Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Elvis της Κίνας είναι Πόντιος!

Ελληνοκαναδός μετανάστης στην Οτάβα, ο 53χρονος Γιώργος Σαπουνίδης παίζει κιθάρα και μπουζούκι, τραγουδά σε 8 γλώσσες, έχει πτυχίο στα, Μαθηματικά, ντοκτορά στη Στατιστική και επιτυχία στις γυναίκες.
Μία από τις κατακτήσεις του στάθηκε μοιραία για τη σχέση του με την Κίνα.
Γνώρισε το δικό του china girl το 1998 και το αίσθημα περιλάμβανε στο πλαίσιο των "πολιτιστικών" ανταλλαγών και την εκμάθηση ενός κινέζικου τραγουδιού.
Μέχρι τότε η καριέρα του Γιώργου περιοριζόταν μόνο σε
φολκ κομμάτια και σε ρεμπέτικα με το συγκρότημά του, τους θρυλικούς Ouzo Power.
Στις 13 Απριλίου του 2001, ημέρα των γενεθλίων του Γιώργου, ανακοινώνεται ότι το Πεκίνο θα αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
"Το είδα σα σημάδι", θυμάται ο ίδιος. Έμαθα και δεύτερο τραγούδι και το 2001 με κάλεσαν στην κινέζικη Πρωτοχρονιά στον Καναδά, να τραγουδήσω" Αυτό ήταν.
Οι επίσημοι της κινέζικης πρεσβείας τον καλούν στην Κίνα, όπου πηγαίνει με σκοπό να μάθει τη γλώσσα για να τραγουδήσει στα κινέζικα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών της Αθήνας.
Έτσι αρχίζει η μεγάλη "κίτρινη πορεία" του pop star Πόντιου.
Δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη στην Κίνα, το "Εβίβα ρεμπέτες" γίνεται και τραγουδισμένο στα μανδαρίνικα και ο Γιώργος Σαπουνίδης το θέμα του ωριαίου ντοκιμαντέρ "Chairman George" που προβάλλεται σε Βρετανία, Καναδά και Δανία.
Για 8 μήνες το χρόνο είναι ένας τυπικός δημόσιος υπάλληλος στη Στατιστική Υπηρεσία της Οτάβας, ενώ τους υπόλοιπους 4 γυρίζει την Κίνα με το μπουζούκι στο χέρι με τους Chairman George and the Ministers.
Το 2004 τρέχει ως λαμπαδηδρόμος με την κινέζικη αντιπροσωπεία για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και το 2007, όταν οι Κινέζοι αρχίζουν να επιλέγουν τους λαμπαδηδρόμους του Πεκίνου, ο Πόντιος είναι το φαβορί.
"Ο Σαπουνίδης αντιπροσωπεύει τον κήρυκα του καναδικού πολυπολιτισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους ταυτόχρονα" είπε ο Τζέρι Ζου, ένας από τους κριτές.
Ο Γιώργος είναι με συνοπτικές διαδικασίες ο νικητής στον διαγωνισμό και θα μεταφέρει τη δάδα στις 8 Αυγούστου, ημέρα έναρξης των Αγώνων.
Προετοιμαζόμενος να κρατήσει τη δάδα πρόλαβε να κυκλοφορήσει και δύο cd με τίτλο: "Από την Αθήνα στο Πεκίνο με τον Γιώργο" και "Περιμένον-τας τον κόσμο". "Είναι τραγούδια στα ελληνικά και τα αγγλικά σε ροκ φόρμα με τη συνοδεία μπουζουκιού", λέει ο Γιώργος.
Οι Κινέζοι Fans τραγουδούν στη γλώσσα τους το "Πάπλωμα" και το "Πού σουν, μάγκα" και εκστασιάζονται.
"Τα κινέζικά μου δεν αρκούν για να μπορέσω να καταλάβω γιατί οι Κινέζοι παραληρούν σε κάθε εμφάνιση του Γιώργου Σαπουνίδη" εξηγεί ο Νικ Φρέιζερ, συντάκτης του BBC.
Αμέσως μετά τη λαμπαδηδρομία στο Πεκίνο ο Γιώργος εργάστηκε ως εθελοντής στο Ολυμπιακό Χωριό.
Παράλληλα προετοίμασε ένα από τα events των Ολυμπιακών.
"Μαθαίνω σε 15 Κινεζάκια τον ολυμπιακό ύμνο στα ελληνι-κά. Θα τον τραγουδήσουν στην τελετή λήξης των Αγώνων"
Παράλληλα, δίνει και συναυλίες και το φθινόπωρο αφήνει την κιθάρα και το μπουζούκι, βάζει το κοστούμι του και επιστρέφει στην δουλειά του στον Καναδά, περιμένοντας και πάλι τους τέσσερις μήνες του "κίτρινου πυρετού".
Όσο για διεθνή καριέρα;
Είναι τόσο μεγάλη η Κίνα!
Άλλωστε, ήδη τον ξέρουν τουλάχιστον 1,5 δισ. άνθρωποι.
Θεόφιλος Δουμάνης-Big Fish

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια