Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Ορφανοτροφείο Αρρένων της Πριγκήπου

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέκτησε το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο τον Ιανουάριο του 1902 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφη.
Το κτίριο άρχισε να αναγείρεται το 1898 με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση του τότε σουλτάνου Abdul Hamit του Β΄ αναζητήθηκε νέα χρήση.
Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφη προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο.
Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και
προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5.744 παιδιά.
Το κτίριο είναι 5όροφο και διαθέτει 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλους χώρους.
*  Το 1903 η χρήση του χώρου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα της ορθόδοξης μειονότητας "Το Ορφανοτροφείο Αρρένων της Πριγκήπου".
*  Στις 13 Ιουνίου του 1935, όταν άρχισε η ισχύς του νόμου για τα ιδρύματα, η νομική προσωπικότητα του Ορφανοτροφείου αναγνωρίσθηκε επίσημα από το τουρκικό Δημόσιο και το ακίνητο αναφέρθηκε στη δήλωση που κατατέθηκε το 1936.
*  Το 1964, για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν εκκένωση των χώρων του Ορφανοτροφείου. Την ίδια χρονιά η διαχείριση του ακινήτου πέρασε στο τουρκικό Δημόσιο.
*  Στις 22 Ιανουαρίου 1997 το Ορφανοτροφείο χαρακτηριζόταν "ανενεργό" και η διαχείρισή του πέρασε στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.
*  Το Ορφανοτροφείο προσέβαλε την ανωτέρω απόφαση τον Απρίλιο του 1997 ζητώντας ακύρωσή τους, αίτημα το οποίο απερρίφθη από την Τουρκία. Από τότε ξεκίνησε ο δικαστικός αγώνας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δικαιώθηκε μετά από 13 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια