο, δεν συμμετέχετε ισόνομα στις αποφάσεις, και νιώθετε ότι η προσωπικότητά σας ¨βιάζεται¨ ; Μήπως στο οικογενειακό ή το επαγγελματικό σας περιβάλλον σας πιέζουν και γενικά αγνοούν την γνώμη σας και το πώς νιώθετε; Τέτοιες καταστάσεις μπορεί εύκολα να γεννήσουν ένα όνειρο όπου ο άλλος, ή οι άλλοι γενικότερα, εξασκούν βία επάνω σας, πού μπορεί να πάρει ερωτική διάσταση μέσα από τον ονειρικό συμβολισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια