Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιώργος Σαμιωτάκης καπετάνιος της επιχείρησης Χρυσόμαλλο Δέρας 1938-2021

Είχε ρισκάρει τη σύλληψη για να απεγκλωβίσει 1.500 Έλληνες του Πόντου
Έφυγε σε ηλικία 83 ετών ο ηρωικός καπετάνιος της επιχείρησης «Χρυσόμαλλο Δέρας» καπετάν Γιώργος Σαμιωτάκης.
Ο Γιώργος Σαμιωτάκης μαζί με το πλήρωμα του, τον Αύγουστο του 1993, με τον κίνδυνο σύλληψης από τις τουρκικές Αρχές, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου, έτσι ώστε να παραλάβει 1.500 Έλληνες του Πόντου από το Σοχούμι.
Τα 1.500 άτομα είχαν εγκλωβιστεί εκεί, λόγω των συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή. Τελικά παρά τις δυσκολίες κατάφερε να τους μεταφέρει στην Αλεξανδρούπολη.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας». Την εποπτέια της είχε η τότε υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού. Την είχε οργανώσει, με άκρα μυστικότητα ο Βασίλειος Ντερτιλής, τότε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Το χρονογράφημα της επιχείρησης
Το πλάνο ήταν ανήμερα του δεκαπενταύγουστου του 1993, ο αξιωματικός Βασίλειος Ντερτιλής, θα έφθανε στο Σοχούμι με μία ομάδα δέκα ανδρών των ειδικών αποστολών έφτασε στη Γεωργία και οργάνωσε την εκκένωση. Η επιβίβαση των ομογενών στο πλοίο έγινε με απόλυτη τάξη σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν την περιοχή. Ο Βασίλειος Ντερτιλής και η ομάδα του και ο καπετάνιος Γιώργος Σαμιωτάκης και το πλήρωμα του «Viscountess Μ», έκλειναν εκείνη την ώρα την ιστορία 3.000 χρόνων της παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή.
O καπετάν Γιώργος Σαμιωτάκης γεννήθηκε το 1938 στις Στενιές της Άνδρου. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια