Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΤΙΜΕ: Ποιοι επηρεάζουν τον πλανήτη το 2010;

Καινοτόμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή λίστα του Time με τους εκατό ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Χωρισμένη σε τέσσερις κατηγορίες –αρχηγοί, καλλιτέχνες, ήρωες και thinkers– η λίστα του 2010 περιλαμβάνει περισσότερα άγνωστα ονόματα από κάθε άλλη φορά.
Δύο από αυτά είναι τα ονόματα των Matt Berg, τεχνικού διευθυντή της οργάνωσης ChildCount+, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία των SMS για να επιβλέπει τις ιατρικές εξετάσεις και την πρόοδο της υγείας των παιδιών στην Αφρική, και Rahul Singh, του οποίου η
οργάνωση GlobalMedic ήταν ανάμεσα στις πρώτες που έφτασαν στην Αϊτή μετά το σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Ψηλά στη λίστα των leaders φιγουράρουν τα ονόματα των Luiz Inacio Lula da Silva, προέδρου της Βραζιλίας, Barrack Obama, που ήταν πέρυσι πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το Time, Dominique Strauss-Kahn του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Sarah Palin, υποψήφιας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές των 2008, και πρώην κυβερνήτη της Αλάσκα, και Σεΐχη Khalifa bin Zayed al-Nahyan, προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Abu Dhabi, που έσωσε το Ντουμπάι από την χρεοκοπία.
Η λίστα των καλλιτεχνών τα έχει όλα: και mainstream ονόματα όπως η Lady Gaga, ο Prince, η Oprah Winfrey, ο Robert Pattinson και ο Marc Jacobs, και underground αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Banksy και ο κινέζος blogger Han Han, και τα «παιδιά» που έκαναν τον πλανήτη να χάσει τον ύπνο του γράφοντας τα σενάρια του Lost, Carlton Cuse and Damon Lindelof, και τους Jerry Holkins and Mike Krahulik, που σχεδίασαν το online comic Penny Arcade κι αφού έγιναν πλούσιοι ίδρυσαν την οργάνωση Child’s Play, που στέλνει video games σε άρρωστα παιδιά σε 60 νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο.
Το κομμάτι της λίστας του Time που θα προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις είναι χωρίς αμφιβολία εκείνο των «ηρώων», που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Bill Clinton για το ρόλο του στην ανάπτυξη της μετασεισμικής Αϊτής, όπως περιγράφεται σε ένα συγκινητικό κείμενο από τον Bono, Ben Stiller για το ταλέντο του ως κωμικού και την μοναδικότητά του ως ανθρώπου, όπως περιγράφονται σε ένα περισσότερο προσωπικό από το αναμενόμενο κείμενο από τον Robert De Niro, και Mir-Hossein Mousavi για την ελπίδα για αλλαγή που ενέπνευσε σε χιλιάδες Ιρανούς θέτοντας υποψηφιότητα στις περσινές προεδρικές εκλογές, όπως περιγράφεται σε ένα ιδιαίτερα ψύχραιμο κείμενο από την υποψήφια για Όσκαρ Ιρανή ηθοποιό Shohreh Aghdashloo.
Η ιρακινή αρχιτέκτονας Zaha Hadid φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των “thinkers” –το εξαιρετικό κείμενο που περιγράφει την δουλειά της είναι της Donna Karan. Οι Douglas Schwartzentruber και Larry Kwak που αναζητούν το εμβόλιο κατά του καρκίνου, ο Steve Jobs της Apple, ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Kuan Yew –κείμενο από τον Henry Kissinger–, και ο ιδρυτής του Ξυπόλυτου Κολλεγίου, που έχει εκπαιδεύσει τρία εκατομμύρια Ινδούς για σύγχρονες δουλειές, Sanjit ‘Bunker’ Roy συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τη λίστα των ανθρώπων που θα αλλάξουν τον κόσμο με τις ιδέες τους.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή και διαβάστε τις ιστορίες τους στο site του Time.
Ηρώ Κουνάδη
thenetwar

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια