Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Αφρικανοί ηγέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τη μάχη ενάντια στην ελονοσία.

Μία ομάδα Αφρικανών ηγετών έχει εισαγάγει ένα νέο κίνητρο για να αντιμετωπιστεί η ελονοσία, η οποία, λέει "αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις για την ήπειρο"
Η Συμμαχία κατά της Ελονοσίας των Αφρικανών Ηγετών (www.alma2015.org) εγκαινιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Συγκεντρώνει είκοσι (20) αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ηπείρου, με σκοπό μια "συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση στην ελονοσία"
Η συμμαχία προτίθεται να παράσχει "ένα βήμα υψηλού επιπέδου που να
διασφαλίζει την επαρκή προμήθεια, κατανομή και χρήση των παρεμβάσεων ελέγχου ελονοσίας" Επίσης, αποσκοπεί στο να "διευκολύνει αποτελεσματικές πρακτικές ελέγχου της ελονοσίας και να εξασφαλίσει ότι η ελονοσία παραμένει σε υψηλή θέση στην ατζέντα της παγκόσμιας πολιτικής"
Ως μείζων δολοφόνος των παιδιών, η ελονοσία ευθύνεται για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε (5) ετών. Η συμμαχία λέει ότι η νόσος σκοτώνει ένα παιδί της Αφρικής κάθε τριάντα (30) δευτερόλεπτα. Επίσης, πενήντα εκατομμύρια έγκυες γυναίκες έχουν προσβληθεί από ελονοσία, ενώ περισσότερες από 500.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο.
Πέρα από το τεράστιο φόρο ανθρωπίνων ζωών επιβάλλει η ελονοσία "ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος είναι επίσης καταστροφικός : τα άρρωστα παιδιά απέχουν από το σχολείο, ο τουρισμός υποφέρει και η ξένη επένδυση καταπνίγεται"
Η συμμαχία λέει ότι η ελονοσία αποτελεί "τεράστιο οικονομικό βάρος για την Αφρική", καθώς ευθύνεται για ως 40% των δαπανών για την υγεία σε χώρες όπου η νόσος είναι ενδημική και κοστίζει στην ήπειρο 12 δις δολάρια (8,2 δια ευρώ) το χρόνο και επιπλέον κόστη και χαμένη παραγωγικότητα. "Οι οικονομολόγοι αναφέρουν τη μάστιγα της ελονοσίας ως ένα ύψιστο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου" λέει.
Το νέο κίνητρο προτίθεται να "ανοίξει για συζήτηση τις λύσεις για την ελονοσία που ανήκουν και αφορούν στην Αφρική", όπως και άλλες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και ανάπτυξη.
Η συμμαχία αναγνωρίζει ότι για να είναι επιτυχής, η μάχη ενάντια στην ελονοσία πρέπει να είναι εκτεταμένη, η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Σενεγάλης, Abdoulaye Wade "τη χορήγηση σε οικογένειες και ανεξάρτητα άτομα κουνουπιέρες ψεκασμένες με εντομοκτόνο για τον ύπνο, λαμβάνοντας μέτρα για να εξολοθρευτούν τα κουνούπια στα μέρη όπου μεγαλώνουν και τρέφονται και καθιστώντας πιο ευρέως διαθέσιμους συνδυασμούς ανθελονοσιακών φαρμάκων όπως είναι τα παράγωγα της αρτεμισίνης"
BMj

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια