Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το πρώτο Τηλεσχολείο στην Ψέριμο

Μέσω Ίντερνετ εκπαιδευτικοί από την Κάλυμνο θα παραδίδουν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου.
"Το πρωί βόσκω τα κατσίκια και τα πρόβατα, αλλά το απόγευμα θα πηγαίνω στο σχολείο για να μπορέσω να συνεχίσω τα μαθήματά μου", λέει ο 14χρονος βοσκός Παντελής Μαύρος που ζει στην Ψέριμο μαζί με άλλους 30 κατοίκους του νησιού.
Μόνο που στο σχολείο δεν θα υπάρχουν καθηγητές αλλά
ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Μέσω Ίντερνετ εκπαιδευτικοί από την Κάλυμνο θα παραδίδουν μαθήματα όχι μόνο στον Παντελή αλλά και στις αδερφές του, τη 15χρονη Σεβαστή και τη 13χρονη ΄Αννα, και σε άλλους κατοίκους..΄Ηδη ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρέθηκαν στην Ψέριμο και εγκατάστησε το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σχολείο. Παράλληλα έκανε τα πρώτα μαθήματα για τον χειρισμό τους στα τρία αδέλφια, στην Κατερίνα Λαζαρή, 24 χρονών ιδιοκτήτρια ταβέρνας ΄Αννα Σαρούκου - Τηκιακού, 30 χρονών, στη μαγείρισσα Ειρήνη Κατσίνη, 33 χρονών, και στη 10χρονη Καλλιόπη Τηλιακού που είναι το μικρότερο παιδί στη Ψέριμο.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που διοργανώνεται από τη Νομαρχία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όπως τονίζει ο καθηγητής Πληροφορικής Κ.Τσολακίδης, "όλοι στην  Ψέριμο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν πώς να χειρίζονται τους υπολογιστές ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα"
"Δυσκολεύομαι, αλλά θα τα καταφέρω" λέει ο Παντελής που τελείωσε το δημοτικό στην Ψέριμο, αλλά δεν πήγε στην Κάλυμνο για να συνεχίσει τις σπουδές του αφού "έπρεπε να παραμείνω στο νησί για να βλέπω τα κατσίκια και τα πρόβατα της οικογένειας". Το ίδιο και η μικρότερη αδελφή του ΄Αννα που ήταν και η τελευταία μαθήτρια του δημοτικού το οποίο έκλεισε πέρυσι.
Η κ.Σαρούκου - Τηλιακού παρακολούθησε με μεγάλη προθυμία τα πρώτα μαθήματα, "γιατί θέλω να μπορώ να επικοινωνώ με τους πελάτες μου στο εξωτερικό και να διαφημίζω το μαγαζί μου", όπως και η κ.Κατσίνη η οποία λέει ότι "δεν χάνω την ευκαιρία να μάθε πέντε πράγματα παραπάνω που θα είναι χρήσιμα και στη δουλειά μου, ακόμη κι αν εργάζομαι σε ένα μικρό νησί"
Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα η προσπάθεια για να δώσει τη σχετική έγκριση το υπουργείο Παιδείας και να λειτουργήσει το τηλεσχολείο.
" Ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει σε συνεργασία με το Νυχτερινό Γυμνάσιο Καλύμνου. Οι μαθητές στην Ψέριμο θα παρακολουθούν μέσω τηλεματικής τα μαθήματα που θα διδάσκονται εκεί και κατά διαστήματα θα μεταβαίνουν στο νησί καθηγητές για να παρακολουθούν την πορεία της εκπαίδευσης των μαθητών", εξηγεί ο καθηγητής κ. Τσολακίδης.
"Το όνειρο μου ήταν να συνεχίσω τις σπουδές μου στο γυμνάσιο, αλλά δυστυχώς οι ανάγκες της οικογένειά μου δεν μου επέτρεψαν να πάω στην Κάλυμνο", λέει η τελευταία μαθήτρια του δημοτικού σχολείου στη Ψέριμο ΄Αννα Μαύρου, που τώρα είναι ευτυχισμένη καθώς θυμάται τα λόγια της τελευταίας δασκάλας της, Χαράς Αγγελέτου, η οποία πριν φύγει έλεγε ότι "με την Άννα προσπαθούσαμε να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε νοερά. Δεν αποζητούσαμε εξωτικούς προορισμούς ή παραδεισένιες διαδρομές. Το μόνο που αποζητούσαμε στα φανταστικά μας ταξίδια ήταν η παρέα" !
Κω

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια