Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Word of the Year 2023: #Rizz

Το Rizz είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023, σύμφωνα με τους εκδότες του Oxford English Dictionary.
Τι είναι το rizz;
« Το Rizz είναι μια καθομιλουμένη λέξη, που ορίζεται ως στυλ, γοητεία ή ελκυστικότητα· η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο», σύμφωνα με το Oxford University Press.

Όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης, η OUP λέει ότι πιστεύεται ότι έχει ληφθεί από τη μέση του «χάρισμα», όπως ακριβώς το «ψυγείο» προέρχεται από το ψυγείο. (Αλλά αυτό το σημείο αμφισβητείται)

Οι άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με τον όρο ποικίλλουν από τον ηθοποιό Tom Holland μέχρι τον αθλητικό ρεπόρτερ Shams Charania .
«Δεν έχω καθόλου rizz», είπε ο Holland το καλοκαίρι , πυροδοτώντας μια διαδικτυακή συζήτηση για τον άνδρα που βγαίνει διάσημα με τη Zendaya.
Από πού προήλθε όλο αυτό το rizz;
Το Rizz εξαπλώθηκε αστραπιαία στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες αφού ο influencer Kai Cenat άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο στο Twitch , όπου περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ακόλουθοι παρακολουθούν ζωντανά τον Cenat να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να μιλά με διασημότητες, να κάνει φάρσες με τους φίλους του και να κάνει παρέα .

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Οι ειδικοί της γλώσσας της Οξφόρδης επέλεξαν το rizz από μια δεξαμενή οκτώ λέξεων, ζυγίζοντας το πολιτιστικό και γλωσσικό βάρος τους με περισσότερες από 32.000 ψήφους από το κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ιστότοπο Oxford Languages .
«Το Rizz είναι ένας όρος που έχει κάνει μεγάλη άνθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl, «και μιλάει για το πώς η γλώσσα που απολαμβάνει έντονη δημοτικότητα και νόμισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές κοινότητες — και ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις χάνει τη δημοτικότητά της. γίνει πασα — μπορεί να εισχωρήσει στο mainstream».

Η λέξη ξεπέρασε άλλους επίκαιρους φιναλίστ, όπως το prompt (με την έννοια της καθοδήγησης ενός ερωτήματος AI) και τον Swiftie (οπαδός της Taylor Swift, σε μια τεράστια χρονιά για τον ποπ σταρ).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια