Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Barcelona ομάδα - σύμβολο των Καταλανών

29.11.1891
Το Φούτμπολ Κλουμπ Μπαρτσελόνα (ισπανικά: Barcelona προφέρεται: [barθeˈlona] – από τους σεσεϊστές προφέρεται: [barseˈlona], καταλανικά: Barcelona προφέρεται: [bərsəˈɫonə] ), ή απλά Μπάρσα (Barça προφέρεται: [ˈbar.sə]) είναι ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλωνίας και έτος ίδρυσης το 1899, η οποία αγωνίζεται στην Πριμέρα Ντιβισιόν. 
Η ομάδα της Μπαρτσελόνα, από το 1891 που ιδρύθηκε, έχει ταυτισθεί με την ψυχή του καταλανικού λαού.
Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς ότι αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία αντιπροσωπεύει απόλυτα την εθνική ταυτότητα ενός λαού.
Ο γνωστός Ισπανός συγγραφέας Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν είχε πει κάποτε ότι η Μπαρτσελόνα εκφράζει την "καταπιεσμένη καταλανικότητα"
Διόλου τυχαία, το 1936 κατά την ισπανική επανάσταση, οι παίκτες της ομάδας έκαναν περιοδείες στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και την Ευρώπη για να συγκεντρώσουν χρήματα για τις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Δημοκρατικού Στρατού.
Τη διεθνή στρατιωτική δύναμη, δηλαδή, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με στόχο να πολεμήσει στο πλευρό του ισπανικού λαού, ενάντια στο φασισμό του Φράνκο.
Η ιδιαιτερότητα αυτή, της Μπαρτσελόνα, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την αιώνια αντιπαλότητά της με την άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας, τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Επί στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, η Ρεάλ αντιπροσώπευε το ιδεώδες του συντηρητισμού και του φασισμού.
Σήμερα η Μαδρίτη εξακολουθεί να αποτελεί την έδρα της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας και της κυβέρνησης της χώρας και να εκφράζει το συντηρητικό πρόσωπο της χώρας.
Η Καταλονία, από την άλλη, είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, που χρόνια τώρα αγωνίζεται να ανακηρυχθεί αυτόνομο κράτος και η πρωτεύουσά της, η Βαρκελώνη, αποτελεί το προπύργιο της προοδευτισμού.
Οι έννοιες της δημοκρατίας, του συνδικαλισμού, του κομμουνισμού, ακόμη και της αναρχίας γεννήθηκαν στην έδρα της Μπαρτσελόνα και σημάδεψαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια