Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Boxing day και γυναικείος «κίνδυνος» του 1920…

Η Boxing day είναι γνωστή στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ως η μέρα (26η Δεκεμβρίου) κατά την οποία μόνο οι Βρετανοί έχουν αγώνες. Όμως η ιστορία αυτής της μέρας είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο.

Η Ιστορία της Boxing Day

Η Boxing day (ημέρα του κουτιού σε ελεύθερη μετάφραση) είναι η 26η Δεκεμβρίου. Σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία αυτή η μέρα είναι αργία και αν πέφτει Σάββατο ή Κυριακή τότε
είναι αργία η επόμενη Δευτέρα.

Στη «μέρα του κουτιού», υπάρχει το έθιμο να ανοίγουν τα δώρα που βρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γενικότερα είναι μία ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί.

Η ιστορία της έχει τις απαρχές της στο Μεσαίωνα ακόμα, και υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η μέρα. Κάποιες από αυτές αναφέρουν πως επειδή ανήμερα των Χριστουγέννων οι υπηρέτες είχαν πάρα πολλή δουλειά την επόμενη τους παραχωρούσαν ένα ρεπό ώστε να ξεκουραστούν.

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει πως οι δωρεές προς τις Εκκλησίες ανοίγονταν την μέρα των Χριστουγέννων και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί μοιράζονταν την επόμενη, 26 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, τα Χριστούγεννα ήταν ευκαιρία για να συγκεντρωθούν οι οικογένειες και να διασκεδάσουν. Την επόμενη μέρα, στις 26, η κυβέρνηση μοίραζε δώρα σε κουτιά, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε οικογένειας. Δηλαδή όσο περισσότερα μέλη είχαν συγκεντρωθεί τόσο περισσότερα τα δώρα.

Τέλος, υπάρχει η εκδοχή πως στις 26 Δεκεμβρίου μέλη της εμπορικής τάξης μοίραζαν κουτιά με φαγητά και φρούτα στους βοηθούς τους, ως αναγνώριση των κόπων τους ολόκληρη τη χρονιά.

Η Boxing Day δεν υπάρχει μόνο ως αργία στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ αλλά και στη Νότιο Αφρική με διαφορετική ονομασία.

Boxing Day και ποδόσφαιρο

Η αρχή της σύνδεσης της Boxing Day και του ποδοσφαίρου βρίσκεται στην Ιρλανδία, όπου πρώτα καθιερώθηκε να γίνονται αγώνες του πρωταθλήματος στις 26 Δεκεμβρίου και κατά προτίμηση παιχνίδια που θεωρούνταν ντέρμπι.

Πλέον πλήρης αγωνιστική εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει τόσο στο πρωτάθλημα της Σκωτίας, όσο και στην Πρέμιερ Λιγκ. Ουσιαστικά η λογική αυτής της ποδοσφαιρικής μέρας έχει να κάνει με το να μπορεί ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος να παρακολουθήσει αγώνες, αφού πρόκειται για αργία.

Φυσικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να μην υπάρχουν αγώνες τη συγκεκριμένη μέρα διότι οι ποδοσφαιριστές επιβαρύνονται πάρα πολύ και έχουν ανάγκη από ξεκούραση.

Η… γυναικεία απειλή!

Μέσω των αγώνων που πραγματοποιούνται κάθε 26 Δεκεμβρίου έχουν προκύψει κάποια αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Πρώτα απ’ όλα στις 26 Δεκεμβρίου του 1920, διεξήχθη το μεγάλο ντέρμπι για το γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις Κερ Λέιντιζ και την Σεντ Χέλεν. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο Γκούντισον Παρκ του Λίβερπουλ και το γήπεδο ήταν κατάμεστο από 53.000 κόσμο.

Εκτός αυτού όμως 15.000 άτομα επιπλέον, βρισκόντουσαν έξω από το γήπεδο αφού δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο. Αυτή η μαζική προέλευση απασχόλησε πολύ την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αφού θεωρήθηκε απειλή για το ανδρικό ποδόσφαιρο.

«Έξωση» των γυναικών για 50 χρόνια!

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η παύση των αγώνων γυναικείου ποδοσφαίρου, κάτι που ίσχυε από εκείνη τη μέρα και για τουλάχιστον τα επόμενα 50 χρόνια!

Επιπλέον, στην επετειακή αγωνιστική της 26ης Δεκεμβρίου του 1963 σημειώθηκαν 66 γκολ! Ήταν τόσο παραγωγική η συγκεκριμένη αγωνιστική που το παιχνίδι με τα λιγότερα γκολ ήταν αυτό ανάμεσα στην Σέφιλντ Γουέντσντεϊ και την Μπόλτον, που έληξε 3-0 υπέρ των γηπεδούχων.

Αντίθετα, τα ματς με τα περισσότερα τέρματα διεξήχθη στο Λονδίνο, όπου η Φούλαμ διέσυρε την Ίπσουιτς με το ντροπιαστικό 10-1!

Τέλος, μία παράξενη πρωτιά κατέκτησε η Τσέλσι στις 26 Δεκεμβρίου του 1999 στο παιχνίδι με αντίπαλο την Σαουθάμπτον: έγινε η πρώτη Βρετανική ομάδα η οποία παρέταξε ενδεκάδα χωρίς κανέναν γηγενή κατά την Boxing Day.
sportdog

σχόλιο ΝΙΚΟΛΙΝΟΥ: Στο Νησί το έχουν παράδοση εδώ και 79 χρόνια να παίζουν μπάλα τα Χριστούγεννα! Όμως αυτό καταπονεί ποδοσφαιριστές και παράγοντες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ανάσα! Και η Ολλανδική 1η Κατηγορία (γνωστή ως Eredivisie [Ερεντιβίζιε]) για 3 χρόνια διέξαγε αγώνες και τα Χριστούγεννα! Φέτος όμως το έθιμο στην Ολλανδία καταργήθηκε σκεπτόμενη (πολύ σωστά) την κούραση των ποδοφαιριστών...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια