Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νωρίτερα ξεκίνησαν οι κουρές στην Κριτσά

Νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια έχουν ξεκινήσει φέτος οι κουρές των προβάτων στην περιοχή της Κριτσάς.
Παλαιότερα, τα μαλλιά των προβάτων τα αγόραζαν κάποιες βιοτεχνίες, τα επεξεργάζονταν και έφτιαχναν πολλά είδη - τώρα βέβαια στις μέρες μας δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον.
Καλεσμένος πολλές φορές σε τέτοιες παρέες, ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να πάω και να δω τη συγκεκριμένη - πολύ δύσκολη - διαδικασία.
Βρέθηκα λοιπόν το πρωί της Κυριακής στη μάντρα του Νικόλαου Αφορδακού στην περιοχή Κουτάραντο.
Η  διαδικασία ξεκίνησε και
όταν την παρακολουθείς φαίνεται εύκολη αλλά στην πράξη πρέπει να έχεις πείρα για να μπορείς να προσφέρεις. Βέβαια υπάρχουν πολλές δουλειές που μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να βοηθήσεις, όπως το πιάσιμο των ζώων, το μπούζασμα. το μαγείρεμα - άλλωστε οι κουρές είναι μια ιεροτελεστία που περιλαμβάνει την καλή παρέα, το φαγητό και το ποτό!
Καλεσμένοι και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και τροφίμων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου και ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ.Γ.Βάρδας, ο οποίος έδειξε ότι κατέχει την τέχνη πάρα πολύ καλά και ήρθε προετοιμασμένος με το ψαλίδι του.
Το καλύτερο βέβαια ήταν το..τραπέζι που ακολούθησε με εκπληκτικά μεζεδάκια, τυρί, μυζήθρα, κουμπάνια, αγκινάρες, χλωροκούκια, ντολμαδάκια, αρνί γιαχνί με χόρτο, βραστό με κακαρόνια, οφτό στον ξυλόφουρνο με πατάτες, συκωτάκια τηγανητά, με την συνοδεία της ρακής, του κρασιού και της μουσικής της λύρας και του λαούτου.
Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που καλό είναι να την ζήσει όποιος μπορεί και να την απολαύσει. Άλλωστε, είπαμε ότι αυτές οι εργασίες γίνονται περισσότερο για την παρέα! Και του χρόνου.  Κ.Κουντουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια