Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το αμερικανικό ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, ενεργό είναι ένα ηφαίστειο το οποίο έχει δείξει δραστηριότητα κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία 10 με 12 χιλιάδες χρόνια, κατά τη διάρκεια της περιόδου που ονομάζουμε Ολόκαινο, δηλαδή και την οποία διανύουμε ακόμη και σήμερα.
'Όπως λέει ο κ. Μανώλης Βασιλάκης, δρ Γεωλογίας, "ενεργό θεωρούμε όχι μόνο το ηφαίστειο που προκαλεί τα τελευταία 12.000 χρόνια καταστροφές και εκρήξεις, αλλά και εκείνο που δείχνει την οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως την έκλυση αερίων"
Παράδειγμα ηφαιστείου που εξερράγη πριν πέντε χρόνια, πάντως, αποτελεί το Αγιαφιγιαπλαγιοθρκούλ, το οποίο μετά από δύο αιώνες αδράνειας οδήγησε περί τους πεντακόσιους Ισλανδούς μακριά από τα χωριά τους.
Όχι ότι οι κάτοικοι της Ισλανδίας δεν είναι συνηθισμένοι στις εκρήξεις ηφαιστείων, πάντως.
Άλλωστε, έχουν περάσει μονάχα 52 χρόνια από την έκρηξη ενός άλλου ισλανδικού ηφαιστείου, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου νησιού, του Σάρτσει.
Κάτι αντίστοιχο, σε μεγαλύτερη κλίμακα όμως, είχε συμβεί και πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια στον ελλαδικό χώρο, όταν εξερράγη το μέχρι σήμερα ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Και μπορεί το συγκεκριμένο ηφαίστειο να θεωρείται ενεργό σύμφωνα και με τον ορισμό του Σμιθσόνιαν, έχει όμως περίοδο επανάληψης περί τα 18 χιλιάδες χρόνια, συνεπώς προς το παρόν θεωρείται ακίνδυνο.
Ένα ακόμη ενεργό ηφαίστειο στην Ελλάδα είναι αυτό της Νισύρου, το οποίο είναι και νεότερο από αυτό της Σαντορίνης. Δύο ακόμη ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας βρίσκονται ένα στα Μέθανα και ένα στη Μήλο. Το μεν ηφαίστειο στα Μέθανα έδωσε την τελευταία του έκρηξη τα 250 π.Χ. περίπου, αλλά εκείνο της Μήλου έχει να δείξει σημεία ζωής περισσότερες χιλιετίες, παρ όλα αυτά όμως θεωρείται από τους επιστήμονες ενεργό

"Παρακολούθηση"
Και φυσικά είναι αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης, όπως και τα άλλα τρία.
Γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή να φαντάζει εξωπραγματική μια έκρηξη ηφαιστείου στην Ελλάδα, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η περιοχή του Αιγαίου είναι αυτή που έχει δώσει κατά το παρελθόν από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη Μεσόγειο.
Πάντως, όπως υποστηρίζει, ο κ. Βασιλάκης: "Οι περισσότερες μελέτες πέρα από τη Σαντορίνη έχουν πραγματοποιηθεί για τη Νίσυρο"
Τα πιο γνωστά ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης είναι η Αίτνα στη Σικελία και ο Βεζούβιος στην Νάπολη.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα ενεργά στην περιοχή, όπως αποδεικνύει το πρόσφατο παράδειγμα της Ισλανδίας.
Έτσι λοιπόν ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και τη Ρωσία.
Α.Ν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια