Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άφλεκτες οι.... Κουκουναριές της Σκιάθου!

Υποδειγματικό σύστημα πυρασφάλειας προστατεύει το δάσος της φημισμένης παραλίας στο νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
* 400 χιλιάδες τουρίστες κάνουν τις βουτιές τους στην παραλία κάθε καλοκαίρι!
Δεκάδες φορές έχουν απειληθεί από τις φλόγες οι Κουκουναριές της Σκιάθου την τελευταία εικοσαετία.
Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο πανέμορφο δάσος της πασίγνωστης ανά τον πλανήτη παραλίας είχε έκταση μόλις...
τρία τετραγωνικά μέτρα.
Το μυστικό αυτής της υποδειγματικής πυροπροστασίας κρύβεται στο πρότυπο σύστημα πυρόσβεσης που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και στη συμμετοχή σε αυτό όλων όσοι εργάζονται και ζουν στην περιοχή.
Η δασική έκταση που περιβάλλει την παραλία είναι διάσπαρτη με μικρούς πυροσβεστικούς κρουνούς, οι οποίοι όμως μπορούν πολύ απλά να ανοίξουν από τον καθένα με το γύρισμα μιας στρόφιγγας.
Έτσι, η όποια εστία φωτιάς αντιμετωπίζεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά, είτε από τους εθελοντές δασοφύλακες είτε από όσους εργάζονται στις παραλιακές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία ή ακόμα και από τους λουόμενους.
Οι 24 μικροί κρουνοί που βρίσκονται μέσα στο δάσος είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό τους να μπορεί να καλύψει και το τελευταίο εκατοστό της έκτασης των 180 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν οι Κουκουναριές.
Αντί όμως να ανοίγουν με ένα ειδικό κλειδί, όπως γίνεται με τους κοινούς κρουνούς στις Κουκουναριές μπορούν να ανοίξουν σχεδόν τόσο εύκολα όσο μια βρύση.
* Η συμμετοχή του κόσμου.
"Το σύστημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου.
Όλοι όσοι εργάζονται στις Κουκουναριές, από τα άτομα που έχουν τα μαγαζάκια της παραλίας, μέχρι τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, έχουν λάβει μια μικρή εκπαίδευση για να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα.
Αυτό είναι το κρίσιμο στις πυρκαγιές, να τις προλαβαίνουμε από τις πρώτες σπίθες, πριν φουντώσει η φωτιά" δηλώνει ο δασολόγος και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Σκιάθου, Β. Ταμπάκης.
* Σε αρμονία περιβάλλον και τουρισμός
Οι Κουκουναριές είναι γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο ως μαγευτικός καλοκαιρινός προορισμός, λίγοι γνωρίζουν όμως ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ελλάδας.
Η φυσική του αξία είναι τεράστια, καθώς το δάσος δεν αποτελείται από τα δέντρα του κοινού είδους της χαλέπιας πεύκης, αλλά αμιγώς από κουκουναριές τους είδους pinus pinea.
Σε ολόκληρη τη χώρα μας υπάρχουν μόνο άλλα δύο δάση με αυτό το είδος κουκουναριάς, ένα στον Σχοινιά του Μαραθώνα κι ένα στη Στροφιλιά της Αχαΐας.
Παράλληλα μέσα στο δάσος της Σκιάθου υπάρχει η λίμνη Στροφιλιά, όπου βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες σπάνια είδη πουλιών, όπως κύκνοι, τσικνιάδες, αγριόχηνες κ.α.
Η μεγάλη παρουσία του κόσμου έχει προκαλέσει ένα ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης στις τοπικές αρχές, αλλά και τους τουριστικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τον δρόμο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Έτσι, αν και στην περιοχή υπάρχουν παραλιακά μπαρ, ταβέρνες, καταστήματα, καθώς και ένα ιππικό κέντρο, όλες οι εγκαταστάσεις είναι είτε φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ξύλο είτε έχουν ξύλινη επένδυση, ώστε να βρίσκονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. a.kontis@realnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια